• nátha
  • Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

   Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

  • Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

   Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

  • A felsőlégúti nyavalyák könnyen megkeseríthetik a karácsonyt

   A felsőlégúti nyavalyák könnyen megkeseríthetik a karácsonyt

 • melanóma
  • Ismeri a melanoma 15 rizikófaktorát?

   Ismeri a melanoma 15 rizikófaktorát?

  • A mesterséges intelligencia az anyajegyszűrésben

   A mesterséges intelligencia az anyajegyszűrésben

  • Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

   Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

 • egynapos sebészet
  • Duplájára nőtt az egynapos sebészeti ellátások aránya

   Duplájára nőtt az egynapos sebészeti ellátások aránya

  • Két és félszer több az egynapos műtét a győri Petz-kórházban

   Két és félszer több az egynapos műtét a győri Petz-kórházban

  • Egynapos ellátási egységet adtak át a pécsi szívcentrumban

   Egynapos ellátási egységet adtak át a pécsi szívcentrumban

A nagy gyerekülés kérdés: hány éves kortól ültessük a gyereket?

Címoldal 2019.12.20 Forrás: (X)
A nagy gyerekülés kérdés: hány éves kortól ültessük a gyereket?

Az agyi fejlődés szempontjából is hátrányos helyzetben lesz az a kisbaba, akinek a mozgásából kimarad a négykézláb mászás.

Mi történhet, ha túl korán ültetjük a gyereket? És ha túl későn? Bízzuk a nagymamára vagy fogadjuk meg a szakember tanácsát?

A csecsemő motoros készségeinek elsajátítására tett igyekezetének az egyik fő állomása az ülés. Sok nagyszülő túl korán buzdítja a szülőket arra, hogy felültessék a kisbabát, mielőtt az valóban felkészült volna rá, ám ez semmiféle haszonnal nem jár, éppen ellenkezőleg, fölöslegesen megerőlteti a baba csontozatát, különösen a hátgerincet és a medencét. Szakértők szerint nem szabad támaszték nélkül ültetni a gyereket, amíg az nem képes magától felülni, azaz kúszásból, mászásból önállóan képes felvenni az ülő helyzetet.

De vajon mikor lehet számítani erre a pillanatra és miért tartják ezt a szakaszt a baba fejlődésének különleges pillanatának? Hány hónaposan ül fel a baba?

A legtöbb csecsemő 4 és 7 hónapos korig kezd felülni. Annak érdekében, hogy egyedül felüljön, előtte képesnek kell lennie megfordulni a hátáról a hasára, huzamosabb ideig felemelni a fejét stb. 8 hónapos korig a legtöbb csecsemő képes segítség nélkül felülni néhány percig. Fejlődésüknek ebben a szakaszában azonban az ülés nagy koncentrációt igényel, óhatatlan, hogy amint elveszíti  az ülő helyzet iránti érdeklődését, időnként eldől.

Mi történhet, ha mégis túl korán ültetjük a gyereket?

A legrosszabb esetben gerincferdülés (szkoliózis) fordulhat elő.

Ha a gyereknek azelőtt tanítják meg az ülést, mielőtt önállóan mászásból négykézláb emelkedne ülő helyzetbe, gyakorlatilag ideiglenesen mozgásképtelenné válik, hiszen képtelen mozdulatokat tenni az esés kockázata nélkül és ez elrettentheti. Lehet, hogy nem mer majd hason kúszni, négykézláb is nehezen fog mászni, folyamatosan a fenekén csúszva fog közlekedni a házban.

Az agyi fejlődés szempontjából is hátrányos helyzetben lesz az a kisbaba, akinek a mozgásából kimarad a négykézláb mászás.

Ne fosszuk meg a kisbabát az önálló tanulás örömétől, inkább hagyjunk neki teret, hogy a maga idejében elsajátítson minden mozgással kapcsolatos készséget.

Ma már kötelező a biztonsági gyerekülés használata is szerencsére, elvileg 135 centiméter magasságig szükséges. Az autók biztonsági öve nem alkalmas arra, hogy egy hirtelen fékezéskor védelmet nyújtson a baba számára. A népszerű gyerekülésekre vonatkozó akciós ajánlatokat találhat a boltokban és webáruházakban is (például itt:autoalkatreszek24.hu).

 A mozgásfejlődés szintjei: a fej felemelése, gurulás, hason kúszás, felülés, és négykézláb mászás, felállás, térdelés, séta a bútorok között, majd önálló járás.

Hogyan ösztönözd a babát a felülésre

Lehetőséget adsz neki arra, hogy hátról hasra forduljon, és a padlón játsszon. A karjaidban viszed egyenes pozícióban, hogy gyakorolhassa a fejtartást. Térdelteted a kisbabát. Padlón játszadozás közben játékokat mutatsz neki, hogy megtanuljon hason fekve a tárgyakért nyúlni. Eltereled a figyelmét, hogy minél több ideig megtartsa az ülés pozíciót. Csökkented az autóülésben, gyerekasztalnál, babakocsiban és bármilyen más mozgást korlátozó eszközben eltöltött időt.

Mi a következő lépés?

Amint a baba felfedezte a felülést, felállást, további izgalmas felfedezések sora vár rá. Semmi sem akadályozhatja meg abban, hogy puszta kézzel felderítse az útjába kerülő tárgyakat, amiket addig csak távolból, háton fekve vagy hason kúszva kémlelhetett. Most már minden közelről megtapintható, megcsodálható, megízlelhető.