• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

    • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

      Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

    • Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

      Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

Krupp-kúp: nem a drága kapható olcsón

Gyógyszerpiac Forrás: Weborvos összeállítás

A Rectodelt hatóanyaga, a prednizon hazánkban nincs forgalomban, a hasonló nem azonos!

A támogatását elveszített, csillagászati árú Rectodelt kúp helyett az orvos fel tud írni magisztrális kúpot is töredék áron a kruppos gyerek kezeléséhez - írta a napi sajtó a divany.hu cikke nyomán. A szülői/szerzői üzenet szerint a Rectodelt kúp állami támogatása megszűnt, a 4 darabos, 100 mg-os kiszerelés ára 11900 forint. A gyógyszer vényköteles, így ezt is az orvosnak kell felírnia, csakhogy a vásárlónak immár a teljes árat ki kell fizetnie érte. A kúp hatóanyaga a prednizon (prednisone).

Ámde, ha az orvos receptre felírja, a gyógyszerész egy igen hasonló, predinozolon hatóanyagú kúpot tud elkészíteni. amire 50 százalékos támogatás jár, vagyis a 10 darabos kiszerelésért a megkérdezett patikában körülbelül 450 forintot kell fizetni - írja az érintett szülő. Az általa megkérdezett gyermekorvos szerint a két hatóanyag gyakorlatilag ugyanazt tudja, vannak pro és kontra irodalmi adatok mindkettőre, de a hatóanyagok és hatásmechanizmusuk alapján ugyanabba a gyógyszercsoportba, a szteroidfélék közé tartoznak. Szerinte, ha valakinek ilyen szerre van szüksége, mindenképpen érdemes megpróbálnia a patikában elkészített magisztrális készítményt.

Az OEP válasza sem késlekedett, hárítva a gyógyszerár-emelkedésben neki tulajdonított felelősséget: A készítményt 2007 előtt valóban támogatta az egészségbiztosító. Akkor azonban a termék gyártója azzal fordult az OEP-hez, hogy törölje a kúpot a támogatott körből. Ilyen esetekben az Országos Egészségbiztosítási Pénztár a hatályos jogszabály alapján köteles eljárni, amely nem ad mérlegelési lehetőséget: ha a gyártó, forgalmazó nem tart igényt a támogatásra, és ezt hivatalosan kéri, akkor az OEP köteles a kérésnek megfelelően eljárni. A fent említett végbélkúpért tehát a gyártó döntése nyomán kell teljes árat fizetni a patikákban 2007 óta.

Az OEP azonban azóta is 50%-os támogatásban részesíti a készítmény hatóanyagát, amely az említett terméknek is összetevője. Amennyiben a kezelőorvos receptre felírja a prednizon nevű hatóanyagot, a kúpot előállítják a betegeknek a gyógyszertárakban - írták.

A vitában most egy gyógyszerész is megszólalt, hogy tisztázzon néhány komoly félreértést. Mint a Ködpiszkáló Blog szakembere írja, az "olcsó" kúp egy, a prednizonhoz nem csak nevében hasonló vegyületet, a prednizolont tartalmaz. A prednizon a prednizolon előanyaga, azaz a szervezetben előbbiből utóbbi képződik a májban történő átalakulás során.

A két vegyület szájon át nagyjából azonos hatású, azonban végbélben történő használat során "viselkedésüket" (farmakokinetikájukat) nem hasonlították össze. Elképzelhető, hogy a prednizolon másképp, rosszabbul hasznosul, vagy gyorsabban lebomlik, így nem teljesen egyenértékű a prednizonnal. A végbélből felszívódva "más utat kell megtenniük", ezért elképzelhető, hogy a hatás helyén, a tüdőben mennyiségük eltérő, és az is feltételezhető, hogy a hatás kialakulásának ideje is eltér (mivel nem ugyanolyan gyorsan érik el a hatás kialakulásához szükséges koncentrációt) - bár lehet, hogy mindennek a hatásosság szempontjából valós jelentősége nincs.

Egy dologban azonban nagyon eltér a két hatóanyag: a prednizolonnak van, a prednizonnak nincs helyi hatása. A helyi hatás ennél a felhasználásnál nem kívánatos, vagyis mellékhatásként jelentkezhet: a prednizolon hosszú távú, rendszeres használata a végbél nyálkahártyájának sorvadását eredményezheti. A prednizon esetén ez teljesen kizárt, a prednizolon túlzott használata esetén az elméleti esély megvan - és sajnos tény, hogy sokan sokszor használnak gyógyszereket szakszerűtlenül, vagy túladagolják azokat. A prednizolon végbélkúpként a prednizonnal azonos javallattal forgalomban van Németországban, azonban Magyarországon ilyen készítmény nincs és nem volt piacon. Azonban ha mindkét anyag elérhető, a fentiek miatt a prednizon a jobb választás.

Két gyógyszer-hatóanyagot csak akkor szabad helyettesíteni egymással, ha az szakmailag indokolt. Ha hatásosságuk, hatásuk jellege nagyon hasonló, a helyettesítés lehetséges. Vészhelyzetben nagyobb kompromisszumokat igénylő helyettesítés is elképzelhető. Kérdés - és ebben szakmailag illetékes hatóságok, például a Gyógyszerészeti és Egészségügyi Minőség- és Szervezetfejlesztési Intézet (GYEMSZI) véleménye lenne mérvadó és kívánatos - hogy a hazánkban korábban nem alkalmazott prednizon/prednizolon helyettesítés esetén a szakmai indokoltság (vagy a "vészhelyzet") mennyiben áll fenn. 

A hatóanyag-helyettesítés az orvos egyedi döntését igényli, de úgy helyes, ha a döntés nem a nevek és a hatóanyagok hasonlóságán, hanem szakmailag megalapozott mérlegelésen alapul. Maga a hatóanyag is vényköteles, így a patikusok pusztán szülői kérésre nem készíthetnek belőle magisztrális gyógyszert - figyelmeztet a szerző. Még több érv a teljes cikkben

Legolvasottabb cikkeink