Ha figyelünk a minőségi és kiegyensúlyozott táplálkozásra, nem kell lelkiismeret-furdalást éreznünk egy-egy szelet „csokicsoda" elfogyasztása után.
Mikor, mennyit és milyen csokoládét együnk?
- Hetente 2-3 alkalommal kis mennyiségben nyugodt szívvel fogyaszthatjuk.
- Mindig minőségi terméket válasszunk: minél magasabb a kakaótartalma, annál jobb!
- Ne főétkezések helyett együnk csokit, hanem inkább az étkezések után zárófogásként, desszertként!
- Alkalmanként 1 adag ne egy egész tábla legyen, hanem egy szelet vagy néhány kocka.
- Soha ne gyümölcsök és zöldségek helyett együnk csokoládét!
- Amikor csokit eszünk, lassan majszoljuk, élvezzük az ízhatást!
- Ha mégis lelkiismeret-furdalást érzünk néhány falat csoki elfogyasztása miatt, menjünk el tornázni, futni, vagy sétáljunk 30 percet a szabadban!
Csokoládés érdekességek
- A kakaóbab őrlemény mézzel, fűszerekkel (vanília, bors, fahéj) és vízzel készült elegyét, a csokoládéitalt a maja és az azték kultúrában csak a társadalom kitüntetett férfi tagjai, magas rangú állami hivatalnokok, kiváló harcosok és papok ihatták, nők egyáltalán nem fogyaszthatták.
- Az egy főre jutó évi csokoládéfogyasztás az USA-ban 4,6 kg, Hollandiában 7,7 kg, míg Magyarországon 3,95 kg. Az európai átlag 6,54 kg, Svájc csokoládéfogyasztása viszont kiemelkedő, évi 10,1 kg/fő.
- A Japánban gyártott csokoládé cukortartalma kisebb, mint az Európában megszokott, viszont több zsiradékot tartalmaz – mivel a zsír egyébként is fontos összetevő a csokoládé jellemzőinek kialakításában, változtatása sokféle termék előállítását teszi lehetővé.
- Finn kutatók kimutatták, hogy azok a babák, akiknek anyja a várandósság ideje alatt több csokit evett, vidámabbak és kiegyensúlyozottabbak más babákhoz képest.
- Az első és második világháború alatt a katonák élelmezésének alapvető része volt a rendszeres csokoládéporció, magas tápértékének köszönhetően.
- A csokoládéfigurák üreges testének elkészítéséhez a régi idők cukrászai a centrifugális erőt használták ki: egy formába kevés csokoládét öntöttek, lezárták, és alaposan megforgatták. Amennyiben sikerült eltalálni a fordulatszámot és a mennyiséget, a csokoládémassza belülről teljesen beborította a formát. Ma a csokoládémikulást és a csokoládé nyuszit hasonló eljárással készítik, annyi különbséggel, hogy ma két fél formából illesztik össze a figurákat, a csokoládétestek peremének felmelegítésével.
- A kakaóbab több mint 500 különböző aromát tartalmaz, így egy különlegesen összetett ízhatás jellemzi.
- A csokoládét évszázadok óta afrodiziákumként tartják számon, mivel olyan vegyületet tartalmaz, melyet az agy is termel, amikor szerelmesek vagyunk. Számos kísérlet azonban bebizonyította, hogy kb. 4000 szelet csokoládét kellene elfogyasztanunk ahhoz, hogy vágyfokozó hatása érvényesüljön.
- Testedzés közben, különösen állóképességet igénylő tevékenységek során, jelentősen növelhető a teljesítmény, ha megfelelő mennyiségű szénhidrát áll a szervezet rendelkezésére. Sok sportoló szívesen fogyaszt édességet, csokoládét energiakészleteinek feltöltéséhez, különösen edzés és versenyek során, amikor főtt étel fogyasztására nincs mód.
- A széles választéknak köszönhetően ma már az édességek között olyanokat is találhatunk, amelyek egyes diétára szoruló betegségek esetén is fogyaszthatóak (pl. diabetikus csokoládé).
- Ha lehangoltak vagyunk, a csokoládéból elég egy-két kocka, hogy felfrissüljünk, és jobban érezzük magunkat. Bizonyított tény ugyanis, hogy a csokoládé a kakaóbab egy bizonyos hatóanyaga nyomán fokozza a boldogságérzetet.
