• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Hogyan csapjuk be a halált?

Egészségmagazin Forrás: Medipress

Hetente arról olvashatunk, melyik vegyi anyag hogyan okoz rákot, vagy hogy minden egyes gyorséttermi étkezés újabb szög a koporsónkra.

Ha összeadjuk az összes halálok kockázati faktorait a betegségektől kezdve a balesetekig, a szívbetegségek 1 az 5-höz esélyétől a cápatámadás 1 a 3,7 millióhoz való eshetőségén át egészen annak valószínűségéig, hogy elvérzünk dobhártyarepedésben Yanni zenéjétől, kb. 110 % jön ki eredménynek.

Legalábbis így érezzük. A küzdelmet pedig egyszerűbb feladni, mikor hetente arról olvashatunk, melyik vegyi anyag hogyan okoz rákot, vagy hogy minden egyes gyorséttermi étkezés újabb szög a koporsónkra.

A Harvard Népegészségügyi Főiskola új tanulmánya, mely a British Medical Journalban jelent meg, reménnyel kecsegtet, hogy a halál – legalábbis egy kis időre – elkerülhető némi életmódváltással.

Hogyan haljunk meg fiatalon?

A kutatás az éppen zajló Ápolói Egészségügyi Tanulmány része. Több mint 120 000 nővért követnek nyomon 32 éven át. A harvardi csoport az elmúlt év kb. 9 000 halálesetét vizsgálta meg, és azt találták, hogy 55 %-ukat meg lehetett volna előzni, ha az illető személyek többet mozogtak volna, kerülték volna a dohányzást és az elhízást, illetve egészségesebben táplálkoztak volna. A rákos megbetegedésből eredő halálesetek 44 %-át lehetett volna így megelőzni, míg a szív-és érrendszeri halálozások 72 %-át.

Ez a tanulmány volt az egyik első ebben a témában, és a mai napig is a legnagyobb léptékű kutatás arra vonatkozóan, hogy az életstílusból eredő kockázati tényezők kombinációja miképpen befolyásolja a halandóságot. A kombináció több, mint az összetevőinek összessége, bár kimutatták azt is, hogy már a legkisebb változás is jelentősen csökkentheti az idő előtti elhalálozás esélyét.

Menni kell

Lehet, hogy ha ezek az asszonyok nem haltak volna bele idő előtt krónikus betegségükbe, végzett volna velük egy autóbaleset, vagy tragikus meteorit-becsapódás. Lehet, hogy ennél is sokkal rosszabb sors várt volna rájuk. Az adatok ezeket nem mutatják ki.

Igen, tényleg meg kell halni valamiben. Kétségtelen, hogy a krónikus betegségek, mint amilyen a rák is, veszélyeztetik a legjobban az életminőséget. Az amerikaiaknak mintegy fele betegszik meg rákban, 25 %-uk pedig meg is hal a betegségben. Bár a gyógyulás esélyei egyre jobbak, a kezelések sokba kerülnek és legyengítik a szervezetet.

A harvardi tanulmány több bizonyítékot nyújt arra, hogy a krónikus betegségek megelőzése az életmód kedvező megváltoztatásával hosszú életet biztosíthat jó egészségben, egész addig, míg el nem visz az influenza, vagy ki nem törjük a nyakunkat. Bár egyik sem kellemes, mégis csak jobb, mint rákban meghalni, esetleg Yanni zenéjétől.