• nátha
  • Itt az ősz, már támadnak a vírusok

   Itt az ősz, már támadnak a vírusok

  • A gyakori fülbetegségektől is megóvhat  a helyes orrfújás

   A gyakori fülbetegségektől is megóvhat  a helyes orrfújás

  • Honnan ismerhetjük fel a nátha szövődményét?

   Honnan ismerhetjük fel a nátha szövődményét?

 • melanóma
  • Itt az éves anyajegyszűrés ideje!

   Itt az éves anyajegyszűrés ideje!

  • Esztétikai probléma, vagy rákmegelőző állapot?

   Esztétikai probléma, vagy rákmegelőző állapot?

  • Nagykanizsán több százan vettek részt a melanóma-vizsgálaton

   Nagykanizsán több százan vettek részt a melanóma-vizsgálaton

 • egynapos sebészet
  • Lassan elkészül az orosházi kórház egynapos sebészeti részlege

   Lassan elkészül az orosházi kórház egynapos sebészeti részlege

  • Több műtétet vállalnának az egynapos sebészetek

   Több műtétet vállalnának az egynapos sebészetek

  • Egynapos sebészet: felmérés és tanulságok

   Egynapos sebészet: felmérés és tanulságok

Világhírű indiai sebész műtött az egyetemen

Regionális hírek 2018.06.01 Forrás: Unideb.hu Szerző:
Világhírű indiai sebész műtött az egyetemen

Járt már Romániában és Bulgáriában, de egyedülálló műtéti technikáját élőben először Magyarországon mutatta be.

A világ egyik legjobb endoszkópos sebésze végzett interaktív, élőben közvetített bemutatóműtéteket a Debreceni Egyetem Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikáját. Az indiai Shailesh Puntambekar Európában most először ismertette egyedülálló technikáját - számolt be róla az egyetem honlapja.

- A 21. századi nőgyógyászati onkológiai tankönyvekben biztosan olvashatjuk majd Shailesh Puntambekar nevét. A professzor arról híres, hogy a legbonyolultabb műtéteket is nagyon gyorsan el tudja végezni, amellett hogy nagy biztonsággal alkalmazza a laparoszkópiás technikát – nyilatkozta az unideb.hu-nak Póka Róbert igazgató az indiai vendégprofesszorról.

A szakember Dilip Vasant Kale nőgyógyász professzorral együtt Indiából, a Savitribai Phule Pune University-ről érkezett négynapos szakmai látogatásra a Debreceni Egyetemre.

A neves sebész május 30-án két nőgyógyászati onkológiai laparoszkópos műtétet hajtott végre a klinikaigazgatóval közösen a Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikán. A beavatkozásokat az élő videó-közvetítésnek köszönhetően interaktív módon lehetett figyelemmel kísérni a klinika tantermében.

- Ennek az endoszkópos műtétnek egy speciális koreográfiáját dolgozta ki Puntambekar professzor, amit most részletesen demonstrált a műtőben. Rendkívüli volt az, hogy élőben közvetítve, lépésről lépésre nyomon tudtuk követni a beavatkozásokat, és látni azt, hogyan reagálja le az előre nem látható körülményeket – fogalmazott Póka Róbert, akinek az indiai szakember megtanította sajátos módszerét.

A klinikaigazgató szerint egy ilyen bemutatóműtét olyan, mintha egy filmet képkockáról képkockára néznénk meg, ami rendkívül hasznos a szemléletformálás szempontjából.

A Debreceni Egyetem női klinikáján a laparoszkópos méheltávolítás technológiáját 2014-ben vezették be, napjainkban pedig már a bonyolultabb nőgyógyászati daganatok miatt végzett műtétek esetében is egyre gyakrabban alkalmazzák ezt a módszert.

- Az elmúlt négy évben nulláról 30 százalékra emelkedett a technológia alkalmazási aránya ezen a területen, a nem daganatos elváltozások miatt végzett műtétek többségét pedig már laparoszkópiás módszerrel végeztük. Óriási fejlődés történt tehát, de van még mit tanulnunk, ehhez a világhírű indiai szaktekintélyek jelentős módon járultak hozzá – tájékoztatott a professzor.

Az vendégeket egyébként lenyűgözte a Debreceni Egyetem nagysága és a klinikán zajló professzionális munka. Shailesh Puntambekar az unideb.hu kérdésére elmondta: nagyon érdekli a Közép-kelet-európai régió, ezért is érkezett hazánkba. Járt már Romániában és Bulgáriában, de egyedülálló műtéti technikáját élőben először Magyarországon, a Debreceni Egyetemen mutatta be.

- Hiszek abban, hogy a megszerzett tudást tovább kell adni, és ez ma már a modern technikának köszönhetően sokkal könnyebb, mint annak idején. Azzal, hogy a Debreceni Egyetem neves professzorának, Póka Róbertnek taníthattam meg a módszerem, olyan mintha megdupláztam volna a tudásomat – mondta a világhírű szakember.

Kapcsolódó hírek

Legolvasottabb cikkeink