• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Luxushajón, kórházban, iskolában fertőz a kanyaró

Egészségmagazin Forrás: ECDC - Weborvos Szerző:

Bár csökken a végzetes szövődmények száma, még 2012-ben is 112 ezer halálos áldozata volt a kórnak.

Harmincheten betegedtek meg kanyaróban egy a Földközi-tengeren cirkáló luxushajón, február végén kitört járványban. Szinte valamennyi beteget Olaszországból jelentették, csupán egy fertőzöttet regisztráltak Ausztriában. Eközben Európa több országában is kisebb kanyarójárványok fertőznek: Spanyolországban, Dániában, Hollandiában, Csehországban és Ausztriában – derül ki az Európai Betegségmegelőzési és Járványügyi Központ (ECDC) legfrissebb jelentéséből.

A Costa Pacifica nevű luxushajón még február végén jelentkezett az orvosnál a személyzet egy tagja lázzal és kiütésekkel. A laboratóriumi vizsgálatok megerősítették, hogy a fertőzést kanyaróvírus okozta. Az első eset után március végéig még 36-an betegedtek meg: 21-en a legénység, 7-en az utasok közül és 9-en olyanok, akik később kapcsolatba kerültek az utasokkal. Az ECDC jelentése szerint van még egy nem megerősített gyanús eset, egy brit beteg, aki látogatóként ugyanakkor volt egy szardíniai kórházban, mint egy korábban már jelentett kanyarós beteg.

A fertőzést okozó kanyaróvírus vizsgálata során megállapították, hogy ahhoz a típushoz tartozik, amely a Fülöp-szigeteken okozott járványt, és különbözik attól, ami Spanyolországban jelenleg dúl.  A járvány kitörése után a hajó személyzetének több mint 800 tagját beoltották, az epidemiológiai vizsgálatok jelenleg is folynak.

Az év eleje óta több európai országban is kisebb kanyarójárványok törtek ki. Spanyolországban, ezen belül is Katalóniában, elsősorban Barcelonában jelentettek több esetet. Az idén regisztrált, összesen 26 fertőzött közül 12-en kórházba kerültek, ketten a fertőzés szövődményeként kialakult tüdőgyulladással. A betegek többsége 18-47 év közötti, zömüket nem oltották be kanyaró ellen, illetve nem kapták még meg a fertőzés ellen ajánlott valamennyi vakcinát.
Dániában is egy hónap alatt hét megerősített kanyarós esetet regisztráltak, valamint két, még nem igazolt esetről tudnak. A betegek többsége gyermek, öten 3 év alattiak, egyiküket sem oltották be a fertőzés ellen.

Hollandiában februárban azt a területet nyilvánították kanyaróval fertőzött területnek, ahol vallási meggyőződés miatt alacsony az átoltottsági arány. Február vége óta is regisztráltak 15 új esetet, a betegek közül 13 volt a gyerek, akik nem mindegyike volt beoltva.

Csehországban egy kórházban tört ki kanyarójárvány februárban, amelyben 80-an betegedtek meg. Az első beteg egy 46 éves férfi volt, aki korábban Indiában járt, majd visszatérte után kórházba került. A fertőzés főleg a kórház dolgozóit érintette: a betegek 59 százaléka egészségügyi dolgozó volt. A járvány miatt több intézkedést is hoztak, valamint 200 főt beoltottak.

Ausztriában az idén regisztrált utolsó esetet március 4-én jelentették, tehát várható, hogy hamarosan bejelentik a kanyarójárvány végét. Összesen egyébként 44-en fertőződtek meg, háromnegyedük vagy nem volt beoltva kanyaró ellen, vagy ismeretlen az oltási státuszuk. Az érintettek több mint 40 százaléka kórházban kapta el a vírust, közöttük 4 egészségügyi dolgozó is. A fertőzöttek egyharmada egy iskola diákjai közül kerültek ki, de a betegek között 2 tízhónapos csecsemő is volt.

Bár a hivatalos adatok szerint világszerte jelentősen csökkent a kanyaró szövődményei miatt meghaltak száma, még 2012-ben is 112 ezer halálos áldozata volt a kórnak. Az ECDC korábban kitűzött célja, miszerint Európa jövőre teljesen kanyarómentessé váljon, nehezen elérhető álomnak tűnik.