• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Folytatódó egyeztetések a szociális ágazatban

Egészségpolitika Forrás: kormány.hu

Még mindig vannak munkáltatók, akik nem adják meg a megemelt bért a szociális ágazatban dolgozók számára.

Nyitrai Imre, az Emberi Erőforrások Minisztériumának szociálpolitikáért felelős helyettes államtitkára, Boros Péterné, a Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezete (MKKSZ) elnöke és Cser Ágnes, a Magyarországi Munkavállalók Szociális és Egészségügyi Ágazatban Dolgozók Demokratikus Szakszervezetének elnöke folytatta a sztrájktárgyalást és az egyeztetést a szociális ágazatban dolgozók bérhelyzetéről - tudatta közleményben az EMMI Szociális Ügyekért és Társadalmi Felzárkózásért Felelős Államtitkárság.

A felek sikeresnek ítélték a béremelés érvényesülésének kapcsán kialakított monitoring rendszert. A tárca vezetése és a szakszervezetek korábban megállapodtak abban, hogy folyamatosan, közösen monitorozzák a szociális fenntartó szervezetek bérfizetési gyakorlatát, és jogsérelem esetén együttesen lépnek fel a munkavállalók érdekében. Ebből látható, hogy még mindig vannak munkáltatók, akik nem adják meg a jelentősen megemelt bért a szociális ágazatban dolgozók számára.

A kormány elkötelezett, hogy anyagilag és erkölcsileg is megbecsülje azt a nagyon kemény munkát, amelyet a szociális ágazatban dolgozók végeznek. 2013-hoz képest 2018-ra 62 százalékkal, a következő két évben mintegy harmadával növekszik az átlagbér a szociális ágazatban. Nyitrai Imre kifejtette, hogy előterjesztés készül a minisztériumi ellenőrzési rendszer megerősítéséről, mert a közelmúltban sok olyan eset látható, ahol a szakmai munka tartalmát befolyásoló tényezők maradnak ellenőrzés nélkül. A szakszervezetek ezt üdvözölték, mert közös felelősségnek tartják az ágazati közszolgáltatások minőségének fenntartását, garantálását. A felek továbbra is súlyosnak ítélik a munkaerőhiányt az ágazatban, ezért további lépéseket látnak szükségesnek a bérfelzárkózás és a munkakörülmények javítása ügyében.

A szociális ágazatban egészségügyi munkakörben egészségügyi végzettséggel foglalkoztatottak további bérkiegészítést kaptak, amit a szakszervezetek megnyugtatónak ítélték, ugyanakkor felhívták a figyelmet arra, hogy a szakdolgozói kamarai tagság díja sokak számára megterhelő. Nyitrai Imre ígéretet tett arra, hogy megvizsgálják, hogyan lehetne átvállalni az érintettektől ennek az évi közel tízezer forintos kötelezettségnek a teljesítését.
Nyitrai Imre kérdésére

Boros Péterné megerősítette, hogy a szociális ágazatra nem terjed ki az MKKSZ sztrájkfelhívása, hiszen ezen ágazatban az elmúlt években jelentős bérfejlesztések történtek. Kifejtette azonban, hogy további jövedelemjavító intézkedéseket tartanak szükségesnek, hogy az ágazatok közötti és ágazaton belüli bértorzulások kiigazítása megtörténjék.

A felek megegyeztek, hogy a több munkáltatóra kiterjeszthető kollektív szerződés ügyében eddig megtárgyalt – főként a munkaidő kérdéskörébe tartozó – fejezetek után újabb kérdésekben továbbra is folyamatosan egyeztetnek.