• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Hány fokon tartsuk az otthonunkat az egészségünk érdekében?

Egészségmagazin 2023.11.05 Forrás: Weborvos
Hány fokon tartsuk az otthonunkat az egészségünk érdekében?

Ugyan az ideális hőmérséklet a lakásban az egyéni preferenciák, az évszakok és a környezeti tényezők függvénye, van általános ajánlás.

Életünk nagy részét zárt terekben töltjük, a belső levegő minősége és a helyiség hőmérséklete pedig nemcsak komfortérzetünkre, de mind fizikai, mind mentális egészségünkre jelentős hatással lehet. Habár egyénenként eltérő, hogy hány fokon érezzük jól magunkat lakásunkban, az orvosszakmai berkekben egyetértés van azt illetően, hogy a szervezetünk számára mi az ideális hőmérséklet.

Hogyan befolyásolhatja egészségünket a beltéri hőmérséklet?

A zárt térben uralkodó klíma többféle módon kihathat egészségünkre, mivel befolyásolja testünk hőháztartását, de a légzőszervi megbetegedésektől a keringési rendszert érintő problémákig akár komolyabb gondok kialakulásában is közrejátszhat. Ha immunrendszerünk legyengült vagy ha valamilyen krónikus betegséggel küzdünk, fokozottan figyelnünk kell otthonunk hőmérsékletére.

Kerüljük a szélsőségeket!

A túl meleg vagy túl hideg környezet ugyan rövidebb távon csak a komfortérzetünket befolyásolja, idővel viszont nagyobb egészségügyi kockázatot is jelenthet.

●        Ha túl meleg a szoba klímája, testünk hőmérséklete megemelkedhet, ami kimerültséghez, de akár hőgutához vagy hőkimerüléshez is vezethet. A magas hőfokban ezen felül a fokozott izzadás miatt a test vízmegtartása is csökkenhet, ez pedig növelheti a vér sűrűségét, illetve emelheti a vérnyomást.

●        Ha extrém hidegben tartózkodunk, a testünk hőmérséklete lecsökkenhet, ez pedig megfázáshoz vagy hővesztéshez vezethet.

Ne feledkezzünk meg a szellőztetésről!

A hőfok mellett a benti levegő összetétele, páratartalma is befolyással van szervezetünk egészségére. A magas páratartalom penészesedéshez és a poratkák elszaporodásához vezethet, ami allergiás reakciókat és légzőszervi problémákat okozhat. Ugyanakkor a túl száraz levegő is okozhatja légzőszerveink irritációját, továbbá tartósan kiszáríthatja a szemet, a bőrt vagy a nyálkahártyát.

A rendszeres szellőztetéssel – a nyílászárók kinyitásával vagy akár automatizált szellőztetőrendszer használatával – biztosíthatjuk a folyamatos légcserét, ami javítja a beltéri levegő minőségét, és segíthet fenntartani az ideális páratartalmat is.

Mennyi az ideális hőfok a lakásban?

Ugyan az ideális hőmérséklet a lakásban az egyéni preferenciák, az évszakok és a környezeti tényezők függvénye, általánosságban elmondható, hogy az egészségünk szempontjából a 18-23 Celsius-fok közötti hőmérséklet az optimális.

Ezen intervallumon belül lehetőség szerint érdemes úgy szabályozni a hőmérsékletet az egyes helyiségekben, hogy az az éppen végzett tevékenységekhez, valamint a szoba funkciójához igazodjon. Ha például napközben aktívabban vagyunk, például takarítunk vagy edzünk, akkor a 18 fok is elegendő, de az esti órákban már a 20-22 fok is elkélhet. Ha a konyhában megy a sütő, nem szükséges túlságos feltekerni a termosztátot, a fürdőszobában viszont a zuhanyzás során a 23 Celsius-fok körüli hőmérséklet a legegészségesebb.

Az alváshoz a hűvös az optimális

Az alváshoz valamivel hűvösebb, 18-19 Celsius-fok körüli hőmérséklet a legjobb. Ha ugyanis túlságosan meleg van a szobában, akkor éberebben alszunk, és olyan alvászavarokkal is küzdhetünk, mint az álmatlanság vagy az álmatlan éjszakai forgolódás. Ezért érdemes a hőmérsékletet olyan szinten tartani, amely lehetővé teszi a test természetes hőmérséklet-szabályozását, ezzel elősegítve, hogy az alvásciklusok zavartalanul végbemenjenek.

Nem mindegy, milyen hűtő-fűtő rendszert használunk

Az otthoni levegőminőség nem csak a hőmérséklet-szabályozás függvénye. A klimatizálásra, illetve a szellőztetésre használt rendszer minősége és állapota is kulcsfontosságú tényező az egészségünk szempontjából.

A hűtés-fűtés hatékonysága, valamint a jobb levegőminőség miatt is jó választás lehet otthonunk temperálására a hőszivattyú, amely egész évben kellemes klímát biztosíthat számunkra. A hőszivattyú a talajból, vízből vagy levegőből nyeri ki a környezeti hőt, és ezt alakítja fűtési energiává. Az így kinyert energiát utána radiátoros vagy felületfűtésre, illetve a meleg víz előállítására is használhatjuk, míg a nyári kánikulában hűtésre is használhatjuk a rendszert.

Mivel a hőszivattyús rendszerek – a hagyományos fűtési metódusokkal szemben – nem használnak égési folyamatokat, amelyek károsanyag-kibocsátással járnak, nem növelik a levegőszennyezést, így hozzájárulhatnak a tiszta és egészséges beltéri levegő fenntartásához.

Elengedhetetlen a rendszeres tisztítás, karbantartás

A klíma- és szellőztetőrendszerek megfelelő karbantartása és tisztítása hozzájárulhatnak a levegő tisztaságának és frissességének fenntartásához. Ha nem figyelünk a higiéniára, a klíma szellőzőrendszerében megtelepedhetnek a pollenrészecskék, a penész és egyéb szennyeződések, kórokozók, amelyek a levegőbe kerülve allergiás reakciókat és légzőszervi problémákat okozhat. Ezért rendkívül fontos rendszeresen ellenőrizni és karbantartani ezeket a rendszereket, hogy csökkentsük a kórokozók és allergének terjedését.

Az optimális hőmérséklet megteremtése otthonunkban tehát nem csupán a komfortérzetünk miatt fontos, hanem az egészségünk megőrzésében is kulcsszerepet játszik. A hőfokszabályozáson túl a páratartalom szinten tartására, valamint a klíma- és szellőzőberendezésünk rendszeres tisztítására is oda kell figyelnünk annak érdekében, hogy a beltéri levegőminőség megfelelő legyen.

(X)

Legolvasottabb cikkeink