• nátha
  • Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

   Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

  • Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

   Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

  • A felsőlégúti nyavalyák könnyen megkeseríthetik a karácsonyt

   A felsőlégúti nyavalyák könnyen megkeseríthetik a karácsonyt

 • melanóma
  • A szemben és a köröm alatt is lehet rejtett melanóma      

   A szemben és a köröm alatt is lehet rejtett melanóma      

  • Ismeri a melanoma 15 rizikófaktorát?

   Ismeri a melanoma 15 rizikófaktorát?

  • A mesterséges intelligencia az anyajegyszűrésben

   A mesterséges intelligencia az anyajegyszűrésben

 • egynapos sebészet
  • Duplájára nőtt az egynapos sebészeti ellátások aránya

   Duplájára nőtt az egynapos sebészeti ellátások aránya

  • Két és félszer több az egynapos műtét a győri Petz-kórházban

   Két és félszer több az egynapos műtét a győri Petz-kórházban

  • Egynapos ellátási egységet adtak át a pécsi szívcentrumban

   Egynapos ellátási egységet adtak át a pécsi szívcentrumban

Mozgó intenzív osztályként dolgozik a mentő

Egészségpolitika 2020.11.26 Forrás: MTI
Mozgó intenzív osztályként dolgozik a mentő

A mentőautó tizenkét éve teljesít szolgálatot az ország egész területén, kritikus állapotú betegek mentésében és betegszállításban egyaránt részt vesz.

A MTI fotóriportjában vezetőképünkön Zacher Gábor szakorvos (k), Örkényi Zsolt mentőtechnikus (b) és Kovács Gábor állomás- és gépkocsivezető, az Inter-Európa Mentőszolgálat Kiemelten Közhasznú Nonprofit Kft. mobil intenzív mentőegységének munkatársai egy magasból leesett gyermekhez vonulnak ki az egység zuglói mentőállomásáról az Uzsoki Utcai Kórházban 2020. május 25-én.

A 12 órás műszakok alatt az egység átlagosan öt-hat riasztást kap. Nappali riasztás esetén egy percen belül ki kell vonulni, a prioritásnak megfelelő legközelebbi egységet küldi a diszpécser. Az életmentésre tervezett Mobile Intensive Care Unit (MICU), azaz mobil intenzív egység az ország egyetlen olyan mentőautója, amely mozgó intenzív osztályként funkcionál, akár komolyabb beavatkozások is elvégezhetők benne.

A mentőautó tizenkét éve teljesít szolgálatot az ország egész területén, a mentésben és a betegszállításban egyaránt részt vesz, és szinte kizárólag kritikus állapotú sérültekhez küldik.

 

Semes Asszaf szakorvos (b) és Kovács Gábor állomás- és gépkocsivezető (j), az Inter-Európa Mentőszolgálat Kiemelten Közhasznú Nonprofit Kft. mobil intenzív mentőegységének munkatársai lélegeztetett beteget szállítanak hordágyon az Országos Klinikai Idegtudományi Intézetben 2020. június 12-én. 

 

Örkényi Zsolt, az Inter-Európa Mentőszolgálat Kiemelten Közhasznú Nonprofit Kft. mobil intenzív mentőegységének mentőtechnikusa védőruhát visel, mialatt egy koronavírussal fertőzött, lélegeztetett beteget szállítanak Budapesten 2020. november 4-én. A koronavírussal fertőzött, vagy fertőzésgyanús betegeknél kötelező a védőruha - a felvétel sorrendje szerint védőoverál, FFP2-es maszk, három pár leragasztott kesztyű és védőszemüveg - használata.

 

Kóter Eduárd mentőápoló, mentőtiszt hallgató (b), Semes Asszaf szakorvos (j) és Kovács Gábor állomás- és gépkocsivezető (j), az Inter-Európa Mentőszolgálat Kiemelten Közhasznú Nonprofit Kft. mobil intenzív mentőegységének munkatársai egy epilepsziás rohamtól szenvedő sofőrt húznak ki kocsijából Zuglóban 2020. október 14-én. Közúton úgy kell megállni a mentőautóval, hogy az közel is legyen és a helyszín is balesetmentesen biztosítva legyen a forgalom elől.

 

 Fábián Péter, az Inter-Európa Mentőszolgálat Kiemelten Közhasznú Nonprofit Kft. mobil intenzív mentőegységének szakorvosa védőruhába öltözik, mielőtt egy koronavírussal fertőzött, lélegeztetett beteget szállítanak el a fővárosi Jahn Ferenc Kórház Covid-sürgősségi osztályáról 2020. november 4-én. A koronavírussal fertőzött, vagy fertőzésgyanús betegeknél kötelező a védőruha - a felvétel sorrendje szerint védőoverál, FFP2-es maszk, három pár leragasztott kesztyű és védőszemüveg - használata.

 

 Örkényi Zsolt, az Inter-Európa Mentőszolgálat Kiemelten Közhasznú Nonprofit Kft. mobil intenzív mentőegységének mentőtechnikusa jelent rádión az Országos Mentőszolgálat diszpécserének a vonuló kocsiban Budapesten 2020. november 4-én.

 

 Örkényi Zsolt mentőtechnikus (b) és Kovács Gábor állomás- és gépkocsivezető, az Inter-Európa Mentőszolgálat Kiemelten Közhasznú Nonprofit Kft. mobil intenzív mentőegységének munkatársai egy infarktusos beteget tolnak hordágyon a vonuló kocsiba a Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinika előtt 2020. november 4-én.

 

Kovács Gábor állomás- és gépkocsivezető (j) és Molnár Tamás mentőápoló (b), az Inter-Európa Mentőszolgálat Kiemelten Közhasznú Nonprofit Kft. mobil intenzív mentőegységének munkatársai egy nyaki gerincsérülést szenvedett beteget tolnak hordágyon a vonuló kocsiba a zuglói BVSC-uszoda előtt 2020. augusztus 26-án. Ezekben az esetekben a legkevesebb mozgatással kell szállítani a beteget, mert a röntgen-, vagy CT-vizsgálat előtt nem lehet tudni mennyire súlyos a sérülés.

MTI/Balogh Zoltán

Legolvasottabb cikkeink