• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Antioxidáns vitaminok szélütésben

Szakmai írások Forrás: Weborvos Szerző:

Milyen változás érhető el különböző laboratóriumi paraméterekben az iszkémiás szélütés korai szakában adott antioxidáns vitaminokkal.

A heveny szélütés okozta agyi károsodás súlyosan rontja nem csak a beteg, de a hozzátartozók életének minőségét és nagyrészt megszabja az agyi katasztrófát túlélő életkilátásait is. S.E. Gariballa (Sheffield Inst.for Studies on Ageing and Human Nutrition Unit, Sheffield, UK) és munkatársai azt vizsgálták, hogy milyen változás érhető el különböző laboratóriumi paraméterekben az iszkémiás szélütés korai szakában adott antioxidáns vitaminokkal.

A randomizált vizsgálatban 48, heveny iszkémiás szélütés miatt kórházba felvett beteget tanulmányoztak. A betegek fele a tünetek kezdetététől számított 12 órán belül napi 727 mg alfa-tokoferolt (E vitamin) és 500 mg ascorbinsavat (C vitamin) kapott két héten át, a másik csoport csak a szokásos terápiában részesült. A két csoport tagjait a szélütés típusa és életkor szerint párosították. A vitamin kezelés megkezdése előtt, a kezelés hetedik- és tizennegyedik napján megvizsgálták a következő laboratóriumi paramétereket: mérték a plazma alfa-tokoferol és ascorbinsav szintjét, valamint a teljes antioxidáns kapacitást (TAOC). Az előbbieken kívül meghatározták a malonaldehyd (MDA) szintet is, ami az oxidatív károsodás markere, illetve a C-reaktiv proteint (CRP), amit a klinikumban a gyulladás jelzőjeként fognak fel.
A kezelés végén, tehát kéthetes vitaminszedés után az alfa-tokoferol és az ascorbinsav plazma szint a kontroll csoport tagjaihoz képest a vitaminokkal kezelt csoportban szignifikánsan megnőtt. Az antioxidáns vitaminokkal kezelt betegekben a teljes antioxidáns kapacitás is növekedett.


Az előbbiek mellett a vitamin terápiában részesülő betegeknek a malonaldehyd szintje is szignifikánsan csökkent, ami az oxidatív károsodás mérséklődésére utal. A CRP szint, amit a szélütés után három hónappal mértek, ugyancsak alacsonyabb volt a vitaminnal kezelt betegcsoportban, mint a kontrolloknál.


„Az antioxidáns vitaminokkal történő kiegészítő kezelés akut iszkémiás szélütésben a tünetek megjelenése után 12 órán belül megnöveli az antioxidáns kapacitást, csökkenti a lipid peroxidációt és gyulladáscsökkentő hatása is lehet" – foglalták össze vizsgálatuk eredményét a szerzők. A kezelés előnye, hogy olcsó, bárhol elérhető szereket alkalmaz, hátránya viszont, hogy eredményei csak „puha" végpontokon alapulnak és kérdés, hogy a regisztrált biokémiai markerek kedvezőnek tartott változásai mennyiben tükröződnek a klinikai lefolyás javulásában.
(Eur.J.Clin.Nutr. 2005 (Early online publication)

Legolvasottabb cikkeink