• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Ünnepi ülésen emlékeztek: százéves a debreceni gyermekklinika

Regionális hírek MA 10:08 Forrás: Unideb.hu
Ünnepi ülésen emlékeztek: százéves a debreceni gyermekklinika

A klinika fejlődése rendkívüli tempóban halad, a napokban költözött be a Gyermeksürgősségi Központba a gyermeksebészeti ellátás is.

Centenáriumi tudományos ülésen emlékeztek meg arról, hogy száz évvel ezelőtt kezdte meg működését a debreceni Gyermekgyógyászati Klinika. Északkelet-Magyarország egyik legnagyobb és legfontosabb gyermekellátó egészségügyi intézményében csaknem 100 orvos és 350 ápoló, szakdolgozó fáradozik a beteg gyerekek gyógyításán - számolt be a rendezvényről az egyetemi portál.

A debreceni Gyermekgyógyászati Klinika 1924. november 6-án nyitotta meg kapuit. Létrehozásához Debrecen városa adta a telket, az építkezéshez a polgárok adományokkal járultak hozzá. A csütörtökön tartott centenáriumi tanácskozáson köszöntőt mondott a Gróf Tisza István Debreceni Egyetemért Alapítvány kuratóriumi elnöke. Kossa György felidézte: a gyermekklinikán tett látogatása során, azt tapasztalta, hogy a munkatársak kiemelkedő színvonalú, sokrétű és elismerésre méltó munkát végeznek, ahol a szülők részesei a gyógyító csapatnak. 

A Gróf Tisza István Debreceni Egyetemért Alapítvány kuratóriuma mindent megtesz azért, hogy az egyetem vezetésével és a várossal összefogva a következő száz év során is stabil gyermekklinika működjön. Azt kívánom, hogy az épület legyen az oktatás és a tudomány kiszolgálója, a gyógyítás pedig egy új, komplex egyetemi kórházban történjen – fogalmazott Kossa György.

A Gyermekgyógyászati Klinika meghatározó szerepét hangsúlyozta Szabó Zoltán professzor is, a Debreceni Egyetem Klinikai Központ elnöke az egyetemi egészségügyi ellátórendszer zászlóshajójának nevezte az intézményt.

- A múlt megőrzésének és a jelen töretlen fejlesztésének igényével tisztelgünk a nagy múltú klinika egykori és jelenlegi igazgatói előtt és az általuk teremtett szilárd szakmai alapokra támaszkodva dolgozunk ma is a legfőbb és legmagasztosabb cél, a beteg gyermekek gyógyulása érdekében – jelentette ki Szabó Zoltán professzor.

A DE KK elnöke a gyermekgyógyászatot érintő fejlesztésekről is beszámolt: három hónapja adták át a gyermekklinika égisze alatt működő új Gyermeksürgősségi Központot, ahol már meg is kezdődött a gyermeksebészeti ellátás is.

- Gyermekgyógyászati ismeretek nélkül orvosi diplomát a világon sehol nem lehet kiadni, mivel ezen a tudományterületen sokszor éles helyezetekben kell az orvosoknak helytállni – emlékeztetett Mátyus László professzor. A DE Általános Orvostudományi Kar dékánja hozzátette: a szenvedő gyermek látványához nem lehet hozzászokni, kezelésük komoly felkészültséget igényel, de a debreceni gyermekklinikán olyan elhivatott emberek dolgoznak, akik alkalmasak nehéz feladatok megoldására.

- Az elmúlt száz évben az intézmény nemcsak Magyarország második-harmadik legnagyobb egészségügyi gyermekellátó központjává fejlődött, hanem klinikai és tudományos teljesítménye európai mértékkel is mérhetővé vált – jelentette ki a Gyermekgyógyászati Klinika igazgatója. Szabó Tamás kifejtette, hogy az elmúlt idők viszontagságai ellenére a gyermekklinika folyamatosan fejlődött, köszönhetően a korábbi nagy vezetők ambiciózus terveinek.

- Küldetésünk ma is ugyanaz, mint száz évvel ezelőtt, új diagnosztikai és terápiás lehetőségek meghonosítása, magas színvonalú gyógyítás, a jövő generációjának képzése, oktatása és tudományos eredményeink igényes, színvonalas publikálása – összegzett a klinikaigazgató.

Debrecen polgármestere az ülésen arról beszélt, hogy az intézmény az elmúlt évszázad során nemcsak orvosi ellátást nyújtott, hanem a szeretet, a remény és a gondoskodás központjává is vált sok család számára.

A tanácskozáson elhangzott, hogy a Gyermekgyógyászati Klinika fejlődése rendkívüli tempóban halad, éppen a napokban költözött be a tavasszal átadott Gyermeksürgősségi Központba a gyermeksebészeti ellátás is. Az új létesítményben a legmodernebb körülmények között fogadják a kisebb-nagyobb beavatkozásokra váró betegeket.

- A gyermekklinika az a hely, ahol gyermekeink biztonságra lelnek, ahol gyermek és szülő reményt, biztatást, kapaszkodót talál, sokszor akár reménytelen helyzetben is. A hely, ahol nem ismernek lehetetlen, ahol a szakemberek a legjobb tudással felvértezve szívvel, lélekkel tesznek azért minden nap, hogy a boldog gyermekkor ne csak egy ígéret legyen, hanem a mindennapok valósága – osztotta meg gondolatait ki Papp László.

- A gyermeksebészet idáig egy 1924-ben épült pavilonban működött, amit nagyon szerettünk, de igazából nem sebészeti ellátásra készült. Minden, ami ott kialakításra került, kicsit kényszer megoldás volt. Mostantól azonban két kiválóan felszerelt műtőblokkban végezzük a beavatkozásokat a legmagasabb szakmai színvonalon – fogalmazott Sasi Szabó László klinikai főorvos, a Gyermeksebészeti Osztály vezetője.

Az osztály tevékenységéről a Klinikai Központ vezetősége csütörtökön a helyszínen is tájékozódott. Az elnöki viziten látogatás tettek abban a hat barátságos és kényelmes, fürdőszobával ellátott kórteremben, ahol az operáción átesett gyerekek gyógyulhatnak. A Gyermeksebészeti Osztályon évente körülbelül 1300 altatásos beavatkozást végeznek, többségük egynapos sebészeti ellátás. (Fotók: unideb.hu)