• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Új korszak kezdődhet a munkahelyi prevencióban

Regionális hírek Forrás: Weborvos

Konferencia a foglalkozás-egészségügy prevenciós szerepéről, lehetőségeiről, aktualitásairól Kaposváron.

A Somogy Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Főosztálya - Megyei Egészség Fórum munkahelyi prevenciós programja keretében - immár harmadik alkalommal, 122 érdeklődő részvételével – tartott Foglalkozás-egészségügyi Konferenciát 2015. november 5.-én a PTE Egészségtudományi Kar Kaposvári Képzési Központjában. A szimpóziumra a foglalkozás-egészségügyi szakemberek mellett meghívást kaptak a társmegyék népegészségügy területén dolgozó munkatársai, valamint a Megyei Egészség Fórum együttműködő partnerei – köztük a kormányhivatal társfőosztályai is - számolt be a rendezvényről a SMKH Népegészségügyi Főosztály összefoglalója.

A rendezvény Dr. Fadgyas Erzsébet megyei tisztifőorvos köszöntőjével vette kezdetét, aki kiemelte, hogy Somogy megyében működik a munkahelyi prevenció modell és reményét fejezte ki, hogy a foglalkozás-egészségügy szakmai irányításának az ÁNTSZ-hez kerülésével új korszak kezdődhet a munkahelyi prevenció területén.

Az Országos Tisztifőorvosi Hivatal Munkahigiénés és Foglakozás-egészségügyi Főosztályának vezetője, Dr. Nagy Imre főorvos ismertette a szakterületet érintő aktualitásokat annak tükrében, hogy a foglalkozás-egészségügy kompetenciájának bővítése napirenden van. Rámutatott, hogy óriási, kiaknázatlan lehetőséget rejt magában a nemzet mintegy egyötödét elérő foglalkozás-egészségügyi orvoslás a népegészségügyi programok megvalósításában is.

A 2015.-2020. Komplex Népegészségügyi Program prioritást és uniós támogatást élvező területe a munkahelyi egészségfejlesztés, ennek kapcsán az Országos Tisztifőorvosi Hivatal Népegészségügyi, Stratégiai és Szakmai Elemzési Főosztályának vezetője, Dr. Oroszi Beatrix főorvosnő tájékoztatta a résztvevőket a foglalkozás egészségügy prevenciós szerepéről, lehetőségeiről. Előadásában a munkahelyi egészségfejlesztés fő fókuszaira, a sikeres, bizonyítékokon alapuló módszerekre, ezen belül a projekt szemléletű megvalósításra irányította a figyelmet.

Dr. Szöllősiné Maler Mónika népegészségügyi szakember bemutatta a Somogy Megyei Kormányhivatal „Közösen az egészséges munkahelyekért – egészségesen könnyebb" munkahelyi komplex egészségprogramját, valamint ismertette a munkahelyi egészségtervekkel kapcsolatos információkat.

Előadásához kapcsolódóan a „Jó gyakorlatok a munkahelyi egészségfejlesztésben" címmel két, a munkahelyi egészségfejlesztés terén elkötelezett megyei munkáltató - Kaposvár Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatala és az Öreglaki Vadfeldolgozó Kft - ismertette meg a hallgatóságot egészség- megőrzési programjaival.

Ezt követően került sor a Somogy Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Főosztálya által meghirdetett „Egészséges Munkahely" pályázati program bemutatására. Fábián Zoltán marcali járási vezető ápoló előadásából az érdeklődők megismerhették a megyében működő foglalkozás-egészségügyi szolgáltatókról, tevékenységéről készült felmérés eredményeit.

Dr. Varga Edit járványügyi osztályvezető a munkahelyi védőoltásokról, a munkahelyeken felmerülő járványügyi aktualitásokról tájékoztatta előadásában a foglalkozás-egészségügyi szakembereket.

A konferencia Dr. Nagy Zita foglalkozás-egészségügyi szakfőorvos gondolataival zárult. Zárszavában méltatta és követendőnek, példaértékűnek nevezte a meglévő munkakapcsolatot a SMKH Népegészségügyi Főosztálya és a foglalkozás-egészségügyi orvosok között. Az összefogás kiszélesítésére irányuló bíztatása összecsengett a szakmai felügyeletet gyakorló OTH céljával.