• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Veszélyes hústermékek a boltokban

Regionális hírek Forrás: Weborvos Szerző:

Emberi megbetegedést még nem jeleztek, de hetven Jász-Nagykun-Szolnok megyei boltba került romlott hústermék.

Amint a Weborvoson beszámoltunk róla, másfél tonna lejárt szavatosságú – csomagolt zsírt, szalonnát, virslit, kolbászféléket – és 50 kilogramm átcímkézett hústerméket találtak a szolnoki telephelyű Treff Kft. raktárában. "Mindenki figyelmét nyomatékosan felhívom, hogy ezek az árucikkek veszélyesek, vigyázni kell, hogy ne kerüljenek egy család asztalára sem" – hangsúlyozta a szombati rendkívüli sajtótájékoztatón Szalay Ferenc, Szolnok polgármestere.

A 80/200-460-as zöld számon bárki tehet bejelentést, ha gyanúsnak vélt hússzármazékokat talál a boltokban, vagy lejárt szavatosságú élelmiszert lát. Bejelentést személyesen is lehet tenni a szolnoki polgármesteri hivatal ügyfélszolgálatán, ahol hétfőtől a kiszállítással érintett üzletek pontos jegyzéke is megtekinthető lesz. Bejelentéssel lehet élni a hét végi állatorvosi ügyeleteken is, hét közben pedig az állategészségügyi állomáson, vagy a kerületi, hatósági állatorvosoknál.

A polgármester nyomatékosította: az élelmiszerboltok is felelősek azért, hogy a szabálytalan jelölésű címkével, nagy lejárt szavatossággal átvett árucikkeket haladéktalanul megsemmisítsék, illetve bejelentést tegyenek az állategészségügyi hatóságnak, vagy a rendőrségre.

A Treff Kft. nem a saját neve alatt hamisította meg a termékeket, hanem hamisított címkét készített, amely a gyártók adatait tartalmazta – mondta dr. Péter István megyei főállatorvos. Mintegy 70 Szolnok megyei boltba és Heves, Pest, Hajdú-Bihar, Békés megyébe szállítottak ezekből a kétes minőségű termékekből. Több hazai és külföldi termék-előállítóról van szó, ezért megnevezni őket nem lehet, mivel ebben az ügyben vétlenek. A hamisító minden eddigi bizonyíték szerint a Treff Kft. A lakosság segítségével, egy névtelen bejelentést követően történt az ügy felderítése – jelentette be a főállatorvos.

Nagyon fontos, hogy a fogyasztó tudja, mit kell egy azonosító címkének tartalmazni: a termék pontos nevét, a gyártó és forgalmazó nevét, pontos címét, a termék részletes összetételét, a tárolásra vonatkozó előírásokat, a gyorsan romló élelmiszerek esetében – mint ez esetben – a fogyaszthatósági határidőt, a termék súlyát, tömegét és a gyártó azonosító jelét, ami egy ovális körben elhelyezett EU jelzés és szám. A cégek nagy része elhelyezi a logóját is a termékeken.

Ennek az ügynek a kapcsán nagyon sok hiányosság megfigyelhető. Gyanús lehet, hogy nagyon silány minőségű nyomtatott címkéket használtak, sok esetben az eltávolított címke ragasztója is érzékelhető volt az újracímkézett terméken, nem szerepelt rajtuk az EU jelzés, a tételazonosító jel, és súlyként sok esetben 0 kg tömeg volt feltüntetve. Egy termék esetében kétféle címke is forgalomba került: a gyártó általi eredeti és a hamisított.

A forgalmazó kereskedőnek kötelessége a címkéket megvizsgálni és bejelentési kötelezettsége van a hatóságok felé, ha ezeket gyanúsnak véli. A termékfelelősség értelmében a termék minőségéért a felelősség a boltba kihelyezett termékekért a kereskedőt terheli. Ezért ha ilyen terméket vettek át a kiskereskedők, a jegyzőnek villámgyorsan jelentsék be, mert ellenkező esetben ők is számíthatnak retorzióra – hívta fel a figyelmet a polgármester. A boltvezetőnek a felkészültsége alapján tudnia kell, melyek a hamis címkék. Az eddigi információk alapján úgy tűnik, a nagy élelmiszerláncok nem kaptak a kétes minőségű árucikkekből.

Az állategészségügyi hatóság elrendelte a termékek forgalomból való kivonását és megsemmisítését. A vállalkozás telephelyén talált 50 kilogramm átcímkézett terméket viszont megőrizték, mivel a rendőrségi vizsgálathoz ezekre szükség lehet. A megyei állategészségügyi hatóság a társhatóságokat – többek között az ÁNTSZ-t – hétfőn értesíti a történtekről. Eddig hivatalos bejelentés Szolnok megyében még nem érkezett arról, hogy emberi megbetegedést okoztak volna a lejárt szavatosságú, átcímkézett élelmiszerek.

Legolvasottabb cikkeink