• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Ki tanítson minket a szexre?

Egészségmagazin Forrás: Weborvos

Szexuális magabiztosságunkat legjobban a 12 és 17 éves korunk között szerzett információk segítik.

A szexuálisan magabiztosan viselkedő ember a főbb jellemzők szerint lehet férfi és nő, életkorát tekintve 40 éves múlt és az átlagnál magasabb iskolai végzettséggel rendelkezik. Átlagosan 17 éves koruk előtt hivatalos szexuális felvilágosításban és oktatásban részesülnek és a szüzességüket 18 éves koruk előtt veszítik el. A legfőbb szexuális tájékozódási forrásukat a szülők és nevelők jelentik, illetve az orvosok, a könyvek, az internet, valamint a partnerek - derült ki a Durex Network legújabb kutatásából, amelyet  26,032 ember körében végeznek el évente el a világ 26 országában.

A Durex Szexuális Magabiztossági Skála (DSCS) a következő kérdések kapcsán vizsgálta az egyének szexuális magabiztosságát:
• Hogyan védekezünk a szexuális úton terjedő betegségek /HIV/ AIDS ellen?
• Hogyan kerüljük el a nem kívánt terhességet?
• Hogyan válhat szexuális életünk boldoggá és teljessé, illetve lehetünk elégedettek vele?
• Hova fordulunk segítségért, ha szexuális tanácsokra van szükségünk?


A kutatás megállapította, hogy a szülők és nevelők játsszák a legmeghatározóbb szerepet a fiatalok szexuális nevelése terén, és a szexuális magabiztosságuk kialakításában.  Ezen kívül a 12 és 17 éves kor közötti átfogó és teljes körű szexuális oktatás is döntő befolyással bír a felnőtt korra kialakuló szexuális magabiztosság kifejlődésében. A szexuálisan magabiztos emberek felkészültebbek és képesek megóvni magukat a szexuálisan terjedő szexuális betegségekkel és a nem kívánt terhességgel szemben.


A kutatás ugyancsak kimutatta, hogy bár a szülők és nevelők a leghatékonyabbak a szexuális magabiztosságra nevelésben, mindössze a nyolcadik helyre kerültek a szexuális tájékozódás leginkább igénybevett forrásainak listáján, jócskán lemaradva a listán az első helyen álló barátok, az internet és tv után.

Ugyanakkor a civil szervezetek jelentőségét is fontos hangsúlyozni, amelyeknek a szexuális tájékoztatás nehezen megközelíthető vidéki településekre való eljuttatásában van kiemelkedő szerepük.


Az eredmények rávilágítottak, hogy életünk valamennyi szakaszában átfogó és teljeskörű szexuális oktatásra, tanácsadásra van szükségünk, de későbbi életünk szexuális magabiztosságát a legpozitívabban a 12 és 17 éves korunk közötti időszakban szerzett információk segítik.


Az egyes országok megoszlása szerint a szexuális életükkel leginkább a brazilok elégedettek (80 %), míg a japánok a legkevésbé (55%).  A legtöbb ázsiai ország jóval alatta marad a nyugati országoknak a szexuális úton terjedő betegségekkel szembeni védekezés terén. Thaiföld és Hong Kong érte el a legalacsonyabb eredményt ezen a téren (65 %), a legmagasabb eredményt pedig a dél-afrikaiak (87%), őket követi Spanyolország, Mexikó, Svájc, Brazilia és Kanada 85 %-os eredménnyel.


Hasonlóan megoszló eredményt értek el a nem kívánt terhességgel kapcsolatos felkészültség, magabiztosság kérdésében. A legtöbb esetben, az ázsiai országok magabiztossági szintje 70% körül mozgott, míg a nyugati országok 75% és 85 % között teljesítettek. Szingapúr mindössze 68 %-ot ért el, míg Dél-Afrika a jóval magasabb 85%-ot.  Kimagasló eredményeket kaptak Mexikó esetén az első szexuális oktatást illetően, ahol az 12 éves kortól kezdődik, míg a kínaiak esetén 15 éves kor után jellemző. Bár semmilyen regionális trend nem volt kimutatható, figyelemreméltó, hogy Japánban a szexuális felvilágosításra szolgáló átlag életkor 12 év, amely alacsonyabb más ázsiai országokkal összehasonlítva. Hasonlóan szerteágazó megoszlás jellemzi Európát is.


A kutatás fő konklúziója szerint a szexuális magabiztosság akkor válik a legerősebbé, ha a szexuális felvilágosítás minél fiatalabb korban és sokféle forrás, eszköz együttes alkalmazásával valósul meg.

Legolvasottabb cikkeink