• nátha
    • Kutatók vizsgálják komolyan, létezik-e férfinátha?

      Kutatók vizsgálják komolyan, létezik-e férfinátha?

    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Elhunyt dr. Orbán István

Címoldal Forrás: Weborvos

Életének 67. évében, 2006. január 18-án, nem sokkal a munkaidő vége után, otthonában váratlanul elhunyt dr. Orbán István.

Életének 67. évében, 2006. január 18-án, nem sokkal a munkaidő vége után, otthonában váratlanul elhunyt dr. Orbán István, az EGIS Gyógyszergyár Rt. vezérigazgatója, a Magyarországi Gyógyszergyártók Országos Szövetségének elnöke.

Dr. Orbán István 42 évet töltött el az EGIS Gyógyszergyár Rt. és jogelődje, az EGYT Gyógyszervegyészeti Gyár kötelékében. Ez első és egyetlen munkahelye, amelynek csaknem negyedszázadon át az első számú vezetője volt. 1964–ben a Budapesti Műszaki Egyetem vegyészmérnöki karának elvégzése után üzemmérnökként kezdte pályáját, majd gyógyszerszakmérnöki másoddiplomájának, illetve doktori címének megszerzését követően kutatási és műszaki fejlesztési területeken dolgozott.

1978–tól az EGYT főmérnöke, 1980–tól műszaki igazgató. A gyár vezérigazgatójának 1982–ben nevezték ki. Vezetése alatt az egykori gyógyszer- és tápszergyár Közép-Európa egyik vezető kutató- és termelőbázisává vált.


Dr. Orbán István irányításával az EGIS a magyar nagyvállalatok sorában 1991-ben az elsők között alakult át részvénytársasággá, amely sikeresen vészelte át a kilencvenes évek elején a szovjet piac összeomlását, a KGST megszűnését. Ezzel egyúttal vonzó partnerévé vált a privatizációja után érdeklődő nemzetközi cégeknek és magyar befektetőknek. Dr. Orbán István eredményesen képviselte az EGIS érdekeit a magánosítás folyamatában is, amely alapvetően az ő elképzelése szerint valósult meg, beleértve a vállalat megerősítését alaptőke-emeléssel, a részvények tőzsdei bevezetését, illetve tekintélyes szakmai befektető bevonását. A családi tulajdonban lévő francia Servier 1995 decemberében vásárolta meg az EGIS részvényeinek 50,9 százalékát, egyúttal támogatásáról biztosította annak magyar vezérkarát, amely a későbbiekben is önállóan menedzselte a vállalatot. „Lehet, hogy az EGIS külföldi többségi tulajdonban van, de magyar vezetésű, ebből kifolyólag magyar vállalat a szó legszorosabb értelmében" – summázta élete egyik utolsó interjújában.


Távozási szándékát a vezérigazgatói székből az EGIS és a Servier együttműködésének 10. évfordulóján rendezett ünnepségen, 2005. december 14-én jelentette be, egyúttal felkérést kapott a Serviertől, hogy az EGIS Rt. felügyelőbizottsága elnökeként folytassa munkáját a vállalat érdekében. Ezt a január 25-ére meghirdetett éves rendes közgyűlésnek kellett volna véglegesítenie.


„Dagadó vitorlákkal hajózó EGIS-t fogok egyszer majd elhagyni" – tervezte és nyilatkozta évekkel ezelőtt.


Dr. Orbán István a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem címzetes egyetemi tanára, életművét és aktív közéleti szerepvállalását tucatnyi megtisztelő címmel, kitüntetéssel méltányolták. Kétszer érdemelte ki az Eötvös Loránd-díjat, Gábor Dénes- és Pro Urbe Budapest-díjas, megválasztották az Év menedzserének és az Év vállalkozójának. A Magyar Köztársasági Érdemrend Középkeresztjét 1996-ban, a Magyar Köztársasági Érdemrend Középkeresztje a csillagal kitüntetést 2004-ben kapta meg. Ugyanebben az évben lett Kőbánya díszpolgára, a múlt héten pedig az EGIS Rt. Vas megyei telephelyének otthont adó Körmend városától is megkapta a díszpolgári címet, amelyre épp olyan büszke volt, mint a legrangosabb állami kitüntetésekre.


Dr. Orbán Istvánt az EGIS Gyógyszergyár Rt. egész közössége gyászolja, és saját halottjának tekinti.