• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

    • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

      Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

    • Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

      Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

Szombathely megadja a plusz 32 milliót az ügyeletre

Regionális hírek 2019.06.19 Forrás: MTI
Szombathely megadja a plusz 32 milliót az ügyeletre

Megszavazták az OMSZ által kért többlettámogatást, így szeptember után is a mentőszolgálat üzemelteti az orvosi ügyeletet.

Megadja az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) által az orvosi ügyelet működtetésére kért 32 millió forintos többlettámogatást Szombathely közgyűlése.

Puskás Tivadar (Fidesz-KDNP) polgármester múlt szerdán tájékoztatott arról, hogy az OMSZ három hónapos határidővel felmondta az önkormányzattal kötött szerződést arra hivatkozva, hogy a orvosi ügyeleti szolgáltatás ellátása - a megnövekedett költségek miatt - a mentőszolgálatnak veszteséget okoz. Hozzátette: az általa beterjesztett költségvetési javaslat tartalmazta az OMSZ által kért emelt összegű önkormányzati támogatást, de azt a közgyűlés ellenzéki többsége nem hagyta jóvá, így végül nem került be az elfogadott költségvetésbe.

Nemény András, az Éljen Szombathely-MSZP-DK-Együtt-frakció vezetője azt mondta, ugyanannyi támogatást szavaztak meg, mint amennyi a múlt évi költségvetésben volt, csupán arra a 32 millió forintra kértek magyarázatot, amennyivel az OMSZ több pénzt kért a szolgáltatásért, amit - szavai szerint - helyi háziorvosokkal látnak el.

Csató Gábor, az OMSZ főigazgatója a polgármesternek és a képviselőtestület tagjainak írt - azóta nyilvánosságra is került - levelében azt írta, tavaly 16 millió forint veszteséget okozott a mentőszolgálatnak a szombathelyi orvosi ügyelet ellátása, amit a várható béremelés és létszámemelés idén megduplázhat. Hozzáfűzte, hogy "állami költségvetési szervként az OMSZ számára az alapfeladatukra biztosított forrás célhoz kötött, így azt a legjobb szándékuk ellenére sem fordíthatják a meghatározottaktól eltérő célokra". A főigazgató felhívta a figyelmet arra, hogy a szombathelyi háziorvosi ügyelet ellátásának biztonsága - a határidő lejárta után - véleményük szerint aggodalomra adhat okot, amire szerinte sürgősen megoldást kell találni.

Az önkormányzati testület keddi ülésén úgy döntött, mégis megadja az OMSZ által kért többlettámogatást, így szeptember után is a mentőszolgálat üzemelteti az orvosi ügyeletet Szombathelyen. Nemény András úgy fogalmazott, az orvosi ügyeletnek mindenképpen működnie kell, ezért oda kell adni a pluszpénzt, de azt az ügyeletben dolgozók béremelésére kell fordítani.

 

Kapcsolódó hírek

Legolvasottabb cikkeink