• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Világhírű professzorok műtöttek Dél-Pesten

Regionális hírek Forrás: Weborvos

A Dél-pesti Kórház urológiai konferenciáján a gyakorlatban is megosztották tapasztalataikat a kollégák.

2017. január 26-28 között immár nyolcadik alkalommal rebndezték meg a Jahn Ferenc Délpesti Kórház és Rendelőintézetben a három napon át tartó „Minimál invazív eljárások az urológiában" című műtétsorozatot és konferenciaát amelyen évről évre a hazai orvosok is közvetlenül megismerhetik a legkorszerűbb beavatkozási technikákat és technológiákat.

A háromdimenziós laparoszkópos csúcstechnológiával végzett műtéteket a résztvevők 6 db 3D-s monitoron, élő adásban, audiókommentárral követhették. A legújabb technikákat világhírű külföldi professzorok mellett neves magyar urológusok valódi betegeken mutatták be. Az operációk Magyarország legelső, a Dél-pestiben üzemelő 3D laparoszkópos tornyával és két másik hasonló
eszközzel, három műtőben egy időben történtek. Az elvégzendő beavatkozások speciális szaktudást, kiemelkedő szakmai gyakorlatot és team-munkát igényelnek - számoltak be a szervezők az eseményről.

Az idei konferencia első napján urológus szakorvosjelötek, rezidensek, friss szakvizsgázók tartottak angol nyelven, szabadon választott témában előadásokat, melyek egyúttal a 2017. évi EAU CEM (Európai Urológus Társaság Közép-Európai Találkozó) szelektáló versenyelőadásai is voltak. A győztes, dr. Sarlós Péter kiutazás nyert a CEM-re.

A szakorvosjelöltek, valamint utolsó évesek szintfelmérő előadásokat tartottak endoszkópos, laparoszkópos témakörben, melyeknek szintén hatalmas tétje volt: a győztes kiutazást nyert az EAU Section of Uro-Technology (Európai Urológus Társaság Uro-Technológiai Részleg) következő meetingjére. Az ötfős bírálóbizottság végül dr. Liptay Péternek ítélte meg az első helyet.

A második napon a külföldi szaktekintélyeké volt a főszerep. 7 országból 7 elismert szakember érkezett és adta át tudását a magyar urológus kollégáknak, majd a zárónapon magyar urológusok műtéteit lehetett a Kórház Zöld Előadójában nyomon követni a 3d-s televíziókon. Idén 3 műtőben összesen 17 műtétet kísérhettek figyelemmel a résztvevők.

Az első, minimál invazív beavatkozásokkal foglalkozó tudományos ülését 2009-ben rendezte a DélPesti Kórház Urológiai Osztálya, Prof. Dr. Tenke Péter vezetésével. Az urológiai műtéti technológiák
nagy ütemű fejlődésének köszönhetően a konferencia minden évben számos újdonsággal szolgál a hazai orvosszakma számára, így például idén új prosztataműtéti eljárásokkal is megismerkedhettek a érdeklődők.