• nátha
    • Kutatók vizsgálják komolyan, létezik-e férfinátha?

      Kutatók vizsgálják komolyan, létezik-e férfinátha?

    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Abilimpián mérkőznek meg az SM betegek

Egészségmagazin Forrás: Weborvos

Lehetőségeikhez mérten, játékos formában használják meglévő képességeiket.

A Sclerosis Multiplexes Betegek Országos Egyesülete (SMBOE) idén második alkalommal, 2013. május 1-6. között Berekfürdőn  rendezi meg az Országos Abilimpiát, a szklerózis multiplexes (SM) betegek készségeinek és képességeinek bajnokságát. A megmérettetésen többek között fafaragásban, ruhakészítésben, sakkban és agyagozásban mérhetik össze tudásukat és ügyességüket a résztvevők. Az ötnapos program során gyógyfürdőzést és masszázst tartalmazó rehabilitációt is igénybe vehetnek a kórban szenvedők - tudatta az egyesület közleményben. 

A szklerózis multiplex fiatal felnőtt korban jelentkezik, bárkinél felütheti a fejét és a mozgásszerveket támadja meg. A betegség előjelei lehetnek az érzészavarok, zsibbadás, bizsergés, látászavar, illetve a mozgatószervek zavarai. A bajnokságon ezért a fő cél, hogy a betegek mozgásszervi fogyatékosságuk mellett, meglévő képességeiket alkalmazzák játékos formában. A megmérettetésen, a jelentkezők számától függően, a résztvevők több játékban is összemérhetik tudásukat. Az idei abilimpia tervezett versenyszámai között szerepel többek között a virágkötés, cukrászat, csipkeverés, sakk, fafaragás, üvegfestés és ruhakészítés is.

„Az elmúlt évben nagyon sikeres volt az abilimpia, ezért úgy döntöttünk hagyományteremtő módon az idei évben is megrendezzük. A játékra tagsággal rendelkező tagszervezeteinktől várunk 4-4 főt. A résztvevők az ötnapos esemény keretében rehabilitáción is részt vehetnek, továbbá a programot színesíti a gyógyfürdőzés és a masszázs-kezelések lehetősége" – mondta Ván Ágnes, a Sclerosis Multiplexes Betegek Országos Egyesületének elnöke.

- Az SMBOE tagszervezeteként mi is szorgalmazzuk, hogy minél több beteg vegyen részt a megmérettetésen" – tette hozzá Nadabánné Benyik Éva, a Sclerosis Multiplexes Betegekért Alapítvány ügyvezető titkára.

A rendezvény ötlete Szlovákiából származik, ahol a nemzetközi SM abilimpiát már évek óta megrendezik. A versengést Szlovákiában 2013. június 28. és július 1. között tartják, melyre - a kiutazást és a részvételt saját erőből finanszírozva – szintén jelentkezhetnek a betegek. A szlovák szervezők hazánkból összesen 15 fős delegációt tudnak fogadni.

Jelentkezés, részletek itt