• nátha
  • Vazomotoros nátha – lehet, hogy ettől szenved hetek óta?

   Vazomotoros nátha – lehet, hogy ettől szenved hetek óta?

  • Ha a koronavírus nem lenne elég: épp mindenki náthás

   Ha a koronavírus nem lenne elég: épp mindenki náthás

  • Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

   Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

 • melanóma
  • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

   Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

  • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

   A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

   Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

 • egynapos sebészet
  • Egynapos sebészeti egység épült 2,7 milliárd forintból Kecskeméten

   Egynapos sebészeti egység épült 2,7 milliárd forintból Kecskeméten

  • "Sokkal több beteget tudunk ellátni az egynapos sebészet során"

  • Megduplázódott az egynapos sebészeti ellátások aránya

   Megduplázódott az egynapos sebészeti ellátások aránya

Újraélesztőgépet adott át Gulyás Gergely Tiszalúcon

Regionális hírek 2022.10.30 Forrás: MTI
Újraélesztőgépet adott át Gulyás Gergely Tiszalúcon

"Az egészségügyi dolgozók esetében is jelentős lépések történtek, de további bérelemelésre is szükség van."

Életmentő mellkaskompressziós készüléket adott át a Miniszterelnökséget vezető miniszter a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Tiszalúcon szombaton, a nagyközségben harminc éve működő mentőállomás jubileumi ünnepségén. Gulyás Gergely több mint egymillió forinttal támogatta a Lucas 3 mellkaskompressziós készülék beszerzését, a fennmaradó összeget a helyiek gyűjtötték össze.

A miniszter köszöntőjében fontosnak nevezte, hogy a kisebb településeken is komoly fejlesztések valósuljanak meg. Kiemelte a Magyar falu program nyújtotta támogatásokat, amelyek azt a célt szolgálják, hogy a vidéki emberek minden területen ugyanolyan szolgáltatásokhoz jussanak, mint a nagyvárosiak.

"Az a számtalan előny, ami egyébként együtt jár a vidéki léttel, ne találkozzon azokkal a hátrányokkal, amelyek az infrastruktúra fejletlenségéből következnek" - fogalmazott Gulyás Gergely, hozzátéve, hogy az utak felújítását tekintve is sokat léptek előre.

A miniszter beszélt arról is, hogy az orvosbéreket sikerült nagy mértékben növelni és az egészségügyi dolgozók esetében is jelentős lépések történtek, de további bérelemelésre is szükség van. Ezt a "nehéz években" is igyekeznek megvalósítani, és mindent megtenni azért, hogy mihamarabb bekövetkezzen - jelezte.

A rendezvényen Koncz Zsófia, a térség fideszes országgyűlési képviselője kifejezte háláját a mentőállomáson dolgozóknak és mindenkinek, aki segítette a mentőállomás fejlődését.

Kitért arra is, hogy "mennyi mindent csináltak az elmúlt években", felújították például a Tiszalúc és Tiszadob közötti utat, és egy hulladékudvart is megépítettek. A legfontosabb eredménynek pedig a tiszalúci esetkocsi elindítását nevezte, amely idén januártól 24 órás orvosi ügyeletben szolgálja a helyieket.

Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat kommunikációs igazgatója úgy fogalmazott, hogy a most átadott készülék gyakorlatilag "egy második születésnap lehetőségét hordozza", hiszen a segítségével életeket menthetnek. Az újraélesztőgép mellett kiemelte a SzívCity applikáció fontosságát is, ami lehetővé teszi azt, hogy a helyszínhez legközelebbi elsősegélynyújtót a beteghez irányítsák.

Kádár Balázs, az Országos Mentőszolgálat Borsod-Abaúj-Zemplén megyei regionális igazgatója kiemelt fontosságúnak nevezte a tiszalúci mentőállomás elindulását, hiszen - mint hozzáfűzte - a hófúvásoknak is nagyban kitett térségbe korábban messziről érkezett a segítség. Elmondta, az esetkocsi elindítását ők is támogatták, és köszönetet mondott a Lucas készülék beszerzését támogatóknak.

Tiszalúc független polgármestere, Siri Norbert közlése szerint a kormány jelentős anyagi forrást biztosított arra, hogy január elsejétől 24 órás mentőtiszti szolgálattal és egy esetkocsival bővülhessen a tiszalúci mentőállomás.

Az MTI kérdésére elmondta, hogy a "Lukács bajtársnak" keresztelt, hatmillió forintos készülék beszerzését egy névtelenséget kérő vállalkozó, az Országos Mentőszolgálat, Gulyás Gergely adománya, az Élet Egyesület és a helyiek összefogása tette lehetővé.

(Fotó: MTI/Vajda János)

Legolvasottabb cikkeink