• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

    • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

      Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

FEME: összefogás egymásért, a nőkért, méhünk védelméért

Hírek 2019.05.29 Forrás: Weborvos
 FEME: összefogás egymásért, a nőkért, méhünk védelméért

Mióma leggyakrabban a 35. életév után fejlődik ki, és a változókorra a nők legalább felénél eltérő számú és méretű mióma van jelen.

Magyarországon a női egészséghez, nőgyógyászati panaszokhoz kötődő témák sokszor még mindig tabunak számítanak. Stigmaként éljük meg, ha problémánk van, nem merünk nyíltan beszélni róla. Pedig a gyógyuláshoz vezető út fontos lépése, hogy legyen egy olyan támogató közeg, ahol szabadon megoszthatjuk a kérdéseinket, kételyeinket, és érezzük, nem vagyunk egyedül! Ahhoz, hogy ezek a tabuk „megdőljenek” összefogásra van szükség. Ezért dolgoznak a Felelősen Magadért Egyesület (FEME) tagjai, akik szerdai szalonjukban osztották meg gondolataikat. 

Az Egyesület küldetése, hogy egy olyan Közösséget jelentsen a nők számára, ahol hiteles és naprakész információt kaphatnak a FEME-szakértőktől, bátran megoszthatják történetüket, feltehetik kérdéseiket. A Közösség tagjai tanácsért, segítségért fordulhatnak a FEME szakembereihez, legyen szó nőgyógyászati problémáról, betegségről, illetve szexualitásról.

„Sok olyan nő van Magyarországon, akik körül nincs egy olyan védőháló – akár barátok vagy egy támogató család –, akik átsegíthetik őket egy nehéz perióduson vagy akár segítséget nyújtanak egy teljes újrakezdésben. Itt adhat támogatást a Felelősen Magadért Egyesületünk, melynek az egyik legfontosabb missziója, hogy hatékony betegszervezetként segítséget nyújtson a nehéz helyzetekben lévő hölgyeknek” – mondta Beke Zsuzsa, a FEME ügyvezető elnöke.

Mióma – miért én?

A miómák a nőgyógyászatban előforduló leggyakoribb jóindulatú daganatok, melyek a fogamzóképes korú nők mintegy 20-25%-át érintik. Mióma leggyakrabban a 35. életév után fejlődik ki, és csak ritkán azt megelőzően. A változókorra (más néven menopauza vagy klimax) a nők legalább felénél eltérő számú és méretű mióma van jelen.

„Bár már több mint 8 éve történt, pontosan emlékszem a pillanatra, amikor az orvosom diagnosztizálta nálam a jóindulatú daganatot, a miómát. Az első reakcióm természetesen nekem is a rémület volt. Számtalan kérdés merült fel bennem, miért pont én, hogy lesz ezután? De az orvosom szerencsére türelmesen elmagyarázta, mire és miért kell figyelnem. A diagnózist követően hamarosan megfogant a kislányom. A mióma miatt egy hetet kórházban kellett töltenem a terhességem során, de hála a gondos ellátásnak, a 9. hónapban életet adhattam a gyönyörű és egészséges kislányomnak” – osztotta meg történetét Judy, a Groovehouse énekesnője.

Dr. Katona Renáta, a Felelősen Magadért Egyesület nőgyógyász szakértője kiemelte, hogy a mióma diagnosztizálása minden nő esetében fontos, akkor is, ha éppen nem okoz panaszokat, és külön kezelést nem igényel. Mert ebben az esetben is elengedhetetlen, hogy a nők tudjanak róla, illetve ismerjék, hogy milyen tünetekre kell figyelniük. Ha pedig a mióma problémát is okoz, mely lehet fájdalmas menstruáció, bőséges, alvadékos vérzés, vagy az elhelyezkedéséből, méretéből adódóan nyomhatja a húgyhólyagot, ezzel folyamatos vizelési ingert okozva, nyomhatja a beleket, mely székelési problémákat is eredményezhet, illetve a méhüreg deformálása esetén akadályozhatja a teherbe esést. Ezek fennállása esetén a nőgyógyász szakorvossal egyeztetve személyre szabott kezelés megkezdése javasolt. Fontos tudnunk, hogy míg húsz évvel ezelőtt szinte rutineljárás volt, ma már csak a legritkább esetben jön szóba, hogy mióma esetén az egész méhet eltávolítsák.

„Sajnos a mióma nemcsak a fent felsorolt panaszokat, problémákat okozhatja. Ha miómánk van, előfordulhat egészhónapos folyamatos vagy pecsételő vérzés, mely természetesen csökkentheti a párkapcsolati intimitást is.  Sokszor az aktus során tovább erősödnek a tünetek, hirtelen fájdalmat érzünk, vérzés jelentkezik. A férfi, aki imádja párját nem szeretne fájdalmat okozni a nőnek. A nő pedig fél a fájdalomtól, a vérzéstől. Ezek együttese miatt akár teljesen elmaradhat a szexuális együttlét. De nem szabad a vágyakat elhanyagolni. Nőgyógyászati kezelés során is megtalálható, ami mindkét félnek megfelelő” – tette hozzá dr. Csereklye Andrea, a FEME szexuálterapeuta szakértője.

