• nátha
    • 9 tipp a nátha tünetei ellen

      9 tipp a nátha tünetei ellen

    • Kevés bosszantóbb dolog van a náthánál

      Kevés bosszantóbb dolog van a náthánál

    • Kutatók vizsgálják komolyan, létezik-e férfinátha?

      Kutatók vizsgálják komolyan, létezik-e férfinátha?

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Polgármesteri nyílt levél: mikor működhet az egynapos sebészet Újbudán?

      Polgármesteri nyílt levél: mikor működhet az egynapos sebészet Újbudán?

    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

Vitaminkalauz – melyik mire jó, és hogyan pótolhatjuk? A zsírban oldódó vitaminok

Egészség 2025.09.19 Szerző:
Vitaminkalauz – melyik mire jó, és hogyan pótolhatjuk? A zsírban oldódó vitaminok

Cikksorozatunk az egészséghez elengedhetetlen vitaminokról szól – első körben a zsírban oldódó típusokat vesszük sorra Dr. Kálmán Éva belgyógyász szakorvos segítségével.

A szervezet megfelelő működéséhez, a különböző anyagcsere-folyamatok optimális lebonyolításához számos körülménynek kell megvalósulnia. Szükséges például, hogy megfelelő arányban fogyasszunk fehérjét, szénhidrátot és zsírokat, szervezetünk oxigénellátottsága kiegyensúlyozott legyen, keringésünk stabil módon működjön. Mindezek mellett fontos az is, hogy megfelelő arányban, mértékben fogyasszunk vitaminokat. A vitaminokok olyan kisméretű molekulák, melyeket a szervezet nem képes saját maga előállítani, de működéséhez szüksége van rájuk. Oldékonyságuk alapján lehetnek zsírban és vízben oldódó molekulák. A zsírban oldódok közé tartozik a D-, E-, K- és A vitamin. A többi vitamin vízoldékony. A szervezetben kialakulhat egyféle vitaminhiány is, azonban az alultápláltsággal járó, vagy súlyos klinikai állapottal járó betegségek esetén inkább többszörös vitaminhiánnyal találkozunk – mondja Kálmán Éva.

A vitamin – a szem és a sejtek egészségéért

Az A-vitamin megfelelő mennyisége szükséges a megfelelő látáshoz – pontosabban a retina működéséhez, a sebgyógyuláshoz, és a sejtek fejlődéséhez, éréséhez. Súlyos hiányállapot akár vaksághoz is vezethet. A krónikus hashajtóhasználat szintén hiányállapothoz vezethet. Mivel az A- vitamin zsírban oldódik és raktározódik, így a feleslegesen bevitt mennyiség szintén okozhat panaszt. Ilyenkor bőrtünetek jelentkeznek- a bőr szárazzá, hámlóvá válik, hajhullás jelentkezik, a száj berepedezik. A legfontosabb A vitamin-forrás a halak mája, a tej, a tojás és a sárgarépa.

D-vitamin – a hormon, amit a nap aktivál

A D-vitamin szintén zsírban oldódó vitamin és a csont anyagcsere-folyamatainak egyik meghatározó molekulája. Hatására fokozódik a bélből a Kálcium és Foszfor felszívódása, és működésének eredményeképp növekszik a csont ásványianyag-tartalma. A növényi-, vagy állati eredetű D-vitamin-előanyag a napsugárzás hatására alakul át D-vitaminná, majd aktiválódik a szervezetben, és válik úgynevezett aktív D-vitaminná. Ezt nevezzük D3-vitaminnak. Hiánybetegsége az angolkór, túladagolása D-vitamin tartalmú vitaminok kontrollálatlan szedésekor alakul ki. D-vitamin-forrás többek között a máj és a különböző tejtermékek.

E-vitamin – a bőr és a szív-, érrendszer védelmében

Az E-vitamin az antioxidánsok közé tartozó vitamin, ami védi a sejteket az oxidatív károsodástól, így támogatja az immunrendszert és a sejtek egészségét. Emellett szerepe van a bőr, a szem és a szív- és érrendszer védelmében is. Megakadályozza, hogy a koleszterin-anyagcsere vegyületei átalakulva, kártékony formában lerakódjanak az érfalban. Hiányállapot leginkább felszívódási zavarok részeként alakul ki. Nem megfelelő ellátottság esetén izom-, és idegrendszeri tünetek alakulhatnak ki. Növényi olajok tartalmazzák nagyobb mennyiségben.

K-vitamin – a csontok és a szív egészségéért

A K-vitamin a véralvadás folyamatainak megfelelő működéséhez, szabályozásához szükséges. Hiányában fokozott vérzékenység alakul ki. Fontos szerepet játszik a csontanyagcserében, segíti a kalcium beépülését a csontokba, így hozzájárul a csontritkulás megelőzéséhez. Újabb kutatások szerint az érrendszer egészségét is támogatja, mivel az erek falában részt vesz a kalcium lerakódásának szabályozásában. K-vitamin-forrás számos zöldség, például a spenót, a káposzta, de növényi olajokban is fellelhető nagyobb mennyiségben.

A gyümölcsök egészségünkre gyakorolt pozitív hatásairól ebben a cikkben olvashatunk.