• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

    • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

      Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

Adj erőt! pályázat - Hogyan lehet erősnek maradni egy betegség alatt?

Címoldal 2022.12.15 Forrás: (X)
Adj erőt! pályázat - Hogyan lehet erősnek maradni egy betegség alatt?

A FEME Szalon évadzáró rendezvényén kihirdették a az Adj erőt! pályázat idei díjazottjait, azokat a nőket, akik megmutatták, hogy nem adták fel.

Egy különleges estével zárta az évet a Felelősen Magadért Egyesület (FEME), ahol bemutatták az Adj erőt! pályázat idei díjnyertes műveit, és a résztvevők személyesen is megismerhették azokat a nőket, akik történeteikkel megmutatták, hogyan lehet a legnehezebb pillanatokban is erősnek maradni. Az egyesület szakértői pedig abban is segítséget nyújtottak, hogy milyen lépéseket érdemes tenni, hogy testileg és lelkileg is túljussunk a legkilátástalanabb élethelyzeteken, betegségeken.

A Felelősen Magadért Egyesület küldetésének tekinti, hogy olyan közösséget hozzon létre, ahol tabuk nélkül lehet beszélgetni a nőket érintő nehézségekről, legyen szó egészségügyi problémáról, nőgyógyászati betegségről vagy szexualitásról. Ennek szellemiségében hirdette meg immár harmadik alkalommal az Adj erőt! című pályázatát, amelynek egyik kiemelt célja, hogy olyan nők történeteit mutassa be, akik segíthetnek a sorstársaknak betegség, de akár a hétköznapi gondok esetén is. A FEME Szalon évadzáró rendezvényén kihirdették a pályázat díjazottjait, valamint a meghívott szakértők is megosztották meglátásukat egy-egy történet kapcsán.


„Az életem vagy a mellem? Az életet választottam!” - Az önvizsgálat és kitartás szerepe

Nyertes pályázat: FEME Bátor: Czipó Éva – Nincs

A kitartást szimbolizáló FEME Bátor díjat Czipó Éva kapta, akinél 2020-ban, a koronavírus kirobbanásakor végső stádiumú mellrákot diagnosztizáltak, ezért el kellett távolítani a bal mellét. Éva a műtét utáni ébredésről, a fájdalomról, a hiányérzetről és első gondolatairól írt. A rendezvényen Éva őszintén beszélt arról, mit érzett, amikor megkapta a diagnózist, milyen utat járt végig, és hogyan állt talpra. A Regionális Egészségügyért Alapítvány egri, helyi csoportjával krónikus betegeket és hozzátartozóikat támogatják: „Eldöntöttem, hogy az életet választom, és mindent elkövetek ezért. Nem azon gondolkodom, hogy mi lesz holnap, hanem élem az életemet. Nem az a lényeg, hogy hány napom van hátra, hanem az, hogy azokat a napokat hogyan élem. Eszerint gondolkodom, és élem az életem... Aki ugyanígy érez, annak fogom a kezét és vezetem.

Soltész Krisztina klinikai szakpszichológus hozzátette, hogy a betegségekkel való megküzdés esetén az első lépés, hogy szembe merjen nézni a páciens a problémákkal: „Amíg valaki menekül az adott probléma elől, az olyan mintha egy rémálomban futna egy szörny elől, de nincs megoldás. Amikor szembefordul vele, és el kezd küzdeni, akkor ott már formálódhatnak az erőviszonyok, és az illető rátalálhat a saját erejére.”

Dr. Vesztergom Dóra szülész-nőgyógyász, endokrinológus, meddőségi specialista kiemelte az önvizsgálat jelentőségét, ami a „mellrák-szűrés maga”. Felhívta a figyelmet arra, hogy minden hónapban, menzesz után alaposan meg kell tapogatni a melleket: „Ha ezt rendszeresen elvégzi valaki, akkor megismeri a testét és észreveszi, ha valami eltérést tapasztal a megszokotthoz képest. Amennyiben pár nap után még mindig észlelhető a változás, mindenképp orvoshoz kell fordulni!”


Megtaláltam az utamat, a hivatásomat, amivel másoknak is segíteni tudok – Ez az ajándék, amiért mindig hálás leszek a babának, aki 2013-ban a méhem vendége volt 6 hétre.

