• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Két bottal, egészségesen

Egészségmagazin Forrás: MTI-Press Szerző:

Turizmus, sport, fitnesz, terápia? Mi az a két botos gyaloglás, amely egyre több embert hódít meg?

A beavatatlan szemlélő csak azt látja, hogy róják az utakat, könnyedén, jókedvűen, sima és emelkedő terepen, erdei utakon, hegyeken és parkokban a botok segítségével. - Hát igen. Ez kérem a nordic walking - mondja Galambos László, a Magyar Nordic Walking Országos Sportszövetség elnöke, alapítója, aki avatott szakértője, és híve a "kétbotos" szenvedélynek.

- Edzőként többször jártam Ausztriában, és mindannyiszor megcsodáltam testnevelő tanár feleségemmel együtt a walkingereket. Mert így nevezik a sport szerelmeseit. Felkeltette érdeklődésünket ez a Finnországban már régóta ismert, a 30-as évektől közkedvelt szabadidős tevékenység. Most már hetedik éve, hogy "hazahoztuk". Grazban és Salzburgban tanultam meg titkait, módszerét, elvégeztem kint a Nordic Fittness Akadémiát, és itthon, a finn nagykövet megkeresésére kezdtem el megismertetni és népszerűsíteni - eleveníti fel a kezdeteket.

Közlése szerint a nordic walking sok lehetőséget és élményt nyújt annak, aki megismeri, megtanulja és rendszeresen alkalmazza. Mert itt a látszat csal. Nem csak arról van szó, hogy egy külföldi divatot követve megveszünk két meglehetősen drága botot (csak a finn eredetit érdemes megvenni, a gyenge hamisítványok ugyan olcsóbbak, de azok nem egy életre szólnak!), és elindulunk vele. A nordic walkingnek technikája van, tananyaga, amelyet el kell sajátítani. Már nálunk is működik Nordic Walking Akadémia, Magyarországon hat év alatt 50 instruktort képeztünk ki, akik már szintén oktathatnak. Az oktatás különböző szinteken folyik. Az egészségmegőrző szint néhány óra alatt elsajátítható, a fittness már több időt vesz igénybe, és a hivatásos sportolók számára alapozásként alkalmazott módszer még több órás kiképzést jelent.

Látszólag egyszerű a két bot használata, de az eredeti finn 10 lépés technikáját el kell sajátítani ahhoz, hogy valaki valóban wolkinger lehessen. És az alap tíz lépés minden lépése további tíz mozgásformából áll.

Magyarországon még gyerekcipőben jár ez a szabadidős sport, mindössze 10-20 ezer ember gyakorolja, de a szomszédos országokban már jóval nagyobb a népszerűsége, Szlovéniában például 70 ezren hódolnak neki.

- A szövetség közhasznú tevékenységet folytat, részt veszünk a nemzetközi szövetség munkájában is - meséli az elnök, aki szerint nagy jövője van a nordic walkingnak, hiszen nemcsak a szabadidős sport többféle fajtáját teszi lehetővé, hanem emellett jelentős egészségmegőrző szerepe is van. Az egészséges életmódnak része, de a rehabilitációban, rekreációban is sikeresen alkalmazható. Különösen szív- és érrendszeri betegeknek, cukorbetegeknek, daganatos betegeknek, ízületi bántalmakkal élőknek, túlsúlyosoknak ajánlott, korhatár nélkül. Már megalakult az Egészségért Nordic Walking Egyesület, ahol pontos eligazítást kaphatnak az érdeklődők ezzel kapcsolatban.

Sikerélmény

Galambos Lajos és felesége kidolgozták azt a módszert, amelyet kifejezetten Parkinson-kórban szenvedő betegek számára ajánlanak. A GALKO-módszert (amely a Galambos és Kovács nevek betűiből álló mozaikszó) már bemutatták itthon szakembereknek, és külföldön, nemzetközi konferencián is. A gyakorlatokat hármas felügyelet mellett - orvos, gyógytornász és hozzátartozó - végzik a betegek, de önállóan. Nemcsak erőnlétük, közérzetük javul a különleges mozgássor következtében, hanem önbizalmuk is nő; sikerélményük jelentős, hiszen olyan emberekről van szó, akiknek korlátozott az önálló életvitelük, ezekben a gyakorlatokban pedig éppúgy sikeresek, akár egészséges társaik.

Már néhány orvos is megtanulta a módszert, amelynek nagy jövőt jósolnak.

Galambos László szerint a nordic walking azért különleges mozgásforma, mert 50 százalékkal aktívabban mozog a test a két bot segítségével, vagyis a karok is ugyanolyan aktivitást fejtenek ki, mint a lábak.

Egy egészséges embernek napi hat kilométer walkingozás meg sem kottyan, egyébként 30 perc alatt 300-400 kalóriát lehet vele elégetni, és ez sem mellékes.

Az elnök és felesége, Kovács Betti rendkívül bizakodóak a Nordic Walking magyarországi jövőjét illetően. Bár azt mondják, a kezdet nehéz, mint minden újdonságot, ezt is nehezen fogadják el az emberek. De ha látják hasznát, tapasztalják "élvezeti értékét", minden bizonnyal több híve lesz itthon is.

Az Európai Unió egyébként pályázati lehetőségekkel támogatja ezt a régi-új szabadidős tevékenységet, amely betegnek, egészségesnek, sportolónak egyformán ajánlott, és javára válik.

Legolvasottabb cikkeink