- A kozmetikai ipar már régóta alkalmazza a kakaóvajat, mivel a kakaóvajat tartalmazó termékek tisztítják, ápolják és védik is a bőrt. Egy új felfedezés nyomán azonban a szépségápolás egyik főszereplőjévé is válhat a kakaóvaj, hiszen ez az anyag nagyon gazdag teobrominban, amely a koffeinhez hasonlóan serkenti a zsírégető folyamatokat. Ezért nagy előszeretettel használják fogyasztó és zsírégető krémekben, amelyek visszaadják a bőr puhaságát és rugalmasságát.
- Hazánkban is elérhető egyes helyeken a csokoládés testpakolás. Ez a kellemes illatú kezelés zsírbontó hatása mellett elősegíti a „boldogsághormonok" (endorfin) termelését.
- A tejet nem tartalmazó étcsokiban nincs koleszterin.
- Már több mint 15 éve kutatja egy nemzetközi vállalat-csoport a kakaóban rejlő táplálkozási és gyógyászati lehetőségeket tudósokkal és olyan neves egyetemekkel szorosan együttműködve, mint például a Harvard és a kaliforniai Davis Egyetem. A kakaóban is megtalálható flavanoidok egy fajtájának kutatása közelebb vihet bennünket a szív- és érrendszeri megbetegedések étrendi kezeléséhez.
- A kakaóbabban található flavonoidok gátolják az öregedésért is felelős szabad gyökök képződését.
- 40 gramm tejcsokoládé ugyanannyi antioxidánst tartalmaz, mint egy pohár vörösbor. (forrás: www.ilovechocolate.com.au)
- A legtöbb antioxidáns az étcsokoládéban van: kétszer annyit tartalmaz, mint a tejcsokoládé.
- Az antioxidáns és a zsírsavbevitel is pozitív irányba változik, ha a csokoládét olajos magvakkal, gyümölccsel együtt esszük.
A csokoládé ismérvei táplálkozástudományi szempontból
A csokoládék között megkülönböztetünk táblás- és üreges-, ét- és tejcsokoládét. Mind az étcsokoládé, mind a tejcsokoládé lehet ízesített (pl. kávéőrleménnyel), illetve dúsított. A dúsításra általában mogyorót, mandulát, mazsolát, aszalt gyümölcsöket használnak. A töltött csokoládék tölteléke lehet pl. fondant, nugát.
A csokoládék dúsítására gyakran használt olajos magvakban (mandula, mogyoró) található számos ásványi anyag, vitamin, telítetlen zsírsav és rost mind fontos részei a kiegyensúlyozott táplálkozásnak. Gazdag B1-, B2-, B6- és E-vitaminban, ásványi anyagok közül pedig magnéziumot, káliumot, kalciumot és rezet tartalmaznak számottevő mennyiségben. A B-vitaminok létfontosságúak az idegrendszer működésének biztosításához. Az E-vitamin hatékony antioxidáns (szerepet játszik a szervezetben lévő szabad gyökök káros hatásai ellen való védelemben) és kedvező hatása van az immunrendszerre. A réz, mint nyomelem elengedhetetlen a vérképzéshez és a központi idegrendszer működéséhez. A mogyoró és a kakaó egyaránt jó rézforrásnak számít. Az olajos magvak ezen értékes anyagok mellett számottevő mennyiségben tartalmaznak élelmi rostot is.
A kakaópor és a csokoládé beiktatása az étrendbe növeli az antioxidáns hatóanyagok bevitelét. Azonban az étrend változatossága, más antioxidáns források (gyümölcs, zöldség stb.), továbbá a kiegyensúlyozott, egészséget szolgáló étrend összeállításához szükséges sokféle élelmiszer arányos felhasználása változatlanul elsődleges szempont. Fontos elővigyázatosság, hogy ezeket az élvezeti cikkeket okosan és értelmesen kell alkalmazni, semmiképpen nem lehet egyetérteni a csokoládé mértéktelen fogyasztásával. A táplálkozásnál az ördög a minőségen kívül a mennyiségekben rejlik, a túlságosan sok ugyanolyan hátrányos, mint a túlságosan kevés. Arányos mennyiségben a kakaó felhasználásával készült termékek – például a csokoládé – fogyasztása nem fenyeget az elhízás veszélyével. Sőt – a helyes táplálkozást megvalósító sokszínű élelmiszerválaszték kavalkádjába illesztve – előnyökkel is kecsegtetnek. A csokoládé könnyen és gyorsan felszívódó értékes tápanyagokat, számottevő energiát tartalmaz viszonylag kis térfogatban, tömegben, ezért ezek gyors pótlására is alkalmas, sőt katasztrófa helyzetekben életmentő lehet.