• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Új lehetőség az inkontinencia kezelésére Dunaújvárosban

Regionális hírek 2019.12.16 Forrás: Weborvos
Új lehetőség az inkontinencia kezelésére Dunaújvárosban

Elsősorban a rehabilitációs ellátásban részesülőknél fogják használni az új berendezést.

Napjainkban elég sok embert érint az inkontinencia, ami azt jelenti, hogy akaratlanul vizeletet, vagy székletet veszít a páciens. A társadalombiztosítás egyik legmagasabb költségtétele az inkontinencia termékek, a megfelelő betétek és pelenkák finanszírozása. Ez a probléma nemcsak az idősebb korosztályt érinti, előfordulhat fiatalabbaknál is. Jelentkezhet nőknél szülés után ideiglenesen, amíg újra meg nem erősödnek a gátizmok, vagy változó korban lévő nőknél, ritkábban férfiaknál. Az inkontinenciákban komoly javulást lehet elérni a medencei és fenékizmok tornáztatásával. Nem könnyű elsajátítani a gyógytorna helyes technikáját. Ehhez nyújt jelentős segítséget egy mágnes terápiás készülék, ami a közelmúltban került a dunaújvárosi kórházba. A készülék  ezeknek az izmoknak az összehúzódását váltja ki, és ezáltal megerősíti azokat, egyúttal megérezteti, mely izmokat kell a betegnek tornáztatni. Így a legtöbb esetben helyreáll a vizeletvisszatartás képessége. Ilyen gép Magyarországon az intézmény szerint kettő működik, az egyik a dunaújvárosi kórházban – tájékoztatott sajtóközleményben az intézmény.

Mint írták, elsősorban a rehabilitációs ellátásban részesülőknél fogják használni ezt a gépet, ahol a mozgásszervi panaszok kezelése mellett ily módon az enyhe és középsúlyos inkontinenciák kezelése is lehetővé válik. Természetesen kiegészítve a gyógytorna, fizikoterápia, masszázs és egyéb szükséges kezelésekkel.

E mellett több más indikációban is használatos ez a berendezés. Férfiak esetében prosztatagyulladás kezelések kiegészítésénél, merevedési zavarok kezelésében rendkívül jó hatású, valamint az ejakuláció és az orgazmus minőségében is jelentős javulás érhető el ezeknek az izmoknak a megerősítésével. Nőknél vizeletinkontinencia esetén szülés után két hónappal már alkalmazható, és itt is jelentős eredményt lehet elérni, nemcsak a vizelettartásban, hanem a szexuális élet rendezésében is.

A kezelés ruhában történik, nem kell levetkőzni, elektródák sem szükségesek. A beteg kényelmesen ül egy kezelő fotelben.

Kontraindikációt képeznek a beteg szervezetébe beültetett fémek és a szívritmuszavar. Tulajdonképpen olyan esetben nem használható, ahol egy MR vizsgálat sem javasolt. A kezelés előtt orvosi célú állapotfelmérés szükséges, hogy biztos legyen az a diagnózis, amire a kezelést adjuk. Urológiai, nők esetében pedig nőgyógyászati vizsgálat is megelőzi a kezelést.

Fitnesz célú alkalmazás is lehetséges, farizom erősítésre, alakformálásra is használható. Ez azonban nem TB finanszírozott, ahogyan a férfiak potenciazavarának kezelése sem. Ilyen esetben a kezelés költségtérítéses 5.000 forint alkalmanként, eredmény általában legalább 10 kezeléstől várható. A kezelést a kórház magasföldszintjén a Mozgásszervi rehabilitációs osztály, Pelvicenter szakrendelésén végzik és ott is kell bejelentkezni személyesen, vagy hétköznap 10-12-ig 06-25 550-477-es telefonszámon – áll a tájékoztatásban.

Legolvasottabb cikkeink