• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

    • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

      Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

Hankó Zoltán: szakmai rendszerváltás zajlik

Gyógyszerpiac 2018.11.26 Forrás: Weborvos Szerző:
Hankó Zoltán: szakmai rendszerváltás zajlik

A gyógyszerhasználathoz kapcsolódó adherencia programot indít a gyógyszerészi kamara.

Az év végéhez közeledve szokás szerint adatokat gyűjt a Magyar Gyógyszerész Kamara azért, hogy minél teljesebb képet kapjanak helyzetükről. A patikai területen jelentkező létszámgondok miatt idén először kiterjesztik erre vonatkozóan is az adatgyűjtést, tájékoztatta lapunkat dr. Hankó Zoltán. A gyógyszerészi kamara elnöke részt vesz a Nézőpont Intézet által szervezett „Gyógyuló egészségügy 2018” című konferencia egyik, gyógyszeriparral, -piaccal foglalkozó kerekasztal-beszélgetésén. Ennek kapcsán először is arról kérdeztük, miért fontosak a hasonló rendezvények, mit vár a konferenciától:

- Egyre nagyobb az ellenérzésem a konferenciabiznisz jegyében szervezett rendezvényekkel szemben, azonban a Nézőpont Intézet egészségügyi konferenciái nem ebbe a kategóriába tartoznak. Személyes tapasztalatom, hogy a szervezők, lévén profi elemző cég, a döntéshozatalban és -előkészítésben személyes felelősséggel résztvevők mellett mindig igyekeznek olyan előadókat és vitapartnereket is meghívni, akik egy-egy meghatározott terület szempontrendszerének autentikus képviselői. Az elhangzó és ütköztetett megnyilvánulásokból aztán nemcsak a Nézőpont Intézet munkatársai és az elemzéseiket figyelembe vevő intézmények profitálhatnak, hanem a résztvevők is, akiknek az itt szerzett információkat beleépíthetik döntéseikbe.

- A rendezvény címébe, Gyógyuló egészségügy, miként illeszthető be a gyógyszertárak szerepe, helyzete?

- A „Gyógyuló egészségügy” ezeknek a december elején szervezett rendezvényeknek sokadik alkalommal visszatérő címe, ami szerintem telitalálat, mert nemcsak az egészségügyben zajló folyamatokat, hanem a vágyainkat is jól leképezi. A gyógyszertárak, illetve a lakossági gyógyszerellátás esetében 2010-ben elindult strukturális rendszerváltás eredményeként mára kikerültünk a legsúlyosabb gazdasági, szakmai és morális válság szorításából, de messze vagyunk még attól, hogy a jogos társadalmi és egészségügyi elvárásoknak mindenben megfelelő és a rendszer szereplőinek megelégedettségével működtetett gyógyszerellátás legyen hazánkban. Ugyanakkor eljutottunk odáig, hogy a gyógyszerellátás jósága már nemcsak a kormánnyal való egyeztetéseken és kormányzati döntéseken, hanem a rendszer szereplőinek, így a gyógyszerész kollégáimnak a szándékán és teljesítményén is múlik. Ez a mi felelősségünket növeli, és ez így van jól.

- Milyen évet zárnak a patikák 2018-ban?

- Az év végéhez közeledve a gyógyszerészkamarában az utolsó hónapok lázas adatgyűjtéssel zajlanak, hogy az előző esztendő év közben megismerhető gazdálkodási paramétereire és a trendekre támaszkodva tudjuk elemezni az aktuális helyzetünket. Idén könnyíti az elemzést, hogy a paramétereket jelentősen befolyásoló politikai döntések eddig nem születtek. A gyógyszertárakat körülvevő piaci környezetben ugyanakkor a mélyebb rétegeket is érintő változások tapasztalhatók, ami bizonytalanságot okoz. Az adatgyűjtést idén kiterjesztettük a gyógyszerellátás létszámadataira, mert állandósuló létszámproblémákkal szembesülünk. Továbbá elemezzük a gyógyszertári gyógyszerkészítés adatait is, ami volumenében talán kevésbé domináns, ugyanakkor az ehhez szükséges személyi és tárgyi feltételek, valamint a tevékenység végzésének egyéb feltételei a gyógyszertár-működtetést jelentős mértékben meghatározzák. Bízom abban, hogy mindhárom említett területen a konferencia időpontjában már olyan adatok ismeretében leszünk, amelyek hű képet adnak a helyzetünkről és remélem, hogy az elmúlt években tapasztalt stabilizálódás folytatását igazolják vissza.

- Mit várnak a következő esztendőtől?

- Bár a strukturális rendszerváltásnak nevezett folyamat lényegében lezárult, azt várom, hogy a napi működéshez és továbblépéshez még szükséges döntések megszülessenek. Fontos a működtetés gazdasági feltételeinek a biztosítása is. Továbbá elindultunk egy olyan úton, amelynek az a célja, hogy a gyógyszertárak által nyújtható szakmai szolgáltatások kiteljesedjenek, és a társadalmi elvárásoknak minél tökéletesebben eleget tudjunk tenni. Ezt magunk között szakmai rendszerváltásnak nevezzük, és ezért elsősorban mi magunk vagyunk felelősek. Elkészítettük a kamara cselekvési programját. Ennek egyik legnagyobb hozadékkal járó eleme lehet a gyógyszerhasználathoz kapcsolódó adherencia növelése, azaz a terápiás hűséget meghatározó tényezők erősítése, amelynek nagyon nagy a népegészségügyi jelentősége. Komoly háttérmunka folyik a gyógyszerészek tudományos társaságával, az orvosi és betegszervezetekkel közösen, hogy a programot legkésőbb a jövő év közepén el tudjuk indítani.

/A Nézőpont Intézet december 7-ei, Gyógyuló egészségügy című konferenciája első kézből nyújt szakmai információt a hazai egészségügy aktuális helyzetéről, az állami és magánegészségügy kapcsolatáról és a gyógyszeripari kilátásokról. A részletes program ITT érhető el, a konferenciára pedig ITT lehet jelentkezni./

Legolvasottabb cikkeink