• nátha
  • Vazomotoros nátha – lehet, hogy ettől szenved hetek óta?

   Vazomotoros nátha – lehet, hogy ettől szenved hetek óta?

  • Ha a koronavírus nem lenne elég: épp mindenki náthás

   Ha a koronavírus nem lenne elég: épp mindenki náthás

  • Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

   Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

 • melanóma
  • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

   Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • Hány éves kortól ajánlott az anyajegyszűrés?

   Hány éves kortól ajánlott az anyajegyszűrés?

  • Egyszerű módszer a melanoma korai felismerésére

   Egyszerű módszer a melanoma korai felismerésére

 • egynapos sebészet
  • Egynapos sebészeti egység épült 2,7 milliárd forintból Kecskeméten

   Egynapos sebészeti egység épült 2,7 milliárd forintból Kecskeméten

  • "Sokkal több beteget tudunk ellátni az egynapos sebészet során"

  • Megduplázódott az egynapos sebészeti ellátások aránya

   Megduplázódott az egynapos sebészeti ellátások aránya

16 milliárdból bővíthetik szolgáltatásaikat a segítők

Egészségpolitika 2023.04.28 Forrás: MTI
16 milliárdból bővíthetik szolgáltatásaikat a segítők

25 civil, kilenc egyházi és egy önkormányzati fenntartó nyert el 100 millió és 1,2 milliárd forint közötti összeget.

Több mint 16 milliárd forintot nyert el 35, fogyatékossággal élőket segítő szervezet egy pályázaton - jelentette be a Belügyminisztérium gondoskodáspolitikáért felelős államtitkára pénteken Budapesten, sajtótájékoztatón. Fülöp Attila az Értelmi Sérülteket Szolgáló Társadalmi Szervezetek és Alapítványok (ÉTA) Országos Szövetségének XV. kerületi székhelyén közölte, 25 civil, kilenc egyházi és egy önkormányzati fenntartó nyert el 100 millió és 1,2 milliárd forint közötti összeget, amelyből vásárolhat új ingatlant, felújíthatja a meglévő épületeit, bővítheti a szolgáltatásait - például bevezethet gyógytornát az ellátottaknak -, vagy beszerezhet kisbuszt is.

Az államtitkár arról beszélt, hogy régen, ha valaki intézményi bentlakásra kényszerült, akkor csak nagy állami intézményben lehetett elhelyezni, de a kormány úgy döntött, ezt a rendszert felszámolja, és az önálló élethez szükséges infrastruktúrát biztosítja. Ez a támogatott lakhatás, amely családias körülményeket biztosít az ellátottaknak, és segíti a társadalmi integrációt, a részvételt a közösségi életben - fűzte hozzá Fülöp Attila, jelezve, eddig már több mint háromezren költöztek ki nagy intézményekből.

Papp Ágnes, az ÉTA elnöke elmondta, az 1997-ben alakult szövetség az értelmi fogyatékossággal és halmozott fogyatékossággal élő embereket, családtagjaikat, valamint az őket támogató szakembereket segíti.

Jelenleg 66 tagszervezetük van országszerte, amelyek 9-10 ezer emberrel állnak kapcsolatban, a pályázaton pedig nyolc tagszervezetük is eredményesen indult el - fűzte hozzá.

Jakubinyi László, a miskolci Szimbiózis Alapítvány elnöke kiemelte, a mostani pályázat történelmi jelentőségű, mert ilyen mértékű forrás még soha nem állt rendelkezésre ezen a területen.

Az alapítvány több mint 500 családnak nyújt szolgáltatásokat, hatvan embernek biztosítanak támogatott lakhatási lehetőséget öt lakóegységben, de több mint százan várnak helyre, és eddig 20 év volt a várakozási idő, de a pályázatnak köszönhetően ez most változhat - hangoztatta az elnök.

Jakubinyi László elmondta, az elnyert forrásból 12 embernek tudnak szobát biztosítani egy nagy családi házban, kisebb lakásokban pedig 2-4 embert tudnak elhelyezni, vásárolnak továbbá egy mikrobuszt, és a meglévő intézményeik energetikai korszerűsítésére is jut pénz.

Suller Attiláné, a debreceni Fény Felé Alapítvány elnöke úgy fogalmazott, a pályázatnak köszönhetően megduplázzák az elmúlt 30 év alatt elért eredményeiket.

Az alapítvány szintén vásárol mikrobuszt, vesznek házakat, amelyekben megvalósulhat a támogatott lakhatás, továbbá a családban élők számára új nappali ellátót alakítanak ki, és korszerűsítik a meglévő épületeiket - ismertette az elnök.

Legolvasottabb cikkeink