• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Új rehabilitációs épület Pécsett

Regionális hírek Forrás: MTI

Lezárultak a komplex rehabilitációhoz szükséges infrastrukturális fejlesztések.

Átadták a Nemzeti Rehabilitációs és Szociális Hivatal (NRSZH) és a Baranya Megyei Kormányhivatal új, 895 négyzetméter alapterületű foglalkoztatási rehabilitációs épületét szerdán Pécsen. Czibere Károly, az Emberi Erőforrások Minisztériuma szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkára az országos projekt pécsi zárórendezvényén kiemelte, tizennyolc megyeszékhelyen 3,9 milliárd forintból végezték el a foglalkoztatási rehabilitációhoz kapcsolódó ingatlanok fejlesztését, összesen 14 ezer négyzetméter alapterületen.

A komplex rehabilitációhoz szükséges infrastrukturális fejlesztések elnevezésű projekt keretében országosan 114 új, modern vizsgálóhelyiséget, Pécsett és Győrben új építésű ingatlanokat alakítottak ki. A megyeszékhelyeken 2015 őszén átadott ingatlanok mindegyike akadálymentessé vált a látás- és hallássérültek, valamint az értelmi fogyatékossággal élők és a mozgásukban korlátozottak számára egyaránt - olvasható a projektről szóló írásos összegzésben.

Hozzátették, a fejlesztések megkönnyítik a megváltozott munkaképességű emberek ügyintézését és a vizsgálatokat végző szakemberek munkáját is. A kiemelt európai uniós projektet az NRSZH és a 18 érintett megyei kormányhivatal a Társadalmi Infrastruktúra Operatív Program (TIOP) keretében, konzorciumban valósította meg.

Czibere Károly úgy fogalmazott, a fejlesztés által érintett épületek annak a nemzetstratégiai célnak a szolgálatában állnak, amely újra esélyt kíván adni a megváltozott munkaképességű emberek tízezreinek arra, hogy visszatérjenek a munkaerőpiacra.

Elmondta, jelenleg néhány ezer olyan, megváltozott munkaképességű ember van az országban, akit még nem látott foglalkoztatási orvos szakértő, és az év végére mindannyian áteshetnek a vizsgálatokon.
Horváth Zoltán, Baranya megyei kormánymegbízott arról szólt, hogy a rehabilitációs szakmát szinte a nulláról kellett újraépíteni. Megjegyezte, a zöldmezős beruházással készült pécsi épületben tizenkét, a mai kor követelményeinek megfelelő vizsgálóhelyiséget alakítottak ki.

A megyei kormányhivatal rehabilitáció-ellátási és szakértői osztályának, valamint a NRSZH pécsi működési helyének otthont adó új épületet 314 millió forintos európai uniós forrás felhasználásával hozták létre.

A kormányhivatal évi 8-9 ezer foglalkoztatási rehabilitációs szakértői minősítést végez, az NRSZH részéről pedig két másodfokú szakértői bizottság dolgozik, amelyek évente 2200-2500 vizsgálatot folytatnak le - áll az eseményen kiosztott sajtóanyagban.

Legolvasottabb cikkeink