• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Koronavírus: a legfrissebb hírek a nagyvilágból

Hírek Frissítve 2020.12.09 Forrás: MTI
Koronavírus: a legfrissebb hírek a nagyvilágból

Hollandiában és Belgiumban ismét emelkedik a kórházban ápoltak száma, robbanásszerű növekedése fenyeget Németországban.

Ismét a fertőzésszám robbanásszerű növekedése fenyeget Németországban

Ismét robbanásszerű emelkedésnek indulhat az új típusú koronavírussal fertőzöttek száma Németországban, ezért az eddigieknél jóval szigorúbb korlátozásokat kell bevezetni - mondta Angela Merkel kancellár szerdán a szövetségi parlamentben (Bundestag). Kiemelte, hogy egyetért a tudományos akadémia szerepét betöltő Leopoldina (Leopoldina - Nationale Akademie der Wissenschaften) keddi rendkívüli állásfoglalásával, miszerint a járvány második hullámának megfékezéséhez az eddigi "enyhe", részleges zárlat helyett az ország életét messzemenően befagyasztó, "kemény" zárlatot kell elrendelni. Ez a felismerés egyre inkább terjed, a járvány elleni védekezésért felelős tartományi vezetők körében is - mondta Angela Merkel.

Szokatlanul szenvedélyes, drámai hangú beszédében a kancellár sürgette, hogy mindenki a lehető legnagyobb mértékben csökkentse a fertőzésveszéllyel járó személyes érintkezések, találkozások számát. Mint mondta, komolyan kell venni a korlátozásokat, és tudatosítani kell, hogy mindenki befolyásolja magatartásával a járvány alakulását. Nem helyes például, hogy a vendéglátásról szóló szabályokat sajátosan értelmezve sokan a vendéglők előtt felállított standoknál gyűlnek össze közös forraltborozásra - fejtette ki Angela Merkel.

Hangsúlyozta: neki is "szívből fáj", hogy az idén mellőzni kell ezeket a találkozásokat, de meg kell érteni, hogy emberek élete forog kockán. A karácsonyig hátralévő tíz napon a legnagyobb fegyelmezettség szükséges. Ha a járvány miatt "az idei karácsony lesz az utolsó a nagyszülőkkel, akkor utólag nagyon bánjuk majd, hogy túl keveset tettünk" a fertőzésveszély csökkentéséért - mondta a kancellár.

A Leopoldina javaslatával egybehangzóan kifejtette, hogy már december közepén tanítási szünetet kell elrendelni, vagy át kell térni a digitális oktatásra, és december 24-től a mindennapi élethez nélkülözhetetlen üzletek kivételével fel kell függeszteni a kiskereskedelem és a szolgáltatási ágazat működését. Az első, tavaszi hullám idejéhez hasonlóan szigorú korlátozásokat legalább január 10-ig kell fenntartani - mondta Angela Merkel.

A Robert Koch országos közegészségügyi intézet (RKI) szerdai adatai szerint az utóbbi 24 órában 20 815 fertőződést szűrtek ki, 20 százalékkal többet az egy héttel korábbi 17 270-nél. A SARS-CoV-2 okozta betegséggel (Covid-19) összefüggésben minden korábbinál több, 590 halálesetet regisztráltak egy nap alatt. Az újakkal együtt 1 218 524 fertőződést mutattak ki vírusteszttel, a járvány halálos áldozatainak száma pedig 19 932-re emelkedett.

A Covid-19 miatt intenzív ellátásra szorulók száma az intenzív és baleseti ellátási terület szakmai szervezetének (DIVI) legutóbbi, keddi összesítése szerint egy nap alatt 78-cal, 4257-re emelkedett. Gépi lélegeztetésre 60 százalék - 2535 beteg - szorul. A DIVI kimutatása szerint országszerte 27 271 intenzív ellátási ágyat üzemeltetnek, ezek közül 4957 ágy szabad.

