• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Minden sport egészséges. Önnek is?

Egészségmagazin Forrás: Weborvos

A biztonságos mozgás feltétele - főleg 35 éves kor felett - a rendszeres orvosi kontroll.

Milyen vizsgálatokat javasol a sportorvos az egészséges sportolás és a maximális teljesítmény érdekében? Ebben nyújt segítséget dr. Matusovits Andrea, a Sportorvosi Központ sportorvosa.

Milyen vizsgálatokat érdemes rendszeresen elvégeztetni?

Laborvizsgálat
Rendszeres, minimum félévente elvégzett vérkémiai ellenőrzésekkel az esetleges egészségi problémák kiszűrhetők, bizonyos paraméterek követésével és szükség esetén a korrekcióval a teljesítmény is javítható.

Szív-, keringési rendszer vizsgálata

A szív állapotát a sportorvos elsőként phonendoscop segítségével vizsgálja, mivel ennek segítségével a különböző billentyűhibák, ritmus zavarok jól felismerhetők és értékelhetők. A radiális pulzus tapintása alapján is tájékozódunk a pulzusszámról, minőségéről és a szívműködés ritmusáról. A vérnyomásmérés minden sportorvosi vizsgálat része. Normális vérnyomásról akkor beszélünk felnőttek esetében, ha a nyugalomban mért artériás vérnyomás tartósan nem haladja meg a 140/90 Hgmm értéket. Ezt követi a műszeres vizsgálat, a 12 elvezetéses EKG, illetve a szív ECHO vizsgálata, amellyel a szív struktúráját és funkcióját lehet követni, nyugalmi és terheléses helyzetben egyaránt.

Mozgásszervek állapotfelmérése

Ennek során az izomerőt, a törzs szimmetriáját, a felső- és alsóvégtagok ízületeinek, izomerejének, mozgástartományának vizsgálatát végzik, valamint a gerinc állapotának, görbületeinek mértékét, csípő, térd, boka erejét, az egyensúlyt, a láb szimmetriáját mérik fel. Ha a vizsgálat során eltérés jelentkezik: tehát ízületi instabilitás, gyengeség, fájdalom, izomatrófia (elhalás) mutatkozik, a továbbiakban ortopéd (traumatológiai) szakorvosi konzílium szükséges.

Terhelhetőségi szint megállapítása

Aktuális állapotunk, teherbírásunk feltérképezésében nyújt segítséget a teljesítmény-élettani felmérés, amellyel az aktuális egészségi állapotot, illetve a teljesítményt jellemző élettani mutatókat vizsgálják, és értékelik orvosi ellenőrzés mellett, műszeresen. A kapott értékek ismeretében határozható meg egy személyre szabott edzésterv, valamint így folyamatosan ellenőrizhető és nyomon követhető a teljesítőképességünk fejlődése is. A vizsgálat ergospirométerek segítségével történik, amely lehet futópad/kerékpár/evezőspad/kajakergo vagy pl. úszó ergométer. Ilyen módon, az elvégzett munka mennyiségét mérik pontosan. A légzésteljesítményt arcra vehető maszk segítségével követik nyomon. Ezáltal meghatározható a kilélegzett levegő összetétele, mennyisége, oxigén/széndioxid tartalma, (V02 max érték) amit nyugalomban és terhelés közben is monitoroznak. Az így kapott élettani értékek megmutatják a sportoló egészségi állapotát és edzettségi szintjét.

Kötelező, illetve javasolt szakorvosi vizsgálatok

Egyes sportágak esetén fontos a szemészeti, fül-orr-gégészeti és/vagy ideggyógyászati vizsgálat is, versenyzői szinten pedig kötelező. Ilyen például a jó látásélességet feltételező sportok (labdasportok, csapatsportok). Fül-orr-gégészeti vizsgálatokat, a légutakat különösen igénybe vevő sportágak (autó-motorsport, úszás, búvárúszás, műugrás, vízilabda és hegymászás) versenyzőinél kell elvégezni. A neurológiai szakorvosi felmérés autó-motorsportok, illetve küzdősportok esetén kötelező a sportolók esetében.

Miért fontosak ezek a vizsgálatok?

A sportorvosi vizsgálat célja a sportoló egészségének védelme, a betegségek, károsodások megelőzése, legyen szó egy szabadidő sportot űző, vagy egy élsportolói szinten versenyző sportolóról. A sportolás számtalan előnnyel jár, azonban ezeket csak akkor tudjuk élvezni, ha rendszeres edzés, illetve a versenyzés nem okoz sem szomatikus, sem pszichés eltéréseket. „Ennek alapja az, hogy tisztában legyünk aktuális egészségi állapotunkkal, teherbírásunkkal, mert ez a feltétele annak, hogy nyugodt szívvel sportolhassunk, fejlődhessünk, és az egészségünk szem előtt tartásával jussunk el vágyott célunkig. Ezt támogatja a rendszeres sportorvosi vizsgálatokon, illetve a teljesítmény élettani felmérésen való megjelenés és együttműködés" – tudjuk meg dr. Matusovits Andreától.