• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

    • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

      Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

Idén 7 településre „látogatott” el a Richter Egészségváros

Hírek 2022.10.12 Forrás: Richter Geredon NyRt.
Idén 7 településre „látogatott” el a Richter Egészségváros

2022-ben az eddigieknél is sikeresebb évadot tudhat maga mögött a Richter Egészségváros.

A Richter Egészségváros kezdeményezést 2009-ben hívta életre a magyar gyógyszergyártó vállalat, hogy segítse a lakosok egészségmegőrzését, a helyi egészségügyi intézmények prevenciós tevékenységét, valamint egyúttal anyagi támogatást is biztosítson számukra a szükséges fejlesztésekhez. Az Egészségváros az évek alatt olyan rendezvénnyé vált, amely sokszínű egészségügyi szűréseknek, tanácsadásoknak és interaktív, motivációs előadásoknak is helyet ad. Az egészségtudatosságot és a betegségmegelőzést népszerűsítő országjáró prevenciós programsorozat idén összesen 7 állomásra látogatott el.

13 év, 93 állomás és több mint 500 millió forint támogatás a magyar egészségügyi intézményeknek – Sikeresen zárult a 2022-es Richter Egészségváros programsorozat - olvasható a gyógyszercég keddi közleményében.

Mint írják: a Richter Gedeon Nyrt. egészségtudatosságot és a betegségmegelőzést népszerűsítő országjáró prevenciós programsorozata idén összesen 7 állomásra látogatott el. Minden helyszínen számos fontos szűrésen és tanácsadáson, valamint az egészséges életmódhoz kapcsolódó előadáson vehettek részt az eseményre látogatók. A Richter Egészségváros keretén belül a magyar gyógyszergyártó vállalat idén is 3,5 millió forintos alaptámogatásban részesítette a programban részt vevő egészségügyi intézményeket, amelyet a résztvevők aktivitásukkal tovább gyarapíthattak. A lakosok minden egyes szűrésért, tanácsadásért és élőben vagy online meghallgatott előadáson való részvételért 300 forintot érő adománypontot kaptak. Összefogásuknak köszönhetően 2022-ben a Richter Egészségváros keretében több, mint 62 millió forint adományt adott át a hazai gyógyszergyártó társaság a támogatott intézmények számára.

Egészség ezreknek, milliók a kórházaknak

A Richter Gedeon Nyrt. programsorozatának 93 állomásán eddig több mint 215 ezren vettek részt, és nem kevesebb, mint 222 ezer szűrést végeztek el az eseményeken résztvevő szakemberek. A lakosok aktivitásának köszönhetően pedig már több mint 500 millió forint adomány gyűlt össze a támogatott egészségügyi intézmények javára.

A Richter Egészségváros program egyik legnagyobb előnye, hogy egy helyen és időben számos fontos szűrővizsgálaton vehetnek részt az érdeklődők, ráadásul nemcsak lakhelyükhöz közel, de ingyenesen is.

A 2022-es tavaszi évadban történelmi rekord született, Orosházán ugyanis a lakosok aktivitásának köszönhetően 12.706.400 forintot sikerült összegyűjteni a Dr. László Elek Kórház és Rendelőintézet támogatására. A többi tavaszi állomáson is szép eredmények születtek, Gödöllőn a Tormay Károly Egészségügyi Központot 9.060.200 forinttal, Edelényben a Koch Róbert Kórház és Rendelőintézetet 9.244.900 forinttal, Zalaegerszegen a Zala Megyei Szent Rafael Kórházat pedig 7.485.200 forinttal támogatta a magyar gyógyszergyártó vállalat.

Az őszi évadban is folytatódott az adománygyűjtés, az Oroszlányi Szakorvosi- és Ápolási Intézet számára 7.305.200 forint, a Budakeszi Egészségügyi Központ számára 6.849.500 forint, a Markhot Ferenc Oktatókórház és Rendelőintézet számára pedig 9.506.900 forint adomány gyűlt össze, ami az orosházi eredményt követően a második legjobb eredménye lett a rendezvénysorozatnak, így idén az eddigieknél is sikeresebb évadot tudhat maga mögött a Richter Egészségváros. 

A saját egészségügyi eredményeik megismerésén túl a lakosok részvételükkel idén olyan adománycélok megvalósításához járulhattak hozzá, mint egy többfunkciós ultrahang készülék beszerzése, szülészeti műtőlámpa és újszülöttellátó-asztal beszerzése, mammográfiás készülék megvásárlása és CTG labor létrehozása. Az új készülékek beszerzésén felül olyan fejlesztések is lehetővé válnak, mint a járóbeteg szakellátás komplex modernizációja, egy rendelőintézet klimatizálási korszerűsítése és egy betegbehívó rendszer kiépítése.

Előadások és különleges programok

A szűrések és tanácsadások mellett a résztvevő egészségügyi intézmények szakemberei sokszínű előadásokkal is várták a helyszínre látogatókat. Olyan témákat boncolgattak, melyek hasznos információval szolgálnak az egészségtudatos mindennapokhoz és a preventív szemlélet kialakításához. Szó volt többek között a csontritkulás megelőzéséről és kezeléséről, a memória működéséről, illetve a lelki egészség fontosságáról is.

Az utóbbi évadokhoz hasonlóan a Richter Egészségváros hivatalos Facebook-oldalán idén is követhették az előadásokat azok az érdeklődők, akik személyesen nem tudtak kilátogatni a rendezvényekre. Az online aktivitás ugyanúgy értékes forintokat ért, mint a személyes részvétel. Ismételten bizonyítást nyert, hogy az élő, online közvetítésekre egyre nagyobb az igény, hiszen az élő közvetítésekhez fűzött aktivitásokkal az érdeklődők több mint 4 millió forintot gyűjtöttek az egészségügyi intézményeknek.

A magyar gyógyszergyártó vállalat nemcsak az Egészségvárosok alkalmával, de minden egyes nap kiemelkedő figyelmet fordít az egészségtudatosságra, ezért az élő közvetítéssel sugárzott előadások a Richter Egészségváros hivatalos Facebook oldalán továbbra is elérhetőek lesznek, így a hasznos és hiteles információk hosszú távon is segítséget nyújthatnak a lakosok számára egészségük megőrzésében.

Bár egyre többet hallani az egészségtudatosság és a megelőzés fontosságáról, a szűréseken való részvétel még mindig messze elmarad az elvárttól. Az egészség, mint érték általában csak betegség esetén kerül előtérbe, illetve a szűrésekre, állapotfelmérésre is legtöbbször már csak akkor kerül sor, ha valamilyen egészségügyi probléma merült fel. Pedig az egészségtudatosság és a rendszeres szűrővizsgálatokon való részvétel hozzájárul az egészségben eltöltött évek számának növekedéséhez. A betegségek időben történő diagnosztizálása életeket menthet.

A prevenciós szemlélet kialakítása azonban egy hosszú távú edukációs folyamat, amely a Richter Egészségváros célkitűzése között szerepel a kezdetek óta. A rendezvénysorozat 2009-es indulása óta már az ország minden régiójába eljutott, de ismertségének és hiánypótló szerepvállalásának köszönhetően még mindig nagyon sok megkeresést, felkérést kap városoktól, egészségügyi intézményektől. Ezért a rendezvénysorozat 2023-ban is folytatódik, hogy továbbra is támogatást nyújtson a lakosok egészségmegőrzéséhez, a helyi egészségügyi intézmények prevenciós tevékenységéhez, valamint az anyagi támogatás biztosítása által a szükséges fejlesztések megvalósulásához is - zárul a közlemény.

Kapcsolódó hírek