• nátha
  • A tüdőgyógyász szerint a náthának is lehetnek szövődményei

   A tüdőgyógyász szerint a náthának is lehetnek szövődményei

  • Immunerősítést már nyár végén érdemes elkezdeni

   Immunerősítést már nyár végén érdemes elkezdeni

  • Itt az ősz, már támadnak a vírusok

   Itt az ősz, már támadnak a vírusok

 • melanóma
  • Melanoma: Fedezze fel időben az árulkodó jeleket!

   Melanoma: Fedezze fel időben az árulkodó jeleket!

  • Melanoma: Nem csak nyáron kell figyelni

   Melanoma: Nem csak nyáron kell figyelni

  • Öt fontos tudnivaló a most aktuális anyajegyszűrésről

   Öt fontos tudnivaló a most aktuális anyajegyszűrésről

 • egynapos sebészet
  • Megtriplázható az egynapos műtétek száma hazánkban

   Megtriplázható az egynapos műtétek száma hazánkban

  • Jó ütemben halad az egynapos sebészetek fejlesztése

   Jó ütemben halad az egynapos sebészetek fejlesztése

  • Lassan elkészül az orosházi kórház egynapos sebészeti részlege

   Lassan elkészül az orosházi kórház egynapos sebészeti részlege

Szükség van a klinikai oktatás megújítására

Regionális hírek 2018.09.10 Forrás: Semmelweis Egyetem
Szükség van a klinikai oktatás megújítására

A klinikán öt, részben önállóan működő fekvőbeteg részleget alakítanak ki, elválasztva az ambulanciáktól.

Dr. Takács István summa cum laude minősítéssel diplomázott a Semmelweis Egyetemen, majd végzés után rögtön az I. Sz. Belgyógyászati Klinikán helyezkedett el. Közel harminc év klinikai munka után pályázta meg az igazgatói posztot, amit július 1-től tölt be. Mint fogalmazott, vezetői programjának célja, hogy az ország legnagyobb múltú belgyógyászati klinikája átalakuljon és megfeleljen a XXI. század kihívásainak, mind az oktatás, mind a betegellátás, mind a klinikai kutatás terén. Az egyetem honlapja mutatta be a szakembert.

Dr. Takács István oktatással kapcsolatos egyik legfontosabb célkitűzése, hogy a tantermi előadások látogatottabbá és népszerűbbé váljanak a hallgatók körében. Álláspontja szerint az előadásoknak elsősorban nem a tankönyvben elolvasható alapinformációkról, hanem a legfrissebb, a betegellátásra már hatással lévő tudományos eredményekről és a mindennapi modern orvoslást meghatározó szakmai ajánlásokról, valamint azok magyarázatáról kell szólniuk.

A belgyógyászati képzés jövőjét egyértelműen a gyakorlatközpontú blokkoktatás tervszerű bevezetésében látja, de hangsúlyozta, mindehhez elengedhetetlen a hallgatók alap elméleti tudásának megléte, valamint az interaktív oktatást lehetővé tevő kisebb csoportlétszámok elérése. Tervei szerint átalakítaná a betegágy melletti gyakorlatokat, itt is kisebb csoportokat tartana ideálisnak, a klinikán ambulánsan gondozott betegeket pedig sokkal inkább bevonná az oktatásba. Mindehhez elengedhetetlennek tartja a jól felszerelt oktatási helyiségeket, melyek már rendelkezésükre állnak, de emellett az intézményben szükség van további infrastrukturális fejlesztésekre is. Az újonnan kinevezett igazgató számára nem kérdés, hogy az internet adta lehetőségeket sokkal jobban ki kell használni az oktatásban, ezért online elérhető oktatási adatbázis és „e-learning” rendszer bevezetését tervezi.

A közeljövőben a betegellátás terén is számos változtatást tervez. A klinika eddigi profiljainak megőrzése-fejlesztése mellett szeretne a XXI. századot egyre inkább meghatározó személyre szabott orvoslás irányába elmozdulni, melynek véleménye szerint legfontosabb alapfeltétele a molekuláris biológiai labor fejlesztése. Az igazgatói pályázatában is szereplő tervek szerint a klinikán öt, részben önállóan működő fekvőbeteg részleget alakítanak ki, az ambulanciákat egy helyre szervezik, térben is elválasztják a fekvőbeteg ellátástól. A klinika profiljainak megfelelően új speciális ambulanciákat indítanak, ahol az egész országból fogadnának betegeket. Fejlesztik az egynapos ellátást, ennek keretein belül ambuláns hormonterhelésekhez és a rövid gasztroenterológiai ellátáshoz szükséges helyiséget alakítanak ki képzett szakszemélyzettel. Tervei között szerepel egy új klinikai-farmakológiai centrum kialakítása, ahol a klinikán zajló valamennyi gyógyszervizsgálat speciálisan képzett szakemberek segítségével végezhető. (Fotó: Kovács Attila – Semmelweis Egyetem)

A teljes írás itt olvasható

 

Legolvasottabb cikkeink