• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Rekeszlégzés: a legjobb, ami a tüdejével történhet

Egészségmagazin MA 06:15 Forrás: Tüdőközpont
Rekeszlégzés: a legjobb, ami a tüdejével történhet

Amikor mély levegőt veszünk, a stresszhormonok szintje csökken a vérben, szívverésünk lelassul, vérnyomásunk csökken, izmaink ellazulnak.

A stresszkezelés kulcsfontosságú része egészségünk megőrzésének, amelyhez számos technikát – többek között a mély légzést – hívhatunk segítségül.  Dr. Potecz Györgyit, a Tüdőközpont tüdőgyógyász, allergológusát arról kérdeztük, hogy a stresszkezelésen túl milyen további egészségügyi előnyei vannak a tudatos rekeszlégzésnek.

A tartós stressz az egészséget is kikezdi

A stressz jelentős mértékben befolyásolja egészségi állapotunkat, melynek hatására a már meglévő betegségeink és a szervezetünkben zajló kóros folyamatok is rosszabbodhatnak. Amikor stresszelünk, idegrendszerünk szimpatikus oldala aktiválódik: gyorsul a légzés, szaporább lesz a szívverés, izmaink megfeszülnek, és vérnyomásunk is megemelkedik; miközben immunrendszerünket és emésztésünket takarékra állítja szervezetünk – ismerteti dr. Potecz Györgyi. Hozzáteszi: bár szervezetünk egy ideig ugyan képes alkalmazkodni a stresszhez, a tartósan fennálló feszültség és ránk nehezedő nyomás jelentős élettani károkat okozhat. A nyugalmi helyzet visszaállítása, a regeneráció az idegrendszer paraszimpatikus oldalának feladata, melyhez számos technikát (relaxáció, mozgás, meditáció, légzés) hívhatunk segítségül mi magunk is.

Beszív-kifúj: a mély légzési technikák pozitív hatásai

A mély (rekesz) légzés egyszerűen kivitelezhető, régóta ismert technika, amit a hagyományos harcművészetekben, a jógában és a meditációs gyakorlatok során is alkalmaznak. Amikor mély levegőt veszünk, a stresszhormonok szintje csökken a vérben, szívverésünk lelassul, vérnyomásunk csökken, izmaink ellazulnak. A mély légzési technika elsajátítása és gyakorlása számos mentális és pszichológiai előnnyel is jár: enyhítheti a szorongás és a depresszió tüneteit, fokozza a koncentrációt és a mentális fókuszt, hatására alvásminőségünk is drámaian javulhat. A rendszeresen és jól alkalmazott mély légzéssel csökkenthető a fájdalom, késleltethető a betegség előrehaladása és közérzetünk is javulni fog.

Rekeszlégzés- a legjobb, ami a tüdejével történhet

„Születésünkkor valamennyien a rekeszre légzünk, ám a mozgásszegény életmódnak köszönhetően már kamaszkorban áttérünk a felületes mellkasi légzésre. Mivel ennél a légzési technikánál nem működik megfelelően a rekeszizom pumpafunkciója, így kevesebb levegő is jut a tüdőbe”.

A rekeszlégzés egy lassú és mély légzési módszer, melynek során a rekeszizom a hasüreg irányába mozdul, vállaink nem emelkednek, a bordakosár pedig oldalirányban tágul. A rekeszlégzés növeli tüdőnk kapacitását (akár kétszer több levegőt szívhatunk a tüdőnkbe, mint a mellkasi légzéssel), továbbá serkenti a szervek és a szövetek oxigéndús vérellátását – magyarázza Potecz doktornő, aki hozzáteszi, hogy bár első hallásra egyszerűnek tűnhet, hosszú időbe telik, és rendszeres gyakorlás szükséges ahhoz, míg megtanuljuk elsajátítani a helyes technikát.

Légúti betegségek? Tornáztassa meg légzőizmait!

- Klinikai vizsgálatok szerint a tudatos rekeszlégzés pozitív hatással van az asztmás tünetekre, és javíthatja COPD-s betegek légzési funkcióját (légzésszámot, légzési térfogatot és a légzési időt). A főként rekeszlégzésből álló légzőgyakorlatok segíthetnek megelőzni a posztoperatív tüdőszövődményeket, javíthatják a légzés hatékonyságát és erősíthetik a légzőizmokat felső hasi műtéten átesett betegeknél is. A légzőtorna különösen fontos a krónikus légúti betegségek (asztma, krónikus hörgőgyulladás, tüdőgyulladás, allergia, Covid-19) esetén. Dr. Potecz Györgyi arra is felhívja a figyelmet, hogy a légúti betegek orvos vagy gyógytornász irányítása mellett sajátítsák el a szükséges légzőtechnikákat, hiszen csak így biztosítható a feladatok helyes kivitelezése.