Orosz akadémikus: nem kell teljesen lemondani az alkoholról a vakcináció idején

Korlátozni kell, nem pedig teljesen felfüggeszteni az alkoholfogyasztást a Covid-19 elleni vakcináció idején - jelentette ki a Szputnyik V vakcinát kifejlesztő intézet igazgatója, Alakszandr Gincburg akadémikus az orosz sajtónak szerdán adott nyilatkozataiban. "Természetesen nincs szó semmilyen totális alkoholtilalomról. A fogyasztás ésszerű korlátozásáról van szó, addig, amíg a szervezetben ki nem alakul az immunválasz a koronavírusos fertőzésre" - nyilatkozott Gincburg.

"Fontos szem előtt tartani, hogy a túlzott alkoholfogyasztás jelentősen képes legyengíteni az immunitást, ami azt jelenti, hogy képes csökkenteni a vakcináció hatékonyságát vagy azt értelmetlenné tenni. Hasonlóképpen, az alatt a 42 nap alatt, amíg kialakul a koronavírussal szembeni védettség, nem ajánlott az immunrendszert elnyomó gyógyszert szedni. Ezek standard ajánlások vakcináció esetén, a legnagyobb hatékonyság biztosítása érdekében" - mondta az akadémikus.

A RIA Novosztyi hírügynökségnek azt hangoztatta, hogy ez nemcsak a Szputnyik V-re, hanem minden vakcinára vonatkozik. "Ettől függetlenül nyomatékosan tanácsoljuk, hogy mindegyik oltás után három napig tartózkodjanak az alkoholfogyasztástól" - tette hozzá.

Gincburgot Anna Popova tisztifőorvosnak, az orosz fogyasztóvédelmi felügyelet (Roszpotrebnadzor) vezetőjének arra a keddi, külföldön is jelentős visszhangot kiváltó nyilatkozatára reagáltatta az orosz média, amelyben a szakember azt mondta, hogy az új koronavírus elleni védőoltásra készülőknek csaknem két hónapig - az immunizáció előtt két hétig, valamint az első injekció után 42 napig - le kell mondaniuk az alkoholfogyasztásról. Popova ezt részletezve elmondta, hogy a két összetevőből álló vakcina két oltása között 21 napnak kell eltelnie, és a második injekció után újabb 21 napig tart az immunitás kialakulása. Mint mondta, az első dózis beadását megelőzően legkevesebb két héttel semmiképpen sem szabad alkoholt fogyasztani. Rámutatott, hogy az alkoholfogyasztás megterheli a szervezet méregtelenítési rendszerét, ami akadályozza a védettség kialakulását.

A szerdán közzétett hivatalos adatok szerint Oroszországban az igazolt új koronavírusos fertőzöttek száma az elmúlt napon 26 190-nel 2 541 199-re emelkedett. A terjedés mértéke 1 százalékos, az új esetek 18,1 százaléka tünetmentes. Az aktív esetek száma 488 689, a halálos áldozatoké 559-cel 44 718-ra, a felépülteké pedig 26 266-tal 2 007 792-re emelkedett. Az országban a járvány kezdete óta több mint 80,5 millió, az elmúlt napon pedig mintegy 427 ezer laboratóriumi tesztet végeztek el. Koronavírus-fertőzés gyanújával mintegy 545 691 embert tartanak orvosi megfigyelés alatt.

Ismét emelkedik Csehországban az új fertőzöttek száma

Csehországban 5848 igazolt koronavírus-fertőzöttet mutattak ki az elmúlt nap laboratóriumi vizsgálatai, ami az utóbbi két hét legmagasabb napi esetszáma - derült ki az egészségügyi minisztérium honlapján szerdán közzétett adatokból. A kedden elvégzett 22 800 teszt 25,65 százaléka lett pozitív, ami az elmúlt egy hónap legmagasabb aránya.

