• nátha
    • Náthaszezon: erre számíthatunk

      Náthaszezon: erre számíthatunk

    • 9 tipp a nátha tünetei ellen

      9 tipp a nátha tünetei ellen

    • Kevés bosszantóbb dolog van a náthánál

      Kevés bosszantóbb dolog van a náthánál

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Polgármesteri nyílt levél: mikor működhet az egynapos sebészet Újbudán?

      Polgármesteri nyílt levél: mikor működhet az egynapos sebészet Újbudán?

    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

5 szívbarát tanács az őszi hónapokra a dietetikustól

Egészség 2025.10.17
5 szívbarát tanács az őszi hónapokra a dietetikustól

Ilyenkor fontosnak érezhetjük energiaraktáraink feltöltését, és e célból nem árt megfontolni, mi kerül a tányérunkra. 

1. Figyeljünk a testünk jelzéseire

A hűvösebb időszakban megnő a szívinfarktus és a stroke kockázata, mivel a hideg hatására az erek összehúzódnak, a vérnyomás pedig emelkedik. Ha szokatlan fáradékonyságot, fejfájást vagy magasabb vérnyomásértékeket tapasztalunk, érdemes orvossal konzultálni, különösen idősebb korban vagy krónikus betegséggel együtt élve – hangsúlyozza Bakk Brigitta, a Flora márka dietetikusa, majd azt is részletezi, mi mindent tehetünk egészségünk érdekében.

A szív védelmének alapjaira egész évben figyelhetünk: egészséges testsúly, kiegyensúlyozott étrend, rendszeres mozgás, valamint az alkohol és a dohányzás kerülése. Ha ezeket nem tartjuk szem előtt, az hosszú távon növeli a kockázatot. A hűvösebb hónapokban a megfázás és az influenza is könnyebben ledönthet a lábunkról, különösen akkor, ha az immunrendszerünk már eleve gyengébb a rossz táplálkozás, a stressz vagy a kialvatlanság miatt.

2. Együnk szezonálisan 

A sütőtök, a cékla, a káposztafélék, a brokkoli, a szőlő, a szilva és a dió nemcsak színt visznek a tányérunkra, hanem a szívünket is védik. Ezek az őszi alapanyagok vitaminokban, ásványi anyagokban és rostban gazdagok, segítik a koleszterinszint egyensúlyban tartását, a bennük található  antioxidánsok  révén pedig az érfalakat is védik.

Bakk Brigitta szerint a hűvösebb hónapokban érdemes ezeket az alapanyagokat rakott ételekben vagy sütőben sütve elkészíteni – így nemcsak laktató, hanem egyben szívbarát fogásokat tehetünk az asztalra. A kelkáposzta, karfiol, brokkoli vagy padlizsán remek választás, a rizst pedig könnyen helyettesíthetjük bulgurral, kölessel vagy hajdinával. A kimaradt sült zöldségekből egy kevés növényi olajjal vagy margarinnal finom mártogatós, krémleves vagy szendvicskrém is készülhet, így az egészséges étkezés fenntartható is lesz.

3. Kerüljük a sót és a telített zsírokat

Érdemes visszafogni a magas sótartalmú élelmiszerek, például a pékáruk, konzervek, feldolgozott húskészítmények, félkész ételek, sajtok és chipsek fogyasztását, főleg ha valakinek magas a vérnyomása. A túlzott sóbevitel ugyanis megemeli a vérnyomást és fokozza a szív terhelését. A lipidkontroll, vagyis a vérzsírértékek egyensúlyban tartása szempontjából kerülendők a telített zsírsavakban gazdag ételek is. Ilyenek a vaj, zsíros tej, tejföl, tejszín, tojássárgája, belsőségek, zsírosabb húsok, kolbászok, szalámik, de a nápolyik, tortabevonók, csokoládék és kekszek is ide tartoznak. Ajánlottak az omega-3 zsírsavakban gazdag ételek, amelyek gyulladáscsökkentő és immunerősítő hatásuk miatt az őszi időszakban különösen fontosak. Megtalálhatók a tengeri halakban, dióban, lenmagban, és a növényi olajokból készült margarinokban is. Ezek rendszeres fogyasztása segíti a szív normál működését és az erek rugalmasságát.

4. Csökkentsük a stresszt, támogassuk a bélflórát

A tartós negatív stressz komoly terhet ró a szív- és érrendszerre, ezért fontos a tudatos megelőzés. A vérnyomás csökkentését segítheti a DASH- vagy a mediterrán étrend, amelyek a sóbevitel mérséklésére építenek. Bár nincs kifejezetten stressz elleni diéta, bizonyos tápanyagok, mint a magnézium, az omega-3 zsírsavak és a C-vitamin támogathatják a szervezet stresszkezelő képességét.

Egyre több kutatás igazolja, hogy a bélflóra egészsége is hatással van a hangulatunkra és ellenálló-képességünkre, ezért érdemes rostban gazdag, fermentált ételeket fogyasztani, miközben fontos, hogy kerüljük a feldolgozott, cukros termékeket és az alkoholt. A stressz kezelése azonban nemcsak az étrenden múlik. A rendszeres mozgás, a meditáció és más relaxációs technikák is kulcsszerepet játszanak a testi-lelki egyensúly megőrzésében.

+1 Tartsuk a napi rutint

Ahogy rövidülnek a nappalok és egyre szívesebben maradnánk a meleg szobában, különösen fontos, hogy ősszel is megtartsuk a megszokott napi ritmusunkat. A korai sötétedés és a hűvösebb reggelek könnyen elvehetik a kedvünket a mozgástól, de már egy rövid délutáni séta vagy könnyed otthoni torna is sokat tesz a szív egészségéért. Érdemes tudatosan beiktatni ezeket az egyszerűrutinokat, hogy a testünk és a szívünk is formában maradjon.

Ha érdekel, mi mindenre van jó hatással a mediterrán diéta, ezt a cikket ajánljuk.