• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Hatásosabb vesevédelem cukorbetegségben

Szakmai írások Forrás: Weborvos Szerző:

AMADEO tanulmány: Mennyire csökkenti a proteinurea mértékét egy esztendei kezelés során két ARB?

Az angiotensin-receptor blokkoló (ARB) készítményekről már korábban kimutatták, hogy  2-típusú cukorbetegségben fékezik a vesekárosodás előrehaladását, de az optimális gyógyszerválasztás eddig kérdéses volt. Az AMADEO (A comparison of telMisartan versus losArtan in hypertensive type 2 DiabEtic patients with Overt nephropathy) tanulmányban azt vizsgálták, hogy két ARB – a telmisartan, illetve a losartan – mennyire csökkenti a proteinurea mértékét egy esztendei kezelés során.


Az AMADEO első eredményeit az Amerikai Diabetes Szövetség (ADA) 67. Tudományos Kongresszusán, Chicago-ban ismertették. George Bakris (Dept. Med., Univ. Chicago Pritizker School of Medicine, Chicago, Illinois) és munkatársai tíz ország 124 gyógyintézetében gyűjtötték össze azt az 1.556, 2-típusú cukorbeteget, akik közül 860 került véletlenszerű beválasztással a két vizsgálati csoportba. Összesen 419 cukorbeteg szedett telmisartant, 441 pedig losartant. A kettős-vak, prospektív vizsgálatban a telmisartan csoport tagjai először két hétig napi 40 mg gyógyszert szedtek, majd ezt a dózist a következő 50 hétre megduplázták. A losartannal kezeltek kezdő adagja napi 50 mg volt az első két hétben és ezt a dózist emelték napi 100 mg-ra az év hátralévő időszakára.


Azokat a cukorbetegeket sorolták be a vizsgálatba, akiknek vérnyomása meghaladta a 130/80 Hgmm értéket, az egyértelműen kimondható nephropathia adatai: reggeli proteinurea:kreatinin (UPC) 700 mg/gCR fölött, szérum kreatinin nőkben ≤ 3.0 mg/dL, férfiakban ≤3.2 mg/dL. A diabetes vizsgálatba-sorolási feltétele: HbA1c ≤ 10 %.


Az egy évig tanulmányozott cukorbetegek átlagos életkora 60 év volt. Elsődleges vizsgálati végpontként a reggeli protein-kreatinin változást értékelték. Az egy esztendei kezelés során a telmisartan szignifikánsan kedvezőbb hatásúnak bizonyult, mint a losartan: a telmisartan csoport átlaga 0.71 volt (95 százalékos megbizhatósági intervallum 0.66-0.77), a losartané 0.80 (0.74-0.87), p=0.0284. A két gyógyszerelés a vérnyomást értékelhetően nem befolyásolta.


A munkacsoport a vizsgálat következtetéseként az eredményt úgy értékelte, hogy a telmisartan folyamatos adása 2-típusú cukorbetegeknek, akik diabeteses nephropathiában is szenvednek, a kiindulási glycemiás viszonyoktól függetlenül hatékonyabban lassítja a vesekárosodás előrehaladását, mint losartan alkalmazása.
(Forrás: ADA 67. kongresszusa, Chicago 2007, Abstract 0601-P)

Legolvasottabb cikkeink