• nátha
  • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

   A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

  • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

   Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

  • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

   Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

 • melanóma
  • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

   Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

  • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

   Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

  • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

   A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

 • egynapos sebészet
  • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

   Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

  • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

  • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

   Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Új igazgató a debreceni Fül-Orr-Gégészeti Klinika élén

Regionális hírek 2023.09.12 Forrás: Unideb.hu
Új igazgató a debreceni Fül-Orr-Gégészeti Klinika élén

A 45 éves szakember legfőbb érdeklődési területe a fej-nyaksebészeti onkológia, amelyet Debrecenben is még magasabb szintre szeretne emelni.

Szeptember elsejétől Sztanó Balázs vezeti a Debreceni Egyetem Klinikai Központ Fül-Orr-Gégészeti és Fej-Nyaksebészeti Klinikát. Az új igazgató elsősorban az onkológiai sebészet, a felső légúti szűkületek műtéti kezelése, illetve a beültethető hallásjavító eszközök alkalmazása terén szeretné fejleszteni a betegellátást.

- Szakmai elismerés, óriási kihívás és egyben nagy lehetőség, hogy igazgatóként én vezethetem a Fül-Orr-Gégészeti és Fej-Nyaksebészeti Klinikát. Célom, hogy az intézményben hagyományosan jól működő szakterületek megtartása, fejlesztése mellett új eljárásokat, módszereket honosítsak meg – fogalmazott kinevezése kapcsán Sztanó Balázs.

A habilitált egyetemi docens 2002-ben szerezte meg orvosi diplomáját, azóta a Szegedi Tudományegyetemen dolgozott. A 45 éves szakember legfőbb érdeklődési területe a fej-nyaksebészeti onkológia, amelyet Debrecenben is még magasabb szintre szeretne emelni.

- Fontosnak tartom, hogy az onkológiai kezelést követően a betegeink a lehető legjobb életminőség mellett térhessenek vissza a mindennapi életükbe. Lehetőség szerint kellő radikalitás mellett funkciómegtartó műtéteket végzünk. Amikor ez nem lehetséges, és gégeeltávolításra kényszerülünk, akkor is a hangképzés korai rehabilitációjára törekszünk a hangprotézis azonnali beültetésével. Emellett pulmonológiai és szaglás rehabilitációt is végezhetünk. Az ilyenfajta beavatkozások számát is szeretném növelni a klinikán. Ehhez itt megvannak a megfelelő tudással rendelkező szakemberek, akik lelkesek és nyitottak az újdonságokra – emelte ki az új klinikaigazgató.

Sztanó Balázs hozzátette, hogy a felső légúti szűkületek műtéti ellátását is szeretné továbbfejleszteni.   

-    Egy tartós intenzív osztályos ellátás, hosszantartó lélegeztetés vagy légcsőmetszés után a betegnél jelentős nehézlégzéssel járó felső légúti szűkület alakulhat ki, mely az esetek többségében csak bonyolult sebészi módszerekkel szüntethető meg véglegesen.  Ezeket a technikákat, eljárásokat is szeretném meghonosítani a klinikán – ismertette Sztanó Balázs.   

Emellett az implantálható hallókészülékek beültetésében is jelentős előrelépést szeretne elérni mind a felnőtt, mind a gyermek páciensek körében. A jövőben ezen a területen is országos centrummá fejlesztené a klinikát.  

Az új vezető gyógyító tevékenysége mellett elismert kutató. A Fül-Orr Gégészeti és Fej-Nyaksebészeti Klinikán is kiemelt feladatának tekinti a tudományos élet élénkítését, erősítését, a kollégák hazai és nemzetközi szakmai konferenciákon való részvételének támogatását. Sztanó Balázs megbízólevelét Szabó Zoltán professzortól, a Klinikai Központ elnökétől vette át. (Fotó: unideb.hu)