A kórházakban 4324 koronavírusos beteg van, közülük 550 állapota súlyos. Ezek a számok mérsékelten csökkennek az utóbbi napokban. A járványban eddig 9136-an haltak meg. Az elhalálozások napi száma az utóbbi héten száz alá csökkent. Hétfőn 79-en haltak meg. Novemberben a halálos áldozatok napi száma meghaladta a 200-at is. A járványhelyzetet jelző százpontos hivatalos index már negyedik napja 64 ponton van, ami a negyedik kockázati sávnak felel meg.

Csehország egy hete lazított az óvintézkedéseken, és áttért a harmadik sávnak megfelelő helyzetre, ami az üzletek, vendéglők és szolgáltatások megnyitását jelentette. A cseh kormány hétfőn foglalkozott a romló járványügyi helyzettel, és arra az álláspontra jutott, hogy egyelőre nem szigorít az óvintézkedéseken. A kabinet ugyanakkor felkérte a képviselőházat, hogy engedélyezze a december 12-én lejáró szükségállapot meghosszabbítását egy hónappal. A parlament szerda délután foglalkozik a kérdéssel. A pártok véleménye nagyon eltér egymástól, ezért nehéz megjósolni, milyen döntés születik.

Az aktív fertőzöttek száma jelenleg 58 ezer körül van Csehországban. Andrej Babis miniszterelnök közölte, hogy a kormány a jövő héten foglalkozik azzal, milyen óvintézkedések legyenek érvényben karácsonykor.

Izraelben visszavonták az éjszakai korlátozásokat és megnyitották a plázákat

Izraelben a kormány jogi nehézségekre hivatkozva visszavonta a szerdától bejelentett éjszakai korlátozásokat, de engedélyezte a nem  kiemelten fertőzött településeken található plázák megnyitását, és megérkezett az első oltóanyag-szállítmány - jelentette a helyi média szerdán.

Szerdától ismét megnyílik országszerte 240 bevásárlóközpont, az összes piac és múzeum, amelyek a szeptember közepén bevezetett második országos karantén óta zárva voltak, annak ellenére, hogy folyamatosan emelkedik a koronavírussal fertőzöttek száma.

Az egészségügyi minisztérium azt kérte a koronavírus ügyeivel foglalkozó kabinet ülésén kedden, hogy napi kétezer új esetnél, illetve ha a kedden 1,24-en álló fertőzési mutató 1,35-re nő, ismét zárják be a nem létszükségleti cikkeket és gyógyszereket árusító kiskereskedelmi egységeket. A fertőzési mutató azt jelzi, hogy egy vírushordozó átlagosan hány új fertőzésért felelős, 1 fölött terjed, 1 alatt pedig visszavonulóban a járvány.

Az éjszakai kijárási korlátozás jogi akadályokba ütközött, és ezért visszavonták. Az egészségügyi minisztérium azonban továbbra is keresi annak módját, hogy hanuka idején a zsidó többségű településeken, karácsonykor pedig a keresztények lakta helyeken éjjel ne látogathassák egymást az emberek, hogy központi intézkedéssel akadályozzák a koronavírus terjedését.

Szerda reggel földet ért a Tel-Aviv-i Ben Gurion reptéren az első oltóanyag-szállítmány, a Pfizer és a BioNTech vakcináját Benjámin Netanjahu miniszterelnök és Juli Edelstein egészségügyi miniszter fogadta a repülőtéren. Netanjahu a múlt hónapban bejelentette, hogy Izrael nyolcmillió oltóanyag megvásárlásáról írt alá megállapodást a Pfizerrel, amely elegendő négymillió izraeli beoltásához. A múlt héten arról számoltak be, hogy Izrael a hónap végéig már meg fog kapni kevesebb mint négymillió adagot, de pontos számot nem közöltek.

Szerdán csak csekély mennyiség, 3-4 adag érkezett, amelynek elsődleges célja az oltások zökkenésmentes fogadásának vizsgálata. Az oltóanyagot először a Teva gyógyszergyár megfelelő hűtési feltételeket biztosító logisztikai központjába szállítják, és ha minden rendben lesz, várhatóan csütörtökön megérkezhet az első jelentősebb szállítmány is. Egyelőre nem világos, hogy a jövőben pontosan mikor és mennyi vakcina érkezik Izraelbe.