A Felelősen Magadért Egyesület szakértői javasolják, hogy az évenkénti nőgyógyászati szűrővizsgálaton a méhnyakrák-szűrés és a HPV-szűrés mellett a méhtest, méhnyálkahártya és a petefészkek morfológiájának, szerkezetének vizsgálatára a hüvelyi ultrahangot is kérjük.

Ismerjük meg a testünket!

Az éves nőgyógyászati szűrővizsgálaton az első kérdés, hogy mikor volt az utolsó ciklusunk.Bár a kérdést mindig felteszik, sokakat mégis váratlanul, felkészületlenül ér. Pedig a ciklusunk ismerete kulcsfontosságú ahhoz, hogy a nőgyógyászunk és mi is teljes képet kapjunk egészségügyi helyzetünkről.

Dr. Vesztergom Dóra, a Felelősen Magadért Egyesület nőgyógyász szakértője elmondta, nagyon fontos ismerni, hogy működik a testünk, és hogy néz ki egy normális menstruációs ciklus. Ha ahhoz képest eltérés van, minden esetben orvoshoz kell menni! Persze az, hogy kinél mi a normális, lehet valamennyire eltérő. Akkor beszélhetünk normális havi vérzésről, ha 24-38 napos ciklusokban jelentkezik, 8 napnál nem tart tovább és lényeges fájdalommal nem jár. Kórosnak tekintjük a vérzést, ha rendszertelen, túl rövid vagy túl hosszú időszakok elteltével jelentkezik, túl sok, nagy mennyiségű vérzéssel jár, vagy a ciklus elhúzódó, illetve fájdalmas.Vezessünk menstruációs naplót, és vizsgálat előtt írjuk össze a kérdéseinket, hogy biztos mindenre választ kaphassunk!

„A miómám diagnosztizálása és a terhességem előtt nem foglalkoztam a ciklusom rendszerességével, nem tulajdonítottam nagy jelentőséget annak, hogy rendszertelen. Azt gondoltam, biztos másnak is ilyen, biztosan ez a normális. Ma már tudom, hogy nem szabad ilyen könnyelműen venni, mert már ezek a jelek a betegségem meglétére utalhattak” – tette hozzá Judy.

A vérzészavar mögött számos tényező állhat, kiválthatja a stressz, táplálkozási zavarok, vagy csak rendszertelen és rossz étkezés. De sosem szabad félvállról venni, ha zavart észlelünk, mert a háttérben meghúzódhat mióma, ciszta vagy policisztás petefészek is, de polip, adenomyosis, leiomyoma, méhnyakrák vagy méhtestrák is, véralvadási zavar, ovulációs zavar – a tüszőérés zavara, továbbá a méhnyálkahártya gyulladása vagy perimenopauzális állapota is. Fontos, ha észleljük a problémát, mielőbb forduljunk nőgyógyász orvosunkhoz, hogy fény derüljön, mi okozza a vérzészavart, és mielőbb megkezdődhessen a célzott kezelés!

Kétszemközt önmagunkkal      

Ahhoz, hogy a női egészségvédelmet övező tabukat ledönthessük, fontos, hogy szánjunk magunkra időt, nézzünk szembe a problémáinkkal. Ne zárjuk a gondjainkat fiókba, hiszen a gyógyuláshoz, a megoldáshoz vezető út első lépése a felismerés. Ezt szimbolizálja a Felelősen Magadért Egyesület installációja, melyet a FEME Szalon eseményen mutattak be. A szakértők segítségével megálmodott interaktív „női-műhely” egy olyan különleges női budoár, melyben az önmagunkra szánt intim pillanatokat tudjuk megidézni, ahol néhány perc erejéig a saját jelenükben, kétszemközt lehetünk önmagukkal.

A hálószobai fésülködőasztalnál helyet foglalva szembe nézhetünk önmagunkkal, a tükörben megjelenő személyes bókok pedig segítenek abban, hogy teret engedjünk nőiességünknek, meglássuk saját szépségünket és megfigyeljük a testünk jelzéseit is. Fontos hogy ez a néhány perc csak önmagunkról szóljon: merjünk elmélyedni a saját belső gondolatainkban, és tegyük fel az eddig halogatott vagy elrejtett kérdéseinket.Akik beléptek a FEME Jelenbe, nemcsak a magukkal töltött idővel és a kedves bókkal, de a női egészség megőrzéséhez fontos jó tanáccsal is gazdagodtak.

Kapcsolódó hírek

Legolvasottabb cikkeink