• nátha
  • A tüdőgyógyász szerint a náthának is lehetnek szövődményei

   A tüdőgyógyász szerint a náthának is lehetnek szövődményei

  • Immunerősítést már nyár végén érdemes elkezdeni

   Immunerősítést már nyár végén érdemes elkezdeni

  • Itt az ősz, már támadnak a vírusok

   Itt az ősz, már támadnak a vírusok

 • melanóma
  • Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

   Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

  • A betegségről a melanoma világnapján

   A betegségről a melanoma világnapján

  • Melanoma: Fedezze fel időben az árulkodó jeleket!

   Melanoma: Fedezze fel időben az árulkodó jeleket!

 • egynapos sebészet
  • Egy területen jó teljesítményt nyújt az egészségügy

   Egy területen jó teljesítményt nyújt az egészségügy

  • Profilbővítést tervez a sikeres egynapos sebészet

   Profilbővítést tervez a sikeres egynapos sebészet

  • Megtriplázható az egynapos műtétek száma hazánkban

   Megtriplázható az egynapos műtétek száma hazánkban

A közeljövőben tájékoztatnak a nemzeti rákellenes programról

Egészségpolitika 2019.02.02 Forrás: MTI
A közeljövőben tájékoztatnak a nemzeti rákellenes programról

A tüdőrák érinti a legnagyobb számban a lakosságot, évente tízezer új esetet fedeznek fel.

A kormány elkötelezett a daganatos megbetegedések megelőzésében, és a következő három év a prevenció megerősítéséről szól majd - jelentette ki az egészségügyért felelős államtitkár a rákellenes világnap (február 4.) alkalmából szombaton Budapesten. Horváth Ildikó a Magyar Tüdőgyógyász Társaság rendezvényén elmondta, Magyarországon a tüdőrák vezető halálok, és a kormány 2010 óta számos intézkedést hozott a betegség visszaszorításáért. Ezek között említette a nemdohányzók védelméről szóló törvény korábbi szigorítását vagy a gyógyítás hatékonyságát növelő eszközbeszerzéseket és onkológiai centrumok felállítását.

Az államtitkár úgy fogalmazott, azért, hogy a betegutak egyértelműek legyenek, a szűrés és a megelőzés erősödjön számos lépéssel készül a kormány. Jelezte, a kormány elkötelezett a nemzeti rákellenes programban foglaltak iránt, amelynek részleteiről a közeljövőben adnak tájékoztatást.

Kovács Gábor, a Magyar Tüdőgyógyász Társaság elnökségi tagja a rendezvényen elmondta, hazánkban a rosszindulatú daganatok közül a tüdőrák érinti a legnagyobb számban a lakosságot, évente tízezer új esetet fedeznek fel, és ez a betegség még mindig a nehezen gyógyíthatók között van. A tüdőgyógyász kiemelte, az a legfontosabb, hogy mindenki tisztában legyen ennek a betegségnek a jelentőségével és vegye igénybe a prevenciós lehetőségeket. A legveszélyeztetettebbek a dohányosok vagy azok, akik hosszú évekig dohányoztak, hiszen a tüdőrákos betegek nyolcvan százaléka dohányzik - emelte ki. A megelőzésről szólva Kovács Gábor elmondta, reményeik szerint a közeljövőben szélesebb körben is hozzáférhető lesz a tüdőrák szűrése megfelelő vizsgálati módszerekkel.

A Magyar Tüdőgyógyász Társaságnak a rákellenes világnap alkalmából kiadott közleménye szerint a dohányfüst nemcsak a tüdőrák, hanem az úgynevezett krónikus obstruktív tüdőbetegség (COPD) kialakulásában is jelentős szerepet játszik. A betegségre jellemző a légszomj, a köhögés, a ziháló légzés és a fokozott nyáktermelés. Felismerését nehezíti, hogy COPD lassan, tünetmentesen alakul ki, de a betegség korai diagnosztizálásával megelőzhető a súlyosbodása. A légzéskárosodás mértéke egy rövid, fájdalommentes vizsgálattal mérhető.

A rákellenes világnaphoz kapcsolódóan szombaton a tüdőgyógyász társaság orvosai a Duna Plaza bevásárlóközpontban a dohányzásról leszokást célzó tanácsadással és szénmonoxid-méréssel várják az érdeklődőket. 

Kapcsolódó hírek

Legolvasottabb cikkeink