• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Új képalkotó diagnosztika a pszichiátriai intézetben

Regionális hírek Forrás: Weborvos Szerző:

A CT sokat segíthet például a skizofrénia és a szellemi leépülés igazolásában.

Sok év várakozás után az idén Országos Pszichiátriai és Addiktológiai Intézetté (OPAI) alakult Nyírő Gyula Kórházban is lehetővé vált a legmodernebb képalkotó diagnosztikai vizsgálat, ugyanis néhány hónapja idetelepítették a Károly Kórház CT egységét. Ennek apropójából szerdán egy tájékoztatót és egy tudományos ülést szerveztek, amelyen többek között részt vett  dr.Cserháti Péter egészségpolitikáért felelős helyettes államtitkár.
Bár gépekkel egyelőre nehéz kimutatni lelki betegségeket, a nemzetközi kutatások azonban egyre reménykeltőbbek.

Az Országos Pszichiátriai és Addiktológiai Intézet szerdai tájékoztatóján dr. Németh Attila, a Nyírő Gyula Kórház főigazgató főorvosa azt mondta: Magyarországon egyelőre nincs pénz ilyenfajta kutatásokra, de az új CT így is nagyon sokat segíthet. Például a skizofrénia gyanújának megerősítésében, a szellemi leépülés igazolásában, és annak a kimutatásában is, ha egy pszichiátriai betegségnek szervi oka van, például agydaganat vagy agysorvadás.

Cseháti Péter is üdvözölte az OPAI fejlődésének újabb állomását. Egyúttal azt is közölte, hogy a pszichiátriai ellátás terén még vannak lehetséges fejlesztések. Ezek pénzügyi háttere lehet a norvég forrás és a Közép-Magyarországi Régió pszichiátriai ellátására vonatkozó uniós forrás. Németh Attila arról az egy évről számolt be, amely alatt előkészítették, majd elindították az országos intézet működését. A főigazgató kiemelte, hogy az ellátás mellett már folyik a munka a Neuropszichológiai és a molekuláris biológiai kutató laboratóriumban, és ebben a hónapban kezdi meg működését az öngyilkosságkutató és -megelőző laboratórium.

Az utóbbi laboratóriumot a téma nemzetközi hírű szakértője, Rihmer Zoltán pszichiáter professzor vezeti, aki a tájékoztatón arra hívta fel a figyelmet, hogy Magyarországon az utóbbi 30 évben felére csökkent az öngyilkosságok száma, ami elsősorban a pszichiátriai ellátásnak, a pszichiátria fejlődésének köszönhető. Mint mondta, a politika sokszor azt képzeli, hogy az öngyilkosság alapvetően etikai, morális kérdés, amit a rendelkezésére álló négy év alatt úgy sem tud megoldani, ezért inkább nem foglalkozik ezzel a területtel. Pedig az öngyilkosság alapvetően orvosi kérdés, ezért is üdvözlendő ennek mostani kutató laboratóriumnak a megnyitása – tette hozzá.

Dr. Kardos Lilla, az új CT-t működtető Euromedic Diagnostics Magyarország Kft. vezérigazgatója azt emelte ki, hogy az EMMI Egészségügyért Felelős Államtitkársággal közösen kerestek új helyet a korábban a Károly Kórházban működő CT labornak. Így került végül a Nyírőbe, ahol nemcsak az intézet betegeinek ellátását segíti majd, hanem a területi ellátási kötelezettségnek is megfelel. A vezérigazgató aláhúzta, hogy Euromedic 11 diagnosztikai központban, az ország egymillió lakosának ellátásáért felel.

Az OPAI-ba került CT berendezés típusa: GE Lightspeed ultra 8 szeletes CT berendezés.

Az új CT laboratórium napi 12 órában tart nyitva, és heti négy napon át vesz részt a fővárosi CT ügyeleti rendszerben. A berendezés kardiológiai vizsgálatok kivételével valamennyi CT diagnosztikai vizsgálat végzésére alkalmas. Kétfecskendős injektor, digitális archiváló rendszer, és ez utóbbi segítségével teleradiológiai konzultációs lehetőség segíti a radiológus orvosok munkáját.