• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

A nagy gyerekülés kérdés: hány éves kortól ültessük a gyereket?

Címoldal 2019.12.20 Forrás: (X)
A nagy gyerekülés kérdés: hány éves kortól ültessük a gyereket?

Az agyi fejlődés szempontjából is hátrányos helyzetben lesz az a kisbaba, akinek a mozgásából kimarad a négykézláb mászás.

Mi történhet, ha túl korán ültetjük a gyereket? És ha túl későn? Bízzuk a nagymamára vagy fogadjuk meg a szakember tanácsát?

A csecsemő motoros készségeinek elsajátítására tett igyekezetének az egyik fő állomása az ülés. Sok nagyszülő túl korán buzdítja a szülőket arra, hogy felültessék a kisbabát, mielőtt az valóban felkészült volna rá, ám ez semmiféle haszonnal nem jár, éppen ellenkezőleg, fölöslegesen megerőlteti a baba csontozatát, különösen a hátgerincet és a medencét. Szakértők szerint nem szabad támaszték nélkül ültetni a gyereket, amíg az nem képes magától felülni, azaz kúszásból, mászásból önállóan képes felvenni az ülő helyzetet.

De vajon mikor lehet számítani erre a pillanatra és miért tartják ezt a szakaszt a baba fejlődésének különleges pillanatának? Hány hónaposan ül fel a baba?

A legtöbb csecsemő 4 és 7 hónapos korig kezd felülni. Annak érdekében, hogy egyedül felüljön, előtte képesnek kell lennie megfordulni a hátáról a hasára, huzamosabb ideig felemelni a fejét stb. 8 hónapos korig a legtöbb csecsemő képes segítség nélkül felülni néhány percig. Fejlődésüknek ebben a szakaszában azonban az ülés nagy koncentrációt igényel, óhatatlan, hogy amint elveszíti  az ülő helyzet iránti érdeklődését, időnként eldől.

Mi történhet, ha mégis túl korán ültetjük a gyereket?

A legrosszabb esetben gerincferdülés (szkoliózis) fordulhat elő.

Ha a gyereknek azelőtt tanítják meg az ülést, mielőtt önállóan mászásból négykézláb emelkedne ülő helyzetbe, gyakorlatilag ideiglenesen mozgásképtelenné válik, hiszen képtelen mozdulatokat tenni az esés kockázata nélkül és ez elrettentheti. Lehet, hogy nem mer majd hason kúszni, négykézláb is nehezen fog mászni, folyamatosan a fenekén csúszva fog közlekedni a házban.

Az agyi fejlődés szempontjából is hátrányos helyzetben lesz az a kisbaba, akinek a mozgásából kimarad a négykézláb mászás.

Ne fosszuk meg a kisbabát az önálló tanulás örömétől, inkább hagyjunk neki teret, hogy a maga idejében elsajátítson minden mozgással kapcsolatos készséget.

Ma már kötelező a biztonsági gyerekülés használata is szerencsére, elvileg 135 centiméter magasságig szükséges. Az autók biztonsági öve nem alkalmas arra, hogy egy hirtelen fékezéskor védelmet nyújtson a baba számára. A népszerű gyerekülésekre vonatkozó akciós ajánlatokat találhat a boltokban és webáruházakban is (például itt:autoalkatreszek24.hu).

 A mozgásfejlődés szintjei: a fej felemelése, gurulás, hason kúszás, felülés, és négykézláb mászás, felállás, térdelés, séta a bútorok között, majd önálló járás.

Hogyan ösztönözd a babát a felülésre

Lehetőséget adsz neki arra, hogy hátról hasra forduljon, és a padlón játsszon. A karjaidban viszed egyenes pozícióban, hogy gyakorolhassa a fejtartást. Térdelteted a kisbabát. Padlón játszadozás közben játékokat mutatsz neki, hogy megtanuljon hason fekve a tárgyakért nyúlni. Eltereled a figyelmét, hogy minél több ideig megtartsa az ülés pozíciót. Csökkented az autóülésben, gyerekasztalnál, babakocsiban és bármilyen más mozgást korlátozó eszközben eltöltött időt.

Mi a következő lépés?

Amint a baba felfedezte a felülést, felállást, további izgalmas felfedezések sora vár rá. Semmi sem akadályozhatja meg abban, hogy puszta kézzel felderítse az útjába kerülő tárgyakat, amiket addig csak távolból, háton fekve vagy hason kúszva kémlelhetett. Most már minden közelről megtapintható, megcsodálható, megízlelhető.