• nátha
    • Náthaszezon: erre számíthatunk

      Náthaszezon: erre számíthatunk

    • 9 tipp a nátha tünetei ellen

      9 tipp a nátha tünetei ellen

    • Kevés bosszantóbb dolog van a náthánál

      Kevés bosszantóbb dolog van a náthánál

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Polgármesteri nyílt levél: mikor működhet az egynapos sebészet Újbudán?

      Polgármesteri nyílt levél: mikor működhet az egynapos sebészet Újbudán?

    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

A hedonizmus egészségmegőrző hatása

Aktuális MA 12:00 Szerző:
A hedonizmus egészségmegőrző hatása

Szinte mindenki tud válaszolni arra a kérdésre, hogy melyik a kedvenc étele, és ennek a ténynek testi és lelki egészségünkben is szerepe van. 

Az étel okozta öröm jelentős egészségügyi előnyökkel is jár: elősegíti az emésztést, javíthatja az étellel való kapcsolatot és segíthet leküzdeni az evészavarokat – írja cikkében a Healthline.com.

Az élvezettel étkezés pszichológiája

Az élvezetes étkezéssel kapcsolatos kutatások eredményei érdekesek és biztatóak. Az ételek érzetei az idegrendszeren keresztül jelet küldenek az agyba, ahol a jutalmazó rendszer aktiválódik, és dopamint szabadít fel. Ezt nevezzük hedonikus étkezésnek – mikor nem csupán az éhség csillapítása miatt eszünk, hanem azért is, mert az étel élvezetet nyújt. Az étkezésből származó öröm  hatására felszabaduló dopamin aktiválja az agy jutalmazó rendszerét, ami elősegíti a boldogságot, a nyugalmat, a motivációt és a koncentrációt. 

Az egészségesebb táplálkozást is elősegítheti

Egy amerikai kutatás rámutatott arra, hogy az elhízás oka dopaminérzékenységi zavar is lehet. Ebben az esetben a túlzott evéshez  az a vágy vezet, hogy az ember megfelelő élvezetben részesüljön étkezés során. Amikor az agy kémiai folyamata megfelelően működik, az étel élvezete fizikai előnyökkel járhat. A dopamin hatására szervezetünk hatékonyabban emészti és hasznosítja a tápanyagokat. Egy ilyen étkezés utáni ellazulás esetén az idegrendszerünk pihenő és emésztési üzemmódba kapcsol, ami lehetővé teszi az elfogyasztott étel teljes mértékű lebontását, feldolgozását. Egy 2020-as kutatás 119 tanulmányt vizsgált meg az étkezés élvezete és az egészséges táplálkozás közötti összefüggésről. A tanulmányok 57 százaléka kedvező összefüggést talált az eredmények között. Amikor olyan ételeket eszünk, amelyek ízlenek nekünk, nő az elégedettségünk, ami valójában javíthatja az étrendünk minőségét és csökkentheti a túlevés vagy a falásrohamok esélyét.

Az ételek érzelmileg is táplálhatnak

Az étkezések elég unalmasak lennének, ha az étel csak "üzemanyag" lenne. Az evés széles körű hatással lehet az emberi tapasztalatokra: összehozhat a szeretteinkkel és összeköthet minket kulturális örökségünkkel. Ezért nemcsak fizikai, hanem érzelmi táplálék is.

Íme néhány módszer, amellyel az ételek élvezete lelki táplálék is lehet:

Az ételek élvezete –

  • Növeli a társadalmi kapcsolatokat: Amikor az emberek másokkal együtt élvezik az étkezést, az gyakran hozzájárul a boldogságérzet növekedéséhez. 
  • Fizikai és érzelmi kényelmet nyújt: A meleg leves, amikor betegek vagyunk, egy sütemény, ami a nagymamára emlékeztet vagy a kedvenc desszertünk, ezek olyan ételek, melyek érzéseket váltanak ki belőlünk, felvidítanak és megnyugtatnak.
  • Megtöri a diétás kultúra hatalmát: A diétás kultúrának többféle definíciója van, de ennek a társadalmi szintű üzenetnek az egyik jellemzője, hogy nemet kell mondani a szeretett ételekre, különösen, ha azok kalória- vagy zsírtartalma magas. Ha tudatosan élvezzük, amit eszünk, az segíthet megtörni ezt a káros mentalitást. Ha nem tiltunk meg magunknak semmilyen ételt, hanem mindent mértékkel, de szabadon ehetünk, a testünk és az elménk megtanul megbízni bennünk. 
  • Összeköt minket kulturális örökségünkkel: A "valahová tartozás" érzése alapvetően fontos a mentális egészség szempontjából. Ilyen kapcsolódás a család és a kulturális közeg, és ebben játszhat szerepet az étkezés öröme. A kultúra és a hagyomány az önmagunkhoz és másokhoz kapcsolódás egyik formája. Ha korlátozzuk vagy megtagadjuk azokat az ételeket, amelyek ezt a kapcsolatot erősítik, az elszigetelődéshez vezethet.                 

Az étvágy és az éhség két külön fogalom, és hogy mi ennek a jelentősége, az kiderül az alábbi cikkből.