Szinte mindenki tud válaszolni arra a kérdésre, hogy melyik a kedvenc étele, és ennek a ténynek testi és lelki egészségünkben is szerepe van.
Az étel okozta öröm jelentős egészségügyi előnyökkel is jár: elősegíti az emésztést, javíthatja az étellel való kapcsolatot és segíthet leküzdeni az evészavarokat – írja cikkében a Healthline.com.
Az élvezetes étkezéssel kapcsolatos kutatások eredményei érdekesek és biztatóak. Az ételek érzetei az idegrendszeren keresztül jelet küldenek az agyba, ahol a jutalmazó rendszer aktiválódik, és dopamint szabadít fel. Ezt nevezzük hedonikus étkezésnek – mikor nem csupán az éhség csillapítása miatt eszünk, hanem azért is, mert az étel élvezetet nyújt. Az étkezésből származó öröm hatására felszabaduló dopamin aktiválja az agy jutalmazó rendszerét, ami elősegíti a boldogságot, a nyugalmat, a motivációt és a koncentrációt.
Egy amerikai kutatás rámutatott arra, hogy az elhízás oka dopaminérzékenységi zavar is lehet. Ebben az esetben a túlzott evéshez az a vágy vezet, hogy az ember megfelelő élvezetben részesüljön étkezés során. Amikor az agy kémiai folyamata megfelelően működik, az étel élvezete fizikai előnyökkel járhat. A dopamin hatására szervezetünk hatékonyabban emészti és hasznosítja a tápanyagokat. Egy ilyen étkezés utáni ellazulás esetén az idegrendszerünk pihenő és emésztési üzemmódba kapcsol, ami lehetővé teszi az elfogyasztott étel teljes mértékű lebontását, feldolgozását. Egy 2020-as kutatás 119 tanulmányt vizsgált meg az étkezés élvezete és az egészséges táplálkozás közötti összefüggésről. A tanulmányok 57 százaléka kedvező összefüggést talált az eredmények között. Amikor olyan ételeket eszünk, amelyek ízlenek nekünk, nő az elégedettségünk, ami valójában javíthatja az étrendünk minőségét és csökkentheti a túlevés vagy a falásrohamok esélyét.
Az étkezések elég unalmasak lennének, ha az étel csak "üzemanyag" lenne. Az evés széles körű hatással lehet az emberi tapasztalatokra: összehozhat a szeretteinkkel és összeköthet minket kulturális örökségünkkel. Ezért nemcsak fizikai, hanem érzelmi táplálék is.
Íme néhány módszer, amellyel az ételek élvezete lelki táplálék is lehet:
Az ételek élvezete –
Az étvágy és az éhség két külön fogalom, és hogy mi ennek a jelentősége, az kiderül az alábbi cikkből.