• nátha
  • Vazomotoros nátha – lehet, hogy ettől szenved hetek óta?

   Vazomotoros nátha – lehet, hogy ettől szenved hetek óta?

  • Ha a koronavírus nem lenne elég: épp mindenki náthás

   Ha a koronavírus nem lenne elég: épp mindenki náthás

  • Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

   Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

 • melanóma
  • Hány éves kortól ajánlott az anyajegyszűrés?

   Hány éves kortól ajánlott az anyajegyszűrés?

  • Egyszerű módszer a melanoma korai felismerésére

   Egyszerű módszer a melanoma korai felismerésére

  • Bőrrák megelőzés – praktikus tanácsok

   Bőrrák megelőzés – praktikus tanácsok

 • egynapos sebészet
  • Megduplázódott az egynapos sebészeti ellátások aránya

   Megduplázódott az egynapos sebészeti ellátások aránya

  • Egynapos sebészetet adtak át Karácsony Gergelyék

   Egynapos sebészetet adtak át Karácsony Gergelyék

  • Új fejezet a műtétben, diagnosztikában Szabolcsban

   Új fejezet a műtétben, diagnosztikában Szabolcsban

Tömeges rosszullét: calici fertőz a táborban?

Regionális hírek Forrás: MTI

Az ajkai, a veszprémi és a székesfehérvári kórházba szállították a gyerekeket.

Rosszullét miatt szerda estig összesen harminchét gyermek és fiatal felnőtt került kórházba a Balatonalmádihoz tartozó Káptalanfüred két gyermektáborából - tájékoztatta Bujdosó László, a balatonfüredi tisztiorvosi szolgálat vezetőhelyettese az MTI-t.

A főorvos a megbetegedések okáról továbbra sem tudott nyilatkozni, de szerinte nem biztos, hogy ételmérgezésről van szó. Mint mondta: nem zárható ki a calici vírus okozta fertőzés, mint ahogy más fertőzés sem.

A tábor konyháját lezárták, fertőtlenítenek mindent, az ételekből mintát vettek (a betegektől székletmintákat), de csak laborvizsgálatokkal lehet majd a megbetegedések pontos okát megállapítani. Előzetes laboreredmény csütörtökön délre várható - közölte a főorvos.

Bujdosó László elmondta: a táborban maradt gyermekek orvosi felügyelet alatt állnak, egy mentőautó is folyamatosan a helyszínen van. A főorvos úgy véli, előfordulhat még, hogy egy-két gyermek megbetegedik, többen viszont már távoztak a táborból a szüleikkel. Megeshet, hogy közülük valaki másutt kerül kórházba - tette hozzá.

Jelenleg összesen 37 gyermeket és fiatal felnőttet látnak el az ajkai, a veszprémi és a székesfehérvári kórházban, az állapotuk kielégítő - mondta főorvos, megjegyezve: azt tapasztalták, hogy minél idősebb a beteg, annál lázasabb.
A két táborban összesen százhuszonhárman nyaraltak, a tábort nem zárták be, a maradók egyelőre hideg élelmet kapnak - tájékoztatott Bujdosó László.

12.00:

Bujdosó László közlése szerint eddig összesen negyvennégyen kerültek kórházba. Az ajkai, veszprémi és a székesfehérvári kórházakban kezelt betegek állapota egyre jobb, valószínűleg csütörtökön többen hazamehetnek.

A főorvos tájékoztatott arról is, hogy a laboratóriumi első gyorstesztek negatív eredményt mutattak a calici vírusfertőzésre. Hozzáfűzte: ezt kevés minta alapján produkálta a teszt, így nem lehet kijelenteni, hogy nem calici fertőzés okozta a megbetegedéseket. A főorvos szerint egyértelmű laboreredmény csak szombatra várható.

Ismertetése szerint a táborban maradt gyermekek orvosi felügyelet alatt vannak, de sokan utaztak már haza a szüleikkel.


15.00:

Paller Judit országos tiszti főorvos azt mondta: egyelőre azt sem tudják, hogy vírus vagy baktérium okozta a megbetegedéseket. Közlése szerint nem tipikus tünetekről van szó. A vezető tünet a hányás, csak néhány betegnél fordult elő hasmenés, és a láz sem annyira jellemző. A calicifertőzésre eddig megvizsgált összes minta gyorstesztjének eredménye negatív lett - tette hozzá.

Hangsúlyozta: a betegek közül senki nincs súlyos állapotban. Mint mondta, az első megbetegedést hétfőn regisztrálták, jelenleg a táborokból 44 embert ápolnak a veszprémi, az ajkai, a székesfehérvári és a tapolcai kórházban.

A tiszti főorvos kiemelte: eddig annyi biztos, hogy a két táborban történt magas számú megbetegedések forrása a közös konyha. Itt a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal (MGSZH) munkatársai végzik a vizsgálatokat. Az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) a táborok területén az ivóvizet ellenőrzi, továbbá felhívja a gyermekek figyelmét a higiénés szabályok fokozott betartására - tette hozzá Paller Judit.