Nyertes pályázat: FEME Ikon: Jankáné Rácz Marietta – Visszafordult babám ajándéka

A példamutatást jutalmazó FEME Ikon díjat Jankáné Rácz Mariettának ítélte a zsűri, aki őszintén mesélt vetélésről, betegségről, az évekig tartó sikertelen teherbe esésről, lombikprogramról, önvádról és saját fejlődéséről, hivatásának megtalálásáról. „Mindig, amikor megjött a menstruációm, arra gondoltam, hogy biztos az én hibám, mert valamit elszúrtam, vagy túl sokat stresszeltem, azért nem estem teherbe. Az én hibám, és magamat bántottam. Ebben az önismeret sokat segített. Meg tudtam magamnak bocsátani, és megtanultam kezelni, elfogadni az adott helyzetet.”

Dr. Vesztergom Dóra hozzátette, mennyire fontos a teherbe esés nehézségekor a termékenység-tudatosság: „Ha nem jön össze a baba, akkor minél hamarabb forduljanak a párok szakemberhez, annak érdekében, hogy minél előbb kiderüljön, milyen ok áll a sikertelen terhesség hátterében, és ne veszítsenek el több időt.

A történet kapcsán szóba került a szexualitás is, hiszen a babavárás során előírt, „programozott” együttlétek miatt elveszhet az intimitás, és akár tönkre is mehet a párkapcsolat. Dr. Csereklye Andrea szexuálterapeuta azt tanácsolta, hogy tudatosan figyeljen a pár ebben az időszakban a szexuális életére: „Nem azért kell szeretkezni, hogy baba legyen belőle. Tudom, hogy nehéz, de törekedni kell arra, hogy sok spontán szex legyen a kapcsolatban. Kellenek a romantikus randevúk, a nem várt helyszíneken való együttlétek; tehát sok olyan helyzet, ami nem megszokott. Ha a szeretkezések automatizmussá válnak, akkor egy idő után a szex eltűnhet a párkapcsolatból.”


„A babaszoba…. és elszorul a torkom. 3 éve hiába várja a lakóját” – Mit tegyünk, ha a babára várni kell?

Nyertes pályázat: FEME Pozitív: Caroline Collins – Most sikerülni fog

A derűt, humort bemutató FEME Pozitív díjat írói álnévén Caroline Collins vette át. A pályázó nőgyógyászati vizsgálatról, saját meddőségéről, inszeminációról (mesterséges megtermékenyítés során a hímivarsejteket a méhbe juttatják), emberi kapcsolatokról fogalmazta meg az érzéseit a komikum stiláris eszközeit felhasználva. „Hét évbe telt, mire megérkezett az első gyermekünk. Már jelentkeztünk örökbefogadásra, amikor váratlanul, spontán megfogant a kisbabánk. Ami segített abban, hogy ne adjam fel, az talán az alaptermészetemből is fakad, mert nyitott, vidám ember vagyok. Igyekszem a rossz dolgokban is megtalálni azokat a momentumokat, amelyek előre lendítenek, jó kedvre adhatnak okot. Persze ez a hozzáállás nem fenntartható mindig, ezért pszichológus segítségét is kértem.

A szakértők a nőkkel kapcsolatos társadalmi nyomásról, az áldozathibáztatásról is beszéltek; továbbá arról a természetes dühről, önvádról, irigységről, távolságtartásról, amely a sikertelen terhesség miatt generálódik a babára vágyó nőben. „Sokszor megtörténik a gyerekes barátoktól való elszigetelődés is. Fontos, hogy olyan emberi kapcsolatokat találjunk, amelyek megtartanak, akár keressünk egy új közösséget. Azt tanácsolom, hogy a meddőségi kezelések alatt az érintett nő találjon valami új dolgot az életében, amit igazán szeret. Fontos, hogy érezze, lehet az élet más területein épülni, fejlődni és sikerélményt szerezni” – mondta Soltész Krisztina.

„Sokat teszek azért, hogy a nőtársaim bátorítsam, ösztönözzem arra, ne adják fel! Soha ne adják fel! Nagyon fontos, hogy ha a test betegségére azonnal orvostól kérünk segítséget, a lelkünknek is kell a doktor!”  - Különdíj

A pályázat zsűrije, a FEME szakértői a 3 díjazott kategórián túl még kihirdetett a pályázat zárásakor egy különdíjas alkotást is, aki szintén írói álnévvel azonosította magát. Szabó Anna egy terhelt gyermekkor és egy boldogtalan házasság körvonalait rajzolta fel előttünk írásában. Németh Borbála színművész hangjával a különdíjasunk anyaga is elérhető hangoskönyv formájában:

Különdíj: Szabó Anna - Anyaseb