• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Cukros vagy? Vigyázz a lábadra!

Egészségmagazin Forrás: Weborvos Szerző:

Képzést is nyújtanak a szakorvosok, háziorvosok és asszisztensek számára, de betegszervezetek tagjait is várják.

Április 14-én nyílt meg a Bajcsy-Zsilinszky Kórházban az Észak-magyarországi, április 15-én a Szent János Kórházban a Budai Neuropáthia Centrum. A két megnyitóval alig fél év alatt féltucatra bővült a speciális vizsgálóhelyek száma.

Mint arról a Weborvos korábban már beszámolt, a diabéteszes neuropáthia teljes körű diagnosztizálására Magyarországon 1998 óta a Semmelweis Egyetem I. sz. Belgyógyászati Klinikáján működő országos feladatokat ellátó Neuropathia Oktató és Szűrő Központ nyújtott lehetőséget, mely a legfelszereltebb neuropathia diagnosztikai labor az országban. Talán éppen ezért vált mára túlterheltté, egyetlen centrumként egyre nehezebben tudta ellátni a megnövekedett betegforgalmat. Sok betegnek az utazás is terhet jelentett, ezért is döntött úgy a Wörwag Pharma, hogy támogatja további 4 neuropathia centrum megnyitását vidéken és a fővárosban.


Az első centrum február 5-én Szekszárdon, a Balassa János Kórházban, a második pedig március 18-án Nyíregyházán, a Jósa András Oktató Kórházban nyílt meg.

A Bajcsy-Zsilinszky Kórházban működő Észak-magyarországi centrum Észak-Pest, Nógrád- és Komárom-Esztergom megye lakosságát látja el, a János Kórházban működő Budai Neuropathia Centrum pedig a budai lakosságot. Az Észak-magyarországi Neuropáthia Centrum péntekenként 8:00 és 16:00 óra között fogadja a betegeket, előjegyzést Nagy Sándorné Éva vezetőasszisztensnél lehet kérni a +36 20 339 6641-es számon.
A Budai Neuropáthia Centrum előjegyzés alapján hétfőn, szerdán és csütörtökön 11-16 óra között fogadja a betegeket, a rendelési idő a későbbiekben az igényeknek megfelelően bővíthető. Vizsgálatra előjegyzést a 458-4588 telefonszámon, illetve a 458-4500/4972 melléken lehet kérni.


Az új budapesti centrumok egységes szempontok szerinti képzést is nyújtanak a szakorvosok, háziorvosok és asszisztensek számára, melyre a szakemberek mellett az érdeklődő betegszervezetek képviselőit, tagjait is várják.


A vizsgálóhelyek szakmai támogatása mellett a Wörwag Pharma a szenzoros neuropathia szűrésére alkalmas diagnosztikai készlettel, valamint az autonom neuropathia vizsgálatára alkalmas, betegenként 3700 forint értékű Neuroteszt önellenőrző tapasszal járul hozzá. A cég az eszközös vizsgálatokhoz szükséges fogyóeszközök pótlását is folyamatosan biztosítja, valamint hozzájárul a kórház eszközparkjának fejlesztéséhez, a neuropáthia rendelők asszisztenseinek foglalkoztatásához és rendszeres, költségmentes továbbképzést biztosít a meghirdetett szemináriumokon

A cukorbetegség egyik legsúlyosabb szövődménye a neuropathia diabetica, amely kóros anyagcsere folyamatok miatt jelentkező idegrendszeri károsodás. A neuropathia körülbelül 150 ezer cukorbeteget érint, kezelés nélkül sok esetben végtagamputációhoz vezethet. Magyarországon évente 3-4000 ember veszti el lábát a cukorbetegség miatt, pedig megfelelő kezeléssel ennek 85%-a megelőzhető volna.


A korai diagnózis és az időben megindított kezelés azért is fontos, mert remélhetően csökkenteni fogja a diabéteszes neuropathia miatt végzett lábamputációk számát.


A neuropathiának három típusát különböztetjük meg: a motoros (motoros idegeket érintő) neuropathiát, az autonóm neuropathiát, amely a vegetatív (akaratunktól független) idegrendszert károsítja, és a szenzoros (érzőidegeket érintő) neuropáthiát. Az autonóm neuropathia károsíthatja a szív- és érrendszeri, gyomor-bélrendszeri és a szexuális funkciókat, valamint a verejtékképző rendszert. Az autonóm neuropathiában szenvedő cukorbetegek körében ötször magasabb a halálozási arány, mint általában, a neuropathia-mentes cukorbetegek között.


A szenzoros neuropathia következtében a betegek természetes érzékelési képessége csökken vagy teljesen kiesik, ugyanakkor sokszor ok nélküli érzéseket (fájdalmat, érzészavart, zsibbadást) tapasztalnak. A neuropathia a lábamputációk 85%-ért tehető felelőssé, ami Magyarországon jelenleg évi 2000-3000 amputált lábat jelent. Ezek túlnyomó többsége megelőzhető volna, ha időben diagnosztizálnák és kezelni kezdenék a betegséget.

Legolvasottabb cikkeink