• nátha
    • Kutatók vizsgálják komolyan, létezik-e férfinátha?

      Kutatók vizsgálják komolyan, létezik-e férfinátha?

    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Szigetfesztivál: még nagyobb biztonságban

Regionális hírek Forrás: Weborvos

Higiénés szempontból minden eddiginél jobb volt a helyzet, mindössze egy eljárást indult.

Folyamatos volt a közegészségügyi ellenőrzés az augusztus 8. és 15. között megrendezett Sziget Fesztiválon. A Fesztiválon az ÁNTSZ munkatársai 206 ellenőrzést végeztek. Nem történt rendkívüli esemény, nem jelentettek be élelmiszer eredetű megbetegedést, illetve járványügyi eseményt. A rendezőket is mindössze néhány esetben riasztották szemét, szennyvíz, illetve kóbor kutya miatt. Az egészségügyért felelős szervezők is megfelelő ellátást biztosítottak - foglalja össze az ÁNTSZ legfrissebb közleménye a tapasztalatokat.

Az Óbudai Hajógyári Szigeten megrendezett fesztiválon 380 ezer fő szórakozott, naponta átlagosan 40 ezren keresték fel a Szigetet. A Budapest Főváros Kormányhivatal III. Kerületi Népegészségügyi Intézet munkatársai már az előkészítő munkában is részt vettek, folyamatos egyeztetésekkel segítették a szervezőket.

A tisztiorvos a fesztivál ideje alatt vizsgálta az egészségügyi ellátás feltételeit is. A betegek, sérültek ellátását 17 orvos, műszakonként 8 szakápoló biztosította a 3 vizsgáló helyiségben és a 15 ágyas fektető megfigyelőben. Mentési, betegszállítási feladatokhoz 1 rohamkocsi, 4 esetkocsi és 2 szakápolós mentő-gépkocsi állt rendelkezésre. Összesen 54 fő elsősegélynyújtó valamint a motoros mentőegység is besegített. A fekvőbeteg intézeti hátteret 5 kórház biztosította. A rendezvény alatt 2400 fő vette igénybe az orvosi ellátást, közülük 85 főt szállítottak mentővel további vizsgálatra.

A Sziget szervezői ideiglenes vízhálózatot építettek ki. A rendezvény nyitása előtt 57 pontról vettek mintát, a vizsgálatok minden esetben negatív eredménnyel zárultak. A vegyi bontású illemhelyeken kívül WC-csoportok, piszoárok, zuhanyozók és kézmosók segítették a megfelelő higiénés körülményeket. Az ellenőrzések során csak egy esetben találtak olyan hiányosságot, ami miatt eljárást kellett indítani.

Az élelmiszer és vendéglátó egységek ellenőrzését részben a Pest megyei Kormányhivatal Élelmiszer Biztonsági és Állategészségügyi Igazgatóság munkatársaival közösen, részben a III. Kerületi Népegészségügyi Intézet munkatársai önállóan végezték. A közegészségügyi ellenőrzések az élelmiszer árusok higiénés helyzetére, a hulladék kezelésére, a szennyvíz gyűjtésére és kezelésére, valamint a személyi higiénére terjedtek ki. Ezen a területen 181 ellenőrzés történt, csak kisebb hiányosságok fordultak elő. A melegkonyhás egységekben elérték, hogy mind a kézmosáshoz, mind a mosogatáshoz biztosították a folyó melegvizet.

A Szigeten véradással, HIV-, illetve egyéb szűrővizsgálatokkal, életmóddal kapcsolatos tanácsokkal is várták a fesztiválozókat, ezeket szintén ellenőrizték munkatársaink.