• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

    • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

      Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

Hazánkban országos lefedettségű a koraszülött-ellátás

Egészségpolitika 2021.11.18 Forrás: MTI-OS
Hazánkban országos lefedettségű a koraszülött-ellátás

Az utóbbi évtizedben 36 százalékkal javultak az újszülöttek túlélési esélyei, ami nemzetközi vonatkozásban is sikertörténetnek számít.

A kormány családbarát intézkedéseinek eredményeként Magyarországon jelentősen javultak az igen kis súllyal született gyermekek életesélyei. Annak érdekében, hogy a koraszülött babák teljes életet élhessenek a kormány közel 10 milliárd forintot biztosít a várandósgondozás alatti prevenciótól kezdve a koraszülöttmentésen át, az intenzív ellátásig. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma számos olyan lépést tett, ami kiemelkedő jelentőséggel bír az egészséges élet kezdetében, és segíti a koraszülöttek fejlődését. Az EMMI rendelkezéseinek, a hazai orvosok kiváló munkájának és a kormányzati fejlesztéseknek köszönhetően az utóbbi évtizedben 36 százalékkal javultak az újszülöttek túlélési esélyei, ami nemzetközi vonatkozásban is sikertörténetnek számít, akárcsak a hazánkban tapasztalható családközpontú kórházi ellátás - írta a Koraszülöttek Világnapja kapcsán az Emberi Erőforrások Minisztériuma közleményben.

Az utóbbi évtizedben összesen 21 koraszülött intenzív centrum újulhatott meg, így az intenzív koraszülött-ellátó rendszer országos lefedettségűvé vált. A szülészeti osztályok és a koraszülötteket ellátó részlegek korszerűsítésével minden térségben a legmagasabb színvonalon valósulhat meg az ellátás. A 10 milliárd forintos kormányzati támogatás révén egyre több koraszülött láthat napvilágot, akiknek az élete egyre nagyobb biztonságban folytatódhat.

Ezzel párhuzamosan a szakemberek továbbképzésére is 10 milliárd forint jutott, valamint az elmúlt években 20 egészségügyi intézmény 5 milliárd forint értékben gazdagodott a koraszülött ellátáshoz szükséges informatikai- és orvostechnikai eszközökkel - sorolták a közleményben.

Az intenzív koraszülött osztályokon is mindennapos küzdelem folyik a csecsemők életéért. A 2005–2009-es évekhez képest 2014–2016-ban szinte minden terhességi héten növekedett az újszülöttek túlélési esélye. Különösen igaz ez a 25–26. hét esetében, itt 17,9 százalékponttal javult a koraszülöttek túlélési aránya. Jelentősen javult a 2500 gramm alatti újszülöttek életben tartási aránya is, 2010-hez képest 2019-re 36 százalékkal több kis súlyú baba maradt életben. Az igen kis és az extrém kis súllyal világra jött gyermekek esetében is komoly a változás: az 1500 gramm alatti újszülötteknél 39 százalékkal, az 500–999 grammos babáknál 36,3 százalékkal, míg az 500 gramm alatti újszülötteknél 69 százalékkal maradtak többen életben.

2020-ban az Emberi Erőforrások Minisztériuma létrehozta a Szoptatást Támogató Nemzeti Bizottságot, akik azon dolgoznak, hogy hazánkban emelkedjen az anyatejjel táplált csecsemők száma. Az újszülöttek egészséges életkezdetében ugyanakkor kiemelkedő jelentőségű a szoptatás, a koraszülöttek esetében pedig még nagyobb szerepe van az anyatejnek.

Az EMMI Egészségügyi Szakmai Kollégiuma Neonatológiai Tagozatának eljárásrendje előírja, a biztonság messzemenőkig való szem előtt tartása mellett, hogy a COVID-gyanús, vagy igazoltan COVID-pozitív anyákat sem szabad elválasztani az újszülöttjeiktől, mert a szoptatás előnye többszöröse a baba cseppfertőzéssel való megbetegedésének kockázatához képest.

A Kormány számos támogató intézkedésekkel segíti és támogatja a családokat, továbbá a koronavírus járvány idején arra is fel kell hívni a figyelmet, mennyire lényeges, hogy a kismamák is felvegyék az oltást. Az eddigi tapasztalatok alapján az oltás nélkül jelentősen megnő a koraszülés kockázata, ugyanakkor a terhességre nincs káros hatással. A tudatos családtervezés egyik fontos lépése, hogy a várandós kismamák a 13. hét után vegyék fel az ingyenes védőoltást - áll a közleményben.  (Fotó: MTI/Máthé Zoltán)

Legolvasottabb cikkeink