• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Új remények a glaukóma kezelésében

Egészségmagazin Forrás: Weborvos

Maga a glaukóma egy alattomos, folytonosan romló állapot, amely a látóideget károsítja.

Az őssejtes kutatások új reményt adhatnak a glaukómás betegeknek. Az új eljárások világszerte betegek millióin segíthetnek. Dr. Tóth Eszter, az Oxygen Medical szemész főorvosa a glaukóma kialakulásáról, tüneteiről, kezeléséről beszélt.

Világszerte a glaukóma (zöldhályog) nevű betegség a visszafordíthatatlan vakság leggyakoribb oka. A negyven év feletti lakosság körében 50 emberből egyet érint ez a betegség Nagy-Britanniában, és ez az arány 75 év felett megötszöröződik.

Maga a glaukóma egy alattomos, folytonosan romló állapot, amely a látóideget károsítja. Sajnos gyakori, hogy a beteg csak a már előrehaladott látásromlása esetén keresi fel a szemorvost.
Ugyanakkor van két jel, amelynek megléte felhívhatja a figyelmet erre a kórra. Az egyik a látóideg speciális elváltozása, a másik a magas szemnyomás.

Jövőbeli új eljárás megmenthet a vakságtól
A Brit Őssejt Alapítvány kutatásai során azt vizsgálták, lehetséges-e hatékony gyógymódot kifejleszteni a betegek őssejtjeiből. A jó hír, hogy a kutatók képesek voltak a látóideg romlását csökkenteni azzal, hogy a néhány szaglósejtet áthelyeztek a látóideg területére. Ma a glaukóma rosszabbodását, pontosabban a magas szemnyomást leginkább gyógyszerekkel és ezek hatástalansága esetén szemműtéttel igyekeznek megállítani. Születtek már beszámolók az ideg növekedési faktort tartalmazó szemcseppek hatékonyságáról is. Ugyanakkor hosszú távon nincs hatékony terápia a látóideg károsodás ellen, így sajnos számos beteg eljut a teljes vakság stádiumáig.

Éppen ezért ez a még kísérleti stádiumban lévő kutatás új reményt adhat egy jövőbeli technika kidolgozására, amely során egy egyszerű műtéttel, a páciens saját sejtjeinek felhasználásával elkerülhető lehet a vakság.

Szűréssel korán felismerhető
Megkülönböztethetünk elsődleges és másodlagos glaukómát. A primer esetben a zöld hályog oka a csarnokvíz termelés és felszívódás egyensúlyának felbomlása. Ennek következtében emelkedik a szem belnyomása, ami a látóideg vérellátását rontja és ez által hosszú távon a látás és a látótér is károsodik. A kezelés célja a szemnyomás olyan mérvű csökkentése, hogy a szem funkcióiban ne legyen rosszabbodás. A szekunder glaukómát valamilyen egyéb szembetegség váltja ki, például gyulladás, sérülés, szemen belüli érbetegség, magas vérnyomás, cukorbetegség. Ebben az esetben az alapbetegséget is kezelni kell.

Dr. Tóth Eszter szerint a rendszeres szemvizsgálattal már korai stádiumban felismerhető a glaukóma, és így a látás is megmenthető. Akik valamilyen szempontból veszélyeztetettek, évente érdemes szemészeti szűrésen részt venni. Kik ők?
- Akiknek a családjában már előfordult ez a betegség.
- Akik egyéb betegségük miatt szteroid tartalmú készítményeket szednek.
- A dializált és a transzplantált vesebetegek.
- A 40 év felettiek.

Legolvasottabb cikkeink