• nátha
  • Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

   Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

  • Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

   Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

  • A felsőlégúti nyavalyák könnyen megkeseríthetik a karácsonyt

   A felsőlégúti nyavalyák könnyen megkeseríthetik a karácsonyt

 • melanóma
  • A szemben és a köröm alatt is lehet rejtett melanóma      

   A szemben és a köröm alatt is lehet rejtett melanóma      

  • Ismeri a melanoma 15 rizikófaktorát?

   Ismeri a melanoma 15 rizikófaktorát?

  • A mesterséges intelligencia az anyajegyszűrésben

   A mesterséges intelligencia az anyajegyszűrésben

 • egynapos sebészet
  • Felfüggesztették az egynapos sebészeti ellátásokat

   Felfüggesztették az egynapos sebészeti ellátásokat

  • Jövőre elkészül az egynapos sebészeti egység Kecskeméten

   Jövőre elkészül az egynapos sebészeti egység Kecskeméten

  • Duplájára nőtt az egynapos sebészeti ellátások aránya

   Duplájára nőtt az egynapos sebészeti ellátások aránya

Új műtőasztal az orosházi kórház COVID műtőjébe

Regionális hírek 2021.03.05 Forrás: Weborvos
Új műtőasztal az orosházi kórház COVID műtőjébe

A többfunkciós műtőasztalon általános sebészeti, nőgyógyászati, urológiai és traumatológiai beavatkozások széles köre végezhető.

Több mint 60 millió forint értékű, többfunkciós műtőasztal rendszer érkezett az orosházi kórházba, melyen általános sebészeti-, nőgyógyászati-, urológiai- és traumatológiai beavatkozások széles köre végezhető. A kiegészítőkkel felszerelt ágyon a koronavírussal fertőzött betegeket operálhatják, tájékoztatta lapunkat az orosházi kórház.  

A koronavírus járvány kezdetén, 2020 tavaszán az orosházi Dr. László Elek Kórház és Rendelőintézetben sok szervezést igényelt, hogy a COVID-19 gyanús vagy igazoltan pozitív betegek ellátását elkülönített műtőben végezhessék. A kórház vezetése ekkor kérvényezte egy COVID műtő létesítését és annak felszerelését. A járványügyi védekezést vezető Operatív Törzs engedélyezte a beszerzések elindítását, ennek első lépéseként érkezett idén januárban egy közel 30 millió forint értékű C-íves műtéti képerősítő, most pedig újabb, komoly fejlesztés valósult meg.

– Beszereztünk a COVID műtőbe egy 60,7 millió forint összértékű, számos tartozékkal rendelkező többfunkciós műtőasztalt, melyen általános sebészeti, nőgyógyászati, urológiai és traumatológiai beavatkozások széles köre végezhető – mondta dr. Duray Gergő. A kórház vezetője kiemelte, a műtőhelyiség közvetlenül megközelíthető a Sürgősségi Betegellátó Osztályról, így a kórházba érkező COVID gyanús vagy fertőzött, műtéti ellátásra szoruló beteg nem találkozik a nem fertőzött bent ápoltakkal. Hozzátette, a műtő nem csak sürgősségi, hanem a kórházban fekvő koronavírusos betegek műtéti ellátását is biztosítja. 

Az új műtőasztal komoly előrelépést jelent a gyógyításban, az orvosok a kor elvárásainak megfelelően, modern színvonalon tudják operálni a betegeket.

– Fontos, hogy az orvos kényelmesen hozzáférjen az operálandó területhez, minden tudását és figyelmét a műtétre tudja fordítani, ne a kényelmes pozíciót kelljen keresnie. Az új műtőasztal szervomotorok segítségével minden irányban milliméter pontossággal állítható, ezzel biztosítva az emelést, süllyesztést, billentést – fogalmaz dr. Hován Csaba. Az orvosigazgató hozzátette, a műtőasztalhoz a sebészeti és traumatológiai beavatkozásokhoz szükséges kiegészítők is érkeztek, így gyakorlatilag mindenféle beavatkozást is nagy biztonsággal el tudnak végezni. 

A műtőasztalt kormányhatározat alapján a koronavírus-világjárvány elleni védekezés kapcsán felmerült kiadásokra biztosított forrásból és NEAK működési támogatásból szerezte be az intézmény. 

(A képen: dr. Nacsai István (j) traumatológia szakágvezető főorvos mutatja az új műtőasztal használati módjait dr. Duray Gergő (k) intézményvezetőnek és dr. Hován Csaba (b) orvosigazgatónak. Fotó: Melega Krisztián/Dr. László Elek Kórház és Rendelőintézet, Orosháza)

Legolvasottabb cikkeink