• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Koronavírusom van? Mit csináljak?

Egészségmagazin 2022.12.08 Forrás: Dr. Rose
Koronavírusom van? Mit csináljak?

A hidratálás rendkívül fontos, hiszen a különféle tényezők együttes hatása miatt könnyen kiszáradhatunk.

2020. márciusában hazánkban is megjelent a SARS-CoV-2 névre keresztelt új koronavírus, a vírus még most is jelen van, sok megbetegedést okoz, de a legtöbb esetben az előző évekhez képest jóval gyengébb lefolyással. Az akut betegség legjellemzőbb tünetei a láz, a száraz köhögés, a fáradékonyság, étvágytalanság, az izomfájdalom, a nehézlégzés, a szag- és ízérzés újkeletű zavara, ám gyakran fordul elő torokfájás, orrdugulás, fejfájás, hasmenés, hányinger és hányás is. Ezek a panaszok a legtöbb embernél a gyógyulást követően maradéktalanul megszűnnek. Dr. Junger ÉvátDr. Rose Magánkórház belgyógyász, kardiológus, foglalkozás-egészségügyi szakorvosát kérdeztük a betegséggel kapcsolatos teendőkről.

Mit tegyünk a tünetek jelentkezésekor?

  • Maradjon otthon, ne menjen közösségbe.
  • Tesztelés nem kötelező, de a gyógyszertárban kapható gyorstesztekkel ajánlott elvégezni magunkon a szűrést, mert jó, ha tudjuk, hogy elkülönítsük magunkat, ne fertőzzük az esetleg veszélyeztett hozzátartozóinkat a környezetünkben, vagy romló állapot esetén hová kell fordulnunk, és a későbbiekben is hasznos tudnunk, hogy átestünk-e a betegségen. Súlyos panaszok esetén mihamarabbi tesztelés tanácsolt egészségügyi intézményben.
  • Enyhe tünetek esetén, szükséges lázcsillapítás mellett fogyasszon naponta legalább 2 liter folyadékot. Ha a COVID enyhe lefolyású, ugyanúgy kell kezelni, mint más vírusfertőzést. Fontos az ágynyugalom, és szükség esetén, lázcsillapítók, acetilcisztein tartalmú köptetők alkalmazása (Aspirin, ACC 200 vagy Fluimucil). A C-vitamin mellett az őszi-téli időszakban a D-vitamin pótlásáról se feledkezzünk el.
  • A hidratálás rendkívül fontos, hiszen a különféle tényezők együttes hatása (pl.: láz, ezzel együtt járó fokozott verejtékezés, hasmenés) miatt könnyen kiszáradhatunk. Ezért törekedni kell arra, hogy sok folyadékot (napi kb. 3 liter) fogyasszunk víz, szénsavmentes ásványvíz, natúr teák, zöldség-gyümölcs turmixok, levesek, vagy akár izotóniás italok formájában.
  • A táplálkozás meghatározó, a kalóriák minősége pedig még inkább. A szervezetnek ugyanis energiára van szüksége ahhoz, hogy elősegítse a fertőzések elleni küzdelmet, de nem mindegy miből származik az a bizonyos kalóriamennyiség. Étvágytalanság esetén a gyümölcsből,zöldségből, natúr joghurtból és/vagy olajos magvakból készült turmixok segíthetnek a kalória bevitelben. A húsleves egyszerre megnyugtató és jótékony hatású légúti fertőzésekkor. A gyömbér segíthet hányinger esetén - reszeljük teába, vagy adjuk hozzá zöldséglevesekhez (próbáljuk ki a gyömbéres sárgarépa vagy sütőtök levest).

Mikor forduljunk orvoshoz?

Amennyiben több napos 38 C feletti láz, légszomj, mellkasi fájdalom, súlyos köhögés, véres köpet, 94% alatti oxigén-telítettség, esetleg zavartság jelentkezik.

Forduljon orvoshoz akkor is, ha panaszai tartósan fennállnak, idővel ismét jelentkeznek, vagy korábban nem tapasztalt tünetek lépnek föl. Az első tünetek megjelenését követően 3 hónappal is tartósan tapasztalt tünetegyüttest nevezzük Post-COVID szindrómának.

Az otthonába elkülönített beteg izolációjának megszüntetése

Amikor beteg legalább három napja láztalan, légúti tünetei megszűntek, a tünetek kezdete után legalább 7 nap eltelt gyógyultnak nyilvánítható közösségbe engedhető. Amennyiben az enyhe tünetekkel rendelkező igazolt COVID-19 fertőzött az elkülönítés negyedik napján már láztalan, légúti tünetei megszűntek, akkor a tünetek kezdetétől számított 5. napon Antigén-gyorstesztet végezhet és annak negatív eredmény esetén az elkülönítés feloldható. (Országos Tisztifőorvos, 2022. január)

Hogyan készüljünk fel az influenzára koronavírus járvány idején?

Az őszi és téli hónapokban a szezonális influenza és a koronavírus együttes jelenlétével kell számolnunk, az együttes fertőzés súlyos állapotot eredményezhet. A tünetek hasonlósága miatt fontos, hogy lázas állapotban influenza jellegű tünetekkel maradjunk otthon, szükség esetén beszéljünk orvosunkkal és kövessük az utasításait.

A WHO előjelzése szerint idén korábban kezdődik az influenza-szezon, már novemberben megjelent. Változott az oltóanyag összetétele is, 2 új törzs ellen is védettséget biztosít. Oltassuk be magunkat, még akkor is, ha általában nem szoktuk kérni az oltást!

Az oltás mellett egészséges táplálkozással, megfelelő folyadékbevitellel, rendszeres mozgással és pihenéssel, vitaminokkal támogassuk immunrendszerünk működését. Folytassuk a koronavírus elleni védekezést, közösségben viseljünk maszkot, rendszeresen mossunk kezet és fertőtlenítsünk, tartsuk be az ajánlott távolságot és kerüljük a nagyobb társaságot, kerüljük a beteg emberekkel a kapcsolatot.

Előzzük meg a vírusok terjedését

A jó hír az, hogy a koronavírus elleni védekezéssel megvédhetjük magunkat a szezonális influenzától is, hiszen a koronavírus az influenzához hasonlóan cseppfertőzéssel, közeli kontaktussal és fertőzött felületek révén terjed. Cseppfertőzés során a fertőzött (akár tünetmentes) ember köhögésével vagy tüsszentésével a levegőbe kerülő kórokozók a közelben lévő másik ember orrára vagy szájára kerülnek. A másik lehetséges terjedési mód, ha a kórokozót tartalmazó nyálcseppekkel, légúti korokozókkal szennyezett felületek vagy tárgyak érintése után kezünkkel a saját orrunkhoz, szánkhoz vagy szemünkhöz nyúlunk.

A vírus fertőzés megelőzése érdekében:

  • közösségben viseljen szájat és orrot eltakaró arcmaszkot
  • tartson távolságot, tartózkodjon a tömegtől
  • gyakori szappanos kézmosás, ha erre nincs lehetősége használjon kézfertőtlenítőt
  • kerülje az arcának érintését, evés-ivást mielőtt kezet mosna
  • ha beteg, maradjon otthon, illetve kerülje a beteg embereket
  • ha köhög, vagy tüsszög, használjon zsebkendőt, melyet használat után dobjon ki
  • influenza elleni oltás beadatása.

Kapcsolódó hírek

Legolvasottabb cikkeink