A tervek szerint december 20-án kezdik meg az országos oltást, elsőként az egészségügyi dolgozók, az idősek és a veszélyeztetett csoportokhoz tartozók kaphatnak a vakcinából. 

A mintegy kilencmilliós Izraelben március óta 348 968-an fertőződtek meg koronavírussal. Jelenleg 14 905 aktív fertőzöttet tart nyilván az egészségügyi minisztérium honlapja. A SARS-CoV-2 vírus okozta betegségben február óta 2932-en haltak meg, jelenleg 558 koronavírusos beteget ápolnak a kórházakban országszerte, közülük 310-en súlyos állapotban vannak, 113 embert lélegeztetőgépre kellett kapcsolni.

Montenegróban újabb korlátozások léptek életbe

Montenegróban egy órával meghosszabbították az éjszakai kijárási tilalmat, emellett a vendéglátóhelyek 18 óráig, az élelmiszerüzletek pedig 20 óráig tarthatnak csak nyitva az Adria-parti országban a kormány legújabb járványmegelőzési intézkedéseinek értelmében, amelyek szerdán léptek életbe.

A montenegrói közszolgálati televízió internetes oldalának beszámolója szerint emellett továbbra is érvényben maradt a maszkviselési és távolságtartási kötelezettség, valamint a gyülekezési tilalom zárt és szabad téren is. A regisztrált koronavírusos fertőzöttek száma keddre 591-gyel 39 153-ra emelkedett az országban.

A nyugat-balkáni térség többi állama közül Szerbiában 7818-cal 234 027-re, Koszovóban 557-tel 43 881-re, Észak-Macedóniában 1120-szal 69 455-re, Bosznia-Hercegovinában pedig 1077-tel 96 021-re növekedett a fertőzöttek száma. A járvány halálos áldozatainak száma Szerbiában az utóbbi 24 órában 57-tel 2062-re, Koszovóban 17-tel 1137-re, Észak-Macedóniában 28-cal 1977-re, Montenegróban hattal 549-re, Bosznia-Hercegovinában pedig 69-cel 3081-re nőtt.

Hollandiában ismét emelkedik az új fertőzöttek száma, szigorúbb korlátozások várhatók

Hollandiában ismét emelkedik a koronavírusos fertőzöttek napi száma, szigorúbb korlátozások várhatók a karácsonyi ünnepek előtt - jelentette be Mark Rutte kormányfő keddi esti sajtótájékoztatóján. Mivel az azonosított fertőzöttek mellett a kórházi kezelésre és intenzív ápolásra szorulók aránya is nőtt múlt héten ismét, a miniszterelnök kizárta annak a lehetőségét, hogy a háztartások háromnál több vendéget fogadjanak az ünnepek alatt.

Mint mondta, a lakosságnak meg kell hoznia azt az áldozatot, hogy lemond a tágabb családi körben tartandó ünneplésről, a fertőzés terjedésének lassítása érdekében. Rutte továbbá otthon maradásra buzdította az embereket, és felhívta a figyelmet arra, hogy a karácsonyi bevásárlást egyedül végezzék, ügyelve a higiéniai szabályok betartására.

Hugo de Jonge, a holland kormány egészségügyi minisztere azzal biztatta a lakosságot, hogy amennyiben betartják az előírásokat, január közepétől némi lazítás várható, szóba jöhet például a vendéglátóipari egységek "óvatos újranyitása". Közölte azt is, hogy a kormány az enyhítések elrendelése előtt a legnagyobb szigorral ellenőrzött helyi hatásvizsgálatokat fog végezni.

Kedden a holland közegészségügyi intézet az új fertőzöttek számának aggasztó, az előző heti adatokhoz képest 27 százalékos növekedéséről számolt be. A vírus egyre több idősotthonban terjed. A halálos áldozatok száma viszont csökkent, a múlt héten 338 ember lett a járvány áldozata az előző heti 400 után. A Covid-19 betegségben elhalálozottak száma már tízezer felé közelít.

Az országot október közepe óta részlegesen lezárva tartják, a vendéglátóipari egységek bezárása és a társadalmi összejövetelek korlátozása némiképp lassította a vírus terjedését, ám a csökkenés üteme az utóbbi két hétben megtorpant.

Olaszországban csökkent a fertőzöttek napi száma, továbbra is magas a halottaké

A járványgörbe fokozatos lefelé ívelése mellett Olaszországban a kormány a koronavírus-járvány miatt elrendelt korlátozások enyhítését mérlegeli a közelgő év végi ünnepek alatt, miközben a halálos áldozatok napi száma ismét hatszáz fölé emelkedett az egészségügyi minisztérium kedd esti adatai szerint. Egy nap alatt 14 842 új beteget szűrtek ki a korábbi több mint 13 ezerhez képest, de közel negyvenezerrel több teszt elvégzésével. A tesztelések és az azokon kiszűrt fertőzöttek aránya 9,9 százalékra süllyedt az egy nappal ezelőtti 12,3 százalékról.

Az aktív betegek száma 730 ezerre csökkent az egy hónappal ezelőtti több mint 935 ezerhez képest. Majdnem negyvennel csökkent a lélegeztetőgépen levő betegek száma, jelenleg 3345. Kórházban valamivel több mint 30 ezren vannak, de november 8-án még majdnem 33 ezren voltak. December 3. óta most először emelkedett a halálos áldozatok száma: egy nap alatt 634 beteg hunyt el a hétfői 528 után. A járványnak összesen a 61 240 áldozata volt már az országban. Február óta 237 orvos is meghalt a kór miatt.

A javuló járványadatokkal egy időben a kormány nem zárta ki az ünnepi időszakra bejelentett korlátozások részleges enyhítését, ami a megyék közötti közlekedés engedélyezését jelentheti. Az egészségügyi hatóságok viszont elleneznek bármilyen enyhítést a helyzet januári súlyosbodásától tartva. Miután Luciana Lamorgese belügyminiszter fertőzöttnek bizonyult, Giuseppe Conte miniszterelnököt is tesztelték, akinek eredménye negatív lett.

Svájc bejelentette, hogy december 10-től felfüggeszti az Olaszországba tartó vasúti járatok közlekedését. A svájci vasúttársaságok arra hivatkoztak, hogy nem tudják betartatni a római kormány járványintézkedéseit, vagyis nem tudják elvégezni az utasok hőmérsékletének mérését és esetleges tesztelését. Más források szerint az utasok hiánya miatt állították le a járatokat, jelentős nehézséget okozva a két ország között naponta ingázó ötezer olasz munkavállalónak.

Milánó központjában kedden tüntettek azoknak a kereskedelmi központoknak a dolgozói, amelyeknek a hétvégén és más ünnepnapokon zárva kell tartaniuk, szerdára pedig a közigazgatási dolgozók hirdettek meg országos sztrájkot. Munkabeszüntetésüket azonban nem kíséri társadalmi támogatás, mivel a közalkalmazottak azon kevés szakmai kategória képviselői között vannak, ahol nem veszítették el állásukat a járványban.

Horvátországban a középiskolák online oktatásra állnak át

Horvátországban hétfőtől az egész ország területén online oktatásra állnak át a középiskolák - írta a helyi sajtó kedden. Eddig nyolc megyében szünetelt a tantermi oktatás. Radovan Fuchs oktatási miniszter mindamellett hangsúlyozta, hogy az iskolák nem járványgócok. Zágrábban a tömeges tesztelés során kiderült, hogy a középiskolások mindössze két százaléka volt fertőzött. Azért döntöttek mégis az online oktatás mellett, hogy ezzel is csökkentsék a közösségi közlekedési eszközökön utazók számát.

Horvátországban az elmúlt egy nap alatt 2613 új fertőzöttet azonosítottak, a járvány kezdete óta megfertőződöttek száma ezzel elérte a 154 852-öt. Az elmúlt napon 65 ember halt bele a betegségbe, a járvány eddigi halálos áldozatainak száma így 2298-ra emelkedett. Kórházban 2660 beteget ápolnak, közülük 278-an vannak lélegeztetőgépen.

A szomszédos Szlovéniában a kormány által közzétett adatok szerint hétfőn 1627-tel 87 936-ra nőtt a fertőzöttek száma. Elhunyt újabb 66 beteg, a járvány halálos áldozatainak száma ezzel 1862-re emelkedett. A diagnosztizált betegek közül 1304-en vannak kórházban, 193-an intenzív osztályon.

A szlovén kormány a járványadatok tükrében szerdai ülésén dönt a másfél hónapja tartó zárlat egyes részeinek feloldásáról vagy meghosszabbításáról. Ljubljana a múlt csütörtökön fogadta el azt az ütemtervet, amely szerint enyhítenek majd a korlátozásokon. Ebben mennyiségi sávokat határoztak meg a napi új esetek, valamint a kórházban kezelt betegek számára vonatkozóan.

Belgiumban ismét emelkedett a kórházban ápoltak száma

Noha a múlt héten közölt napi átlagos adatoktól kismértékben elmarad, a hétvégi stagnálást követően a hét első két napján emelkedő tendenciát mutatott a koronavírussal kórházban ápoltak száma Belgiumban, és a fertőzési adatok csökkenése elmarad a várakozásoktól - közölte az illetékes belga közegészségügyi intézet kedden.

Jelenleg 3276 koronavírusos beteg van kórházban az országban, 63-mal több, mint hétfőn. Közülük 723 embert intenzív osztályon kezelnek, 16-tal kevesebbet a hétfőinél. Lélegeztetőgépet 474 betegnél kell alkalmazni, az előző napi jelentésben szereplőhöz képest eggyel kevesebbnél.

A La Libre Belgique című napilap beszámolója szerint Yves Van Laethem, a belga egészségügyi minisztérium szóvivője a kórházban kezelt betegek számának negatív tendenciáját főként az üzletek december 1-jei újra nyitásával magyarázta. A szóvivő azt kérte a lakosságtól, kerüljék a felesleges boltba járást, és próbáljanak a létfontosságú beszerzésekre, például az élelmiszervásárlásra szorítkozni. Elmondta, hogy az új fertőzöttek napi átlagos száma a múlt hét folyamán - 10 százalékos csökkenést mellett - 2132 volt, és meghiúsulni tűnik az a várakozás, hogy karácsonyra napi 800 alá esik vissza. Véleménye szerint ezt a számot jó, ha február elejére elérik az országban. Laethem a távmunka fontosságát hangsúlyozta, és megismételte, hogy amennyiben lehetséges, el kell halasztani a külföldi utazásokat, különösen a magas fertőzöttségi mutatóval rendelkező célországok esetében.

A belga közegészségügyi intézet adati szerint az elmúlt hét napban átlagosan mintegy 192 beteget vittek kórházba Belgiumban, ami 12 százalékkal elmarad az előző heti adatoktól. Naponta átlagosan 105,6 haláleset történt, ez 18,6 százalékos csökkenést jelent az előző héthez képest. A járvány kezdete óta 17 386-an haltak meg a járvány következtében az országban. Ez idáig 6 millió 116 ezer 392 koronavírustesztet végeztek Belgiumban, átlagosan naponta 29 814-et. Közülük átlagosan 8,8 százalék a pozitív tesztek aránya. A járvány belgiumi megjelenése óta közel 593 ezer ember fertőződött meg az országban.

A The Brussels Times című, angol nyelvű belga napilap virológusokra hivatkozva azt írta, hogy ha karácsony idejére enyhítik a járvány megfékezését szolgáló rendkívüli intézkedéseket, azzal a járvány harmadik hullámát idézhetik elő. Szigorúbb intézkedésekre nincs szükség, de a lazítás beláthatatlan következményekkel járhat - figyelmeztettek a megszólaltatott szakértők.