• nátha
  • Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

   Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

  • Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

   Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

  • A felsőlégúti nyavalyák könnyen megkeseríthetik a karácsonyt

   A felsőlégúti nyavalyák könnyen megkeseríthetik a karácsonyt

 • melanóma
  • A szemben és a köröm alatt is lehet rejtett melanóma      

   A szemben és a köröm alatt is lehet rejtett melanóma      

  • Ismeri a melanoma 15 rizikófaktorát?

   Ismeri a melanoma 15 rizikófaktorát?

  • A mesterséges intelligencia az anyajegyszűrésben

   A mesterséges intelligencia az anyajegyszűrésben

 • egynapos sebészet
  • Duplájára nőtt az egynapos sebészeti ellátások aránya

   Duplájára nőtt az egynapos sebészeti ellátások aránya

  • Két és félszer több az egynapos műtét a győri Petz-kórházban

   Két és félszer több az egynapos műtét a győri Petz-kórházban

  • Egynapos ellátási egységet adtak át a pécsi szívcentrumban

   Egynapos ellátási egységet adtak át a pécsi szívcentrumban

Célegyenesben a mentőszolgálat ÉletMentő alkalmazása

Egészségpolitika 2019.12.06 Forrás: Weborvos Szerző:
Célegyenesben a mentőszolgálat ÉletMentő alkalmazása

Az applikáció alkalmas lesz arra, hogy egyetlen gombnyomással értesítsük a szolgálatot, hogy bajban vagyunk, segítsenek.

Még élesben nem használható, de a mobiltelefonokra már letölthető az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) ÉletMentő applikációja. Ez az alkalmazás lehetővé teszi, hogy akár egy gombnyomással értesítsük a szolgálatot, bajban vagyunk, segítsenek. Az OMSZ az utóbbi néhány évben számos digitális újdonságot vezetett be a betegek minél hatékonyabb mentésére, ezekről az új fejlesztésekről, köztük az ÉletMentő app-ról beszélt dr. Csató Gábor főigazgató a Nézőpont Intézet "Gyógyuló Egészségügy" című konferenciáján.

Az alkalmazás úgy segít a bajbajutottakon, hogy tökéletes helymeghatározásának köszönhetően mondani sem kell, hol van a segítségre szoruló beteg, hanem automatikusan továbbítja a koordinátákat az OMSZ-hoz. Az applikációban el lehet menteni fontos információkat előre, amik hasznosak lehetnek a mentésben: kor, nem, ismert betegségek, allergiák, gyógyszerérzékenység. De van benne elsősegélynyújtó kisokos, így nem kell külön keresgélni az interneten, hogy mi a teendő ilyen helyzetekben. Az ÉletMentővel nemcsak Magyarországon, hanem Ausztriában, Csehországban és a szlovák hegyvidéken is kérhetünk segítséget, igaz ehhez érdemes átállítani - szintén egy gombnyomással - angol nyelvre az applikációt.

A segélykérésen kívül is hasznos lehet az alkalmazás, hiszen számos olyan információt találni benne - legközelebbi patika, orvosi rendelő -, amelyek a fontosak lehetnek a betegeknek, ahogy az is, hogy hol van a közelben defibrillátor. Ezeket az életmentő eszközöket ráadásul a nem is távoli jövőben akár drónnal is oda lehet vinni majd a segítségre szorulóhoz. Egy másik OMSZ alkalmazásnak a SzívCitynek, illetve lelkes civileknek köszönhetően már 33 életet mentettek meg.

A mentőszolgálat vezetője, aki önmagát a digitális bennszülöttek közé sorolja, megemlítette azt is, az új technológia segített abban, hogy a szolgálatnál megszűnt a papír alapú betegadat-kezelés, illetve mesterséges intelligencia segít előre jelezni, mikor, hol lesz szükség a mentőkre. Csató Gábor kiemelte évente 1,2 millió esetet látnak el, és összesen 40 millió kilométert tesznek meg a mentőautók. Ekkora volumennél a digitális módszerek elengedhetetlenek ahhoz, hogy hatékonyabban működjön a rendszer és még több emberéletet mentsenek meg.

Legolvasottabb cikkeink