• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Életmentés: nincs idő tétovázni

Egészségmagazin Forrás: Weborvos

Az Országos Elsősegély-ismereti Verseny hatékony egészségvédelemre és elsősegélynyújtásra neveli a diákokat.

Az európai norma 15 percben határozza meg a mentők segélyhívásra kiérkezésének idejét. Sok esetben ennél sokkal gyorsabb elsősegély-nyújtásra van szükség. Ma Magyarországon mindössze minden 200. ember tud szakszerűen elsősegélyt nyújtani. Ezek a sokkoló adatok késztették ismételt összefogásra a Országos Mentőszolgálatot, a HáziPatika.com-ot és sanofi-aventis/Chinoin-t, hogy idén is megrendezzék az Országos Elsősegély- ismereti Versenyt, hogy évről-évre minél több fiatal rendelkezzen magabiztos elsősegély-nyújtási ismeretekkel.

Idén hetedik alkalommal kerül megrendezésre az általános és középiskolai tanulók számára meghirdetett Országos Elsősegély-ismereti Verseny (OEV). A 3 fordulóból álló megmérettetés tudatosságra és felelősségvállalásra neveli a fiatalokat, hiszen a jelenlegi statisztikák megdöbbentő adatokat közölnek. A számok alapján a hazai lakosság mindössze 0,5%-a rendelkezik olyan megbízható elsősegély-nyújtási ismeretekkel, melyet nemcsak elméletben, hanem éles helyzetekben, akár életmentés esetén alkalmazni is mer és szakszerűen alkalmazni is tud. A szinte már hagyományt teremtő kezdeményezés célja, hogy minél több fiatal szerezzen kellő rutint és egészségügyi háttérismeretet az egészségmegőrzés és életmentés területén.

Marsi Zoltán, a verseny főszervezője elmondta, hogy „a diákok érdeklődésének és felkészítő tanáraik fáradozásainak köszönhetően évről-évre egyre több iskola nevez, idén a jelentkező csapatok száma meghaladja a hatszázat (ebből 295 általános iskolai és 308 középiskolai jelentkezés). Az évek óta, minden esztendőben megrendezésre kerülő verseny és a szervezők célja, hogy a gyerekek számára teljesen természetes legyen a segítségnyújtás, és segítő szándékukat az elméleti tudás hiánya se korlátozza."

A verseny első fázisa három online fordulóból áll, a csapatok az OEV honlapjáról tölthetik le a feladatokat, melyeket határidőre kell visszaküldeniük. A második szakaszban a fordulók legeredményesebb csapatai mérhetik össze tudásukat az áprilisi budapesti döntőn, ahol szituációs feladatok mellett a versenyzők betekintést nyerhetnek a mentőszolgálat munkájába és mentési gyakorlaton vehetnek részt. A versenyre nemcsak hazai, de határon túli iskolák jelentkezését is várják. Az első forduló feladatainak beküldési határideje február 15.

„Magyarországon a leggyengébb láncszem az elsősegélynyújtás. A hatékony előrelépés érdekében már gyerekkorban el kellene kezdeni az oktatását, ezért minden edukációs jellegű programnak óriási szerepe van. Közös érdekünk, hogy bárki tudjon és merjen is elsősegélyt nyújtani. Ha egy klinikai halál, egy szívmegállás vagy egy ütőeres vérzés esetében nem történik meg az azonnali segítségnyújtás, akkor sok esetben már hiába érkezik ki a jól felszerelt mentőautó" – hangsúlyozta a kezdeményezés fontosságát Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat szóvivője.

Legolvasottabb cikkeink