• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

39-re nőtt az új koronavírussal fertőzöttek száma

Egészségpolitika Frissítve 2020.03.16 Forrás: Weborvos összeállítás
39-re nőtt az új koronavírussal fertőzöttek száma

Lezárják Magyarország határait a személyforgalom elől. Speciális állomásokat létesít az Országos Mentőszolgálat. Hazai koronavírus hírek folyamatos frissítéssel.

Újabb magyar állampolgároknál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 39-re nőtt a hazánkban diagnosztizált fertőzöttek száma. Az országos tisztifőorvos által kiadott eljárásrendnek megfelelően az ő esetükben is haladéktalanul megkezdődik a járványügyi vizsgálat és kontaktkutatás, amelyet a járványügyi hatóság a rendőrséggel együttműködve végez - jelentette az Operatív Törzs honlapja.

Éjfélkor bezár az ország és kemény szabályok jönnek

Lezárják Magyarország határait a személyforgalom elől, az erről szóló nemzetközi egyeztetések folyamatban vannak - jelentette be Orbán Viktor miniszterelnök hétfőn az Országgyűlésben napirend előtt. Magyarország területére a jövőben csak a magyar állampolgárok léphetnek be.

Orbán Viktor az operatív törzzsel folytatott hétfő reggeli egyeztetés után bejelentette azt is, hogy hétfő éjféltől a rendezvényeket általánosan betiltják, sporteseményeket zártkapuk mögött lehet legfeljebb megtartani, ha vállalják a szervezők. De legjobb, ha úgy se - fogalmazott a miniszterelnök.

Bezárják továbbá a szórakozóhelyeket, mozikat, a kulturális intézményeknél látogatási tilalmat vezetnek be. Az éttermek, kávézók, üzletek csak 15 óráig maradhatnak nyitva, kivételt jelentenek az élelmiszerüzletek, drogériák, patikák - ismertette a miniszterelnök.

Azt mondta: Magyarország eddig a járvány első szakaszában, az egyedi megbetegedésekében volt, a következő napokban azonban át fog lépni a csoportos megbetegedések időszakába. Hozzátette: bármekkora a veszély, a legnagyobb esélyünk akkor van, ha összefogunk. Most is ezt kell tenni - hangsúlyozta Orbán Viktor, és azt kérte, a közös cselekvés és a nemzeti összefogás útját járják ebben a helyzetben.

Speciális állomásokat létesít az Országos Mentőszolgálat

A mentőbajtársak egészségének megóvása érdekében úgynevezett mentesítő zónákat hozott létre az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) operatív törzse - közölte az OMSZ a Facebook-oldalán hétfőn.

Az intézkedés célja, hogy a koronavírus-gyanús betegeket szállító mentők kifejezetten erre a célra létrehozott telephelyen tudják elvégezni az eszközök pótlását és a fertőtlenítést.

A közlemény szerint a fővárosban létrehozott speciális mentőállomáson már több egység is készenlétben áll, és itt egyszerre akár hat mentőautó "ózongenerátoros fertőtlenítése" is lehetséges - írták.

Orbán Viktor virológus szakemberekkel egyeztetett

Orbán Viktor miniszterelnök vezetésével ülésezett hétfő reggel a koronavírus elleni küzdelemmel foglalkozó operatív törzs a Belügyminisztériumban, majd a kormányfő virológus professzorokkal egyeztetett a járvány megelőzése érdekében szükséges intézkedésekről - tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóirodát vezető helyettes államtitkár.

A megbeszélésen Jakab Ferenc, a Pécsi Tudományegyetem (PTE) Természettudományi Kar Biológiai Intézetének egyetemi tanára, a koronavírus-kutatócsoport vezetője, Kemenesi Gábor, a PTE Szentágothai János Kutatóközpont Virológiai Laboratóriumának munkatársa, Kis Zoltán, a Nemzeti Népegészségügyi Központ laborvezetője, Kónya József, a Debreceni Egyetem Orvosi Mikrobiológia Virológiai Laboratóriumának professzora és Burián Katalin, a Szegedi Egyetem Orvosi Mikrobiológiai és Immunbiológiai Intézetének tanszékvezető egyetemi docense vett részt, a kormány tagjai közül pedig Palkovics László, Kásler Miklós és Rogán Antal - közölte a sajtófőnök.

Elkezdődött a járványügyi mobil kórház építése Kiskunhalason

Elkezdődött egy 150 páciens befogadására alkalmas járványügyi mobil konténerkórház építése Kiskunhalason hétfőn. nOrosz Zoltán, a Bünetetés-végrehajtás Országos Parancsnokságának szóvivője a helyszínén azt mondta, a kórház a Kiskunhalasi Országos Büntetés-végrehajtási Intézet területén, de a börtöntől távolabb, elkülönített telekrészen működik majd - tudósított az MTI.

A beruházás végrehajtásáért felelős akciócsoport választása azért esett a kiskunhalasi helyszínre, mert az egykori laktanya területén korábban konténerekből kialakított menekültügyi őrzött szállás működött, ezért a kórház kialakításához szükséges közművek már rendelkezésre állnak - tudatta az alezredes.

A kivitelezési munkák a tereprendezéssel és a földmunkákkal már hétfőn reggel elkezdődtek. A kórház várhatóan egy hónap alatt készül el - közölte a szóvivő. A 150 férőhelyes kórház egymáshoz kapcsolt konténerekből áll majd, ezek beszerzése is megkezdődött - mondta Orosz Zoltán.

A beruházás költségeiről a szóvivő későbbre ígért tájékoztatást.

Lakatos Tibor, a koronavírus-fertőzés elleni védekezésért felelős operatív törzs központi ügyeletének vezetője korábban elmondta, a kiskunhalasi mobil konténerkórház az esetleges kapaticáscsökkenés esetén vonható be a gyógyító-megelőző vagy megfigyelési tevékenységbe.

Az OSZSZ és a MOSZ közös nyilatkozata

Az Orvosegyetemek Szakszervezeti Szövetsége (OSZSZ) és a Magyar Orvosok Szakszervezete (MOSZ) vezetői a hétvégén találkozót tartottak, ahol áttekintettük a koronavírus-járvány miatt felmerült problémákat. A tagjainktól és kollégáinktól beérkezett jelzések alapján összeállítottunk egy olyan listát, amely az egészségügyi- és egészségügyben dolgozó munkatársak legégetőbb, és sürgős megoldásra váró problémáit tartalmazza - adták hírül az MTI Országos Sajtószolgálatán keresztül.

Szükségesnek tartjuk, hogy a munkavállalói érdek-képviseletek a helyi- és országos operatív testületek munkájába bekapcsolódhassanak. Mindkét szakszervezet konzultációkat kezdeményez az illetékes minisztériumokkal és az Operatív Törzs által felállított akció csoportokkal - írták.

Újabb iráni egyetemistákat utasítottak ki

Az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság - kitoloncolással - kiutasított Magyarország és az Európai Unió területéről 13 iráni állampolgárságú egyetemistát, akik a Dél-Pesti Centrumkórház Országos Hematológiai és Infektológiai Intézet Szent László Telephelyén voltak karanténban a koronavírus miatt - közölte a Belügyminisztérium hétfőn az MTI-vel.

A közlemény szerint az iráni egyetemisták a karanténként kijelölt szobát engedély és védőruházat nélkül elhagyták, oda a többszöri felszólítás ellenére nem mentek vissza, hangosan elégedetlenkedtek, az egészségügyi személyzettel szemben agresszíven léptek fel, utasításaiknak nem tettek eleget.

A kiutasítás végrehajtását annak feltételeinek megteremtéséig felfüggesztették, részükre kötelező tartózkodási helyet jelöltek ki. A kiutasítottakkal szemben egyidejűleg három év Magyarországra történő beutazási és tartózkodási tilalmat is elrendelt az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság.

Az egyetemisták ellen a Budapesti Rendőr-főkapitányság járványügyi szabályszegés vétség elkövetése miatt tovább folytatja az eljárást, amely távollévő terheltekkel szemben is befejezhető - áll a közleményben.

Legolvasottabb cikkeink