• nátha
    • Náthaszezon: erre számíthatunk

      Náthaszezon: erre számíthatunk

    • 9 tipp a nátha tünetei ellen

      9 tipp a nátha tünetei ellen

    • Kevés bosszantóbb dolog van a náthánál

      Kevés bosszantóbb dolog van a náthánál

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Polgármesteri nyílt levél: mikor működhet az egynapos sebészet Újbudán?

      Polgármesteri nyílt levél: mikor működhet az egynapos sebészet Újbudán?

    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

Sokan tévesen hiszik magukat laktózérzékenynek

Címoldal

A magukat laktózérzékenynek vélő páciensek több mint felének valójában nem volt problémája a tejcukor emésztésével.

"Elterjedt hiedelem a páciensek körében, akiknél hasi panaszok jelentkeznek, hogy ezeket a tejtermékekben lévő laktóz okozza" - írták a barcelonai Vall d'Hebron egyetemi kórház kutatói a Clinical Gastroenetrology and Hepatology című szaklapban megjelent tanulmányukban.

A tesztben egy deciliter tejnek megfelelő mennyiségű tejcukrot tartalmazó laktózoldatot ittak meg az önkéntesek, és kiderült, hogy jóval kevesebb embernél jelentkezett hasgörcs, gázképződés és puffadás, mint otthon. A 353, emésztési panaszokkal jelentkező emberből 189-ről derült ki, hogy a tejcukor felszívódása normális szervezetükben.

A kutatók nem tudják pontosan, mi okozhatja, hogy otthon mégis emésztési panaszai vannak az érintetteknek. Feltételezik, hogy irritábilisbél-szindróma okozhatja, esetleg szervezetük "emlékszik" vissza egy korábbi, túlzott mennyiségű laktózterhelésre.

A tejtermékekben lévő laktózt egy enzim, a laktáz segítségével bontja le a szervezet. Amikor azonban kevés az enzim, a maradék tejcukor baktériumok tápanyagává válik, miközben nagy mennyiségű gáz képződik. Ez a tejcukor különféle erősségben jelentkező felszívódási zavara, amely azonban nem azonos a teljes laktózintoleranciával, amelynél a hasi fájdalom és puffadás tünete a laktóz elfogyasztását követően gyorsan - szinte azonnal - jelentkezik.