• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

    • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

      Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

    • Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

      Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

Új rendelő régi gondokkal

Regionális hírek Forrás: Weborvos Szerző:

Az egészségkultúra hiányát az új, korszerű rendelő csak részben ellentételezheti Büssüben.

A mintegy 600, zömmel rossz szociális körülmények között élő lakost számláló somogyi település megújult rendelőjével és a betegek megjegecesedett, pazarló szokásrendszerével modellértékű az átalakuló egészségügyben.

Mint azt Szegvári József, Büssü polgármestere elmondta: a nemrégiben megsüllyedt, életveszélyessé vált régi rendelőt, a Dél-dunántúli Regionális Ügynökség pályázatán nyert 11,5, s további öt és félmillió forint önkormányzati forrás segítségével egy másik, felújított épületbe sikerült áthelyezni. A megújulással járó jó érzés azonban már az építkezés alatt csorbult, mert egymillió forint értékben, az állványzattal egyetemben tolvajok martalékává váltak a beépítésre váró új ajtó és ablakkeretek.

A pótlás miatti késedelmet azonban kompenzálhatja a régi iskolaépületből átalakított, akadálymentesített, központi gázfűtéssel, a minimumfeltételeknek megfelelő eszközökkel és műszerekkel ellátott komplexum korszerűsége, kényelme; a kulturált betegváró, az osztálytermekből kialakított rendelő, s védőnői szoba, valamint az intimitást is biztosító vizsgáló, vizesblokk. S, bár a korábbi épülethez viszonyítva ezen túl néhány száz méterrel távolabbra kell menniük a betegeknek, a közmunkában tervezett parkosítás, valamint a térburkolattal lefedésre kerülő járda feledteti a kényelmetlenséget.

Bizonyosság erre, hogy dr. Szarka Ágnes göllei háziorvos hetenkénti, büssüi rendelésein továbbra sem csökken a várakozók száma. Telente mintegy napi félszázan, nyáron valamivel kevesebben kérik a segítségét. Hatvan százalékuk azonban szakmai szempontból indokolatlanul, legtöbbször – az esetek 70 százalékában – szociális problémával keresi föl a doktornőt. Elfelejtenek egy-egy gyógyszert felíratni, kellene az utalvány az ingyenes városba utazáshoz, netán csak arra vágynak, hogy legyen ki végighallgassa a panaszáradatot. Mert abból van elég a gyakori családi háborúskodásoktól zajos, magas munkanélküliséggel sújtott, kis somogyi faluban.

Nem véletlen, hogy a familiárisan átörökített, valamint az életkörülményekből fakadó lelki teher miatt a szív-és érrendszeri, valamint a cukorbetegséget követően az ideggondozói ellátásra szorulók száma növekszik leginkább. A napi betegforgalom zömét azonban a masszív dohányzás miatti krónikus hörghurutban szenvedők adják.

Dr. Szarka Ágnes szerint elszomorító, hogy az elhatalmasodó szenvedélybetegségek, valamint a rossz életkörülmények, életvezetés miatt Büssüben már a két éves, hörghuruttal kezelt gyermeket is krónikus esetként jegyzik a naplóba.

S, míg a megrögzött receptíratók, gyógyszerfalók mellett akad szép számmal olyan beteg, aki azért kerül a legdrágább ellátást nyújtó kórházba, mert nem tudja kiváltani a szükséges patikaszereket, addig létezik olyan súlyos cukorbeteg is, akit mentővel, sürgősséggel kell beküldeni, mert – bár ezt a naplóbejegyzés ellenére bőszen tagadja - hónapokig, úgymond elfelejtette feliratni és használni az inzulint.

A vegyes háziorvosi körzethez tatozó három településen az 1500 kártyás ellátott közül jelenleg mintegy 120-nak van közgyógyellátásra jogosító igazolványa, ám a doktornő szerint arányuk a megújult rendszerben várhatóan tovább nő.

Az egészségkultúra fejletlensége miatt azonban a korszerű rendelő birtokában sem lehet elég hatékony és költségtakarékos a betegellátás Büssüben – állítja dr. Szarka Ágnes.

Legolvasottabb